ingezonden brieven

Parlement draait niet om ‘debatje winnen’

De lezersbrieven van donderdag 8 april.

Mark Rutte daalt af via de roltrappen in de Tweede Kamer. Beeld Freek van den Bergh
Mark Rutte daalt af via de roltrappen in de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag

Het is goed, maar ook een beetje cynisch, dat Rutte aan het begin van de informatieperiode wil praten over ‘Macht en Tegenmacht’. Ik zou Rutte vooral willen adviseren goed op te letten als het over de Tegenmacht gaat en Tjeenk Willink uitlegt hoe dat hoort te werken en wat de voordelen zijn.

Goed en constructief omgaan met tegenmacht is een aspect van het landsbestuur waarvan Rutte tot nu toe weinig kaas heeft gegeten. Als hij begint te begrijpen dat het bij het in het parlement niet gaat om het ‘winnen’ van debatjes, maar om het verbeteren van beleid en de uitvoering ervan, is er een behoorlijk kans dat Nederland voor alle Nederlanders een ‘gaaf’ land wordt.

Pas dan worden niet steeds meer mensen kwetsbaar of in een kwetsbare situatie gemanoeuvreerd, dan komt het welzijn van hele bevolkingsgroepen niet steeds verder onder druk te staan, met alle gevolgen van dien.

Albert Willem Knop, Horn

Ramp

Er zijn in 2020 ruim 20 duizend coronadoden gevallen in Nederland (Ten eerste, 7 april). Dat het niet in chocoladeletters op de voorpagina staat, komt omdat dit een ramp in slowmotion is. Het leed bij nabestaanden is er niet minder om.

Het zou goed zijn als uit respect voor al deze doden en om een blijk van medeleven te geven aan alle nabestaanden, er een dag van nationale rouw komt. Dat zou de aandacht voor het gemis aan feesten, theaters en

terrassen een beetje compenseren en misschien ook inzicht geven aan hen die corona maar een griepje vinden.

Louis Visseren, Amsterdam

Vaccin

Elk jaar zijn er meer dan 600 verkeersdoden te betreuren. En elk jaar meer dan 20 duizend ernstige verkeersgewonden. Wordt er gediscussieerd over stoppen met het verkeer?

Jan Paul Bebelman, Uithoorn

Kamervragen

Een sollicitatiegesprek in de vorm van een Kamerdebat. Een dag lang hoor ik volksvertegenwoordigers de kandidaten voor het Kamervoorzitterschap een voor een vragen hoe ze de gang van zaken efficiënter willen maken. Wat dachten ze ervan zelf te beginnen met het bundelen van hun vragen?

Justine Zuidgeest, Heemstede

Contrast

Het contrast tussen twee artikelen kan niet groter zijn (Ten eerste, 7 april): op pagina 2 is een pleidooi afgedrukt voor het grondig aanpakken van de schrijnende situatie aan de onderste trede van de financiële ladder, pal daarnaast op pagina 3 een artikel over de krankzinnige prijzen op de huizenmarkt waaraan de mensen met veel geld zich tegoed doen. Dit is geen ‘verwijt’ aan de redactie; het geeft mij juist de hoop dat meer mensen dit opvalt. Het geeft perfect weer hoe ziek een land kan zijn.

Eki Steenhuisen, Eelde

Dor hout

Ironisch: het laatste jaar zijn mensen boven de 60 weggezet als ‘dor hout’. Ouderen werd de lockdown en het langdurig op slot gaan van winkels, horeca en instellingen verweten. En kijk nu, wie moet de formatie redden? Wie vragen we om rust, orde en overzicht terug in de politiek te brengen? Juist. Iemand met ervaring. Tjeenk Willink, bijna 80 jaar.

Barbara Zuidema, Amsterdam

Slogan

‘Kans dat Rutte aanblijft als premier neemt alweer toe’ (Ten eerste, 7 april). Onze premier is overeind gebleven met steun van D66, dat de motie van wantrouwen niet steunde. Vreemd? We hadden het kunnen weten van een partij met de slogan: ‘Laat iedereen vrij, maar niemand vallen.’

Derk Morreau, Houten

Grunberg

Arnon Grunberg, van beroep: allesweter, schrijver, Amerikakenner, politiek duider, kortom, dé Peter R. de Vries van intellectueel Nederland.

Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel

Kapen

Waar gaat het heen met onze volksvertegenwoordiging? Vanzelfsprekend moet de waarheid worden gesproken als er is afgesproken openheid van zaken te geven. Het was achteraf bezien verstandiger geweest als Rutte direct had erkend dat hij voor de verkenning sprak over partijen en personen, ook over Omtzigt.

Maar het gaat al eerder mis. Verkenners kunnen hun werk niet doen als zij niet open kunnen spreken over zaken én personen. Dit is niet meer dan normaal en past bij de taak van de verkenner. Dat er voortijdig iets middels een foto naar buiten komt is meer dan vervelend. Maar dit kan geen reden zijn voor een Kamer om de informatie van verkenners op te eisen. En vervolgens informatie en gang van zaken te kapen voor een ander doel, namelijk de aanval openen op de (demissionaire) minister-president.

Indien verkenners niet in vrijheid kunnen werken, informatie en werkwijze misbruikt worden voor andere doeleinden, glijden we snel af. Laten we de democratie zuiver houden.

Juliska Fabri, Driebergen

Meer over