Partij van de Armoede is allang niet meer die volkspartij

De ingezonden brieven van dinsdag 21 maart.

Lodewijk Asscher en PvdA-voorzitter Hans Spekman tijdens de politieke ledenraad van de Partij van de Arbeid in de Jaarbeurs. Beeld anp
Lodewijk Asscher en PvdA-voorzitter Hans Spekman tijdens de politieke ledenraad van de Partij van de Arbeid in de Jaarbeurs.Beeld anp

Brief van de dag: het was al geen volkspartij meer

Mijn vader Meyer Sluyser (1901-1973) was in 1952 chef van de afdeling Actie en Propaganda van de Partij van de Arbeid geworden en in deze functie leidde hij niet minder dan vier PvdA-campagnes bij achtereenvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Het was mede aan hem te danken dat de PvdA in 1956 vijftig zetels behaalde, het hoogste aantal ooit dat zij tot dan toe wist te bereiken. Een belangrijke factor daarbij was dat mijn vader partijleider Willem Drees per helikopter van de ene naar de andere plaats in Nederland liet vliegen om daar toespraken te houden, hetgeen tot dusver niet voorgekomen was in dit vlakke landje. Ook liet Meyer Sluyser op de ochtend van de verkiezingen bij alle gezinnen een visitekaartje van Drees in de bus glijden met het verzoek in ieder geval te gaan stemmen, op welke partij dat ook mocht zijn.

Zelf had hij een zeer vriendschappelijke relatie met Drees, aan wie hij door zijn propaganda het imago gaf van 'Vadertje Drees' of de kerstman. 'As you know, everyone likes Father Christmas', aldus Meyer Sluyser. Ik moest meteen aan deze campagne van mijn vader denken bij het nieuws dat de PvdA opnieuw een historisch nieuw record heeft behaald, maar dan door in één klap van 38 naar 9 zetels te zakken. Maar de Partij van de Armoede van nu was ook allang niet meer die volkspartij voor sociaal denkende mensen die hij was in de tijd van Meyer Sluyser en Willem Drees.

Mels Sluyser, Huizen

'Niet pluis'

Ook ik heb wel eens met een dochter op de EHBO gezeten en gezien dat de verpleegkundige 'niet pluis' invulde op de screeningslijst kindermishandeling. Ik was, met goede redenen, zonder mijn vrouw gekomen en er zat, ook met een goede reden, nogal wat tijd tussen de valpartij in de speeltuin en onze binnenkomst in het ziekenhuis - verdacht!

Ik moest mijn uiterste best doen om mijn woede over dat onrechtvaardige 'niet pluis' te onderdrukken: je kind in de kreukels en jijzelf hoofdverdachte. Maar na een kort gesprek met de kinderarts besefte ik dat er toch meer in het leven is dan het eigen leed.

Als een screening kindermishandeling vaak (92 van de 100 keer is héél vaak) ouders onterecht verdacht maakt, is dat pijnlijk voor hen en wetenschappelijk bezien een waardeloze score.

Maar als diezelfde screening één geval van kindermishandeling weet te voorkomen, dan is dat toch weer één kind minder dat voor het leven getekend is. De screening is verre van perfect, maar zorgt wel voor meer bewustzijn bij professionals. Wie in een sector werkt waar veel mensen terechtkomen die in hun vroege kindertijd mishandeld of misbruikt zijn, kan bijna niet anders dan ervoor zijn.

Bauke Koekkoek, Zeist crisisdienstverpleegkundige en lector Psychiatrische Zorg

PvdA beter af zonder Plasterk

Na een grotesk mislukte bestuurlijke herindeling van de provincies probeert Plasterk nu een bestuurlijke herindeling van links. Met de PvdA als slippendrager van GroenLinks. Dat is kiezersbedrog.

Ik heb bewust gekozen voor de PvdA omdat die partij regeringsverantwoordelijkheid heeft genomen in moeilijke tijden. Zeker, niet alles is vlekkeloos verlopen, met name de veranderingen in de zorg niet. De PvdA heeft echter vooral moeite gehad om goed te communiceren wat zij wél heeft bereikt.

Ik heb bewust niet gekozen voor de gelikte meet-upbeweging die GroenLinks onder Klaver is geworden. Populisten hebben we al genoeg in de politiek. De PvdA is beter af zonder Plasterk, die het vrij staat om op persoonlijke titel naar GroenLinks over te stappen. Hij kan Klaver zijn flamboyante hoed lenen.

Marcel Veenman, Hillegom

Plasterk moedig

Plasterk bepleit een fusie van linkse partijen. Moedig, omdat hij het stempel van verrader riskeert. Een samengaan van linkse partijen is een goed idee. Maar dat moet dan wel een echt linkse partij worden. De meeste huidige linkse partijen zijn enkel links in de zin dat ze minder rechts zijn dan de rechtse partijen.

De enige die fundamentele maatschappelijke veranderingen voorstaat, is de Partij voor de Dieren. Maar dat is voor GroenLinks, SP en PvdA waarschijnlijk een brug te ver.

Toch zou er al veel gewonnen zijn als een linkse fusiepartij minder elitair en eenzijdig kosmopolitisch wordt dan GroenLinks, minder gesloten en nationaal gericht dan de SP en minder regentesk dan de PvdA.

Frens Bakker, Nijmegen

Dit kan alleen Plasterk

Na lang wikken en wegen besloot ik woensdag toch de sociaal-democratische beweging te blijven steunen. Een paar dagen later lees ik dat het hele zwikkie maar bij GroenLinks moet worden geschoven. Alleen Ronald Plasterk kan een combinatie van paniekvoetbal en kiezersbedrog presenteren als een uitgelezen kans.

Rob Feenstra, Amstelveen

Fusie onacceptabel

Minister Plasterk wil fuseren met GroenLinks. Als actief lid van GroenLinks heb ik een beter idee. Bij GroenLinks is men voortdurend in gesprek met doodgewone leden. Een manier van werken overnemen kan altijd. Een fusie zou ik zelf niet accepteren en ik zal niet de enige zijn.

Ellen Schoof, Rotterdam

Gouden speldjes

Als de PvdA met GroenLinks samensmelt, wat gebeurt er dan met de bergen gouden speldjes die de PvdA heeft klaarliggen voor de leden die 50 jaar lid zijn?

Peter de Greef, Bussum

Meer over