Paasvuur symboliseert nieuw leven en versterkt de onderlinge band tussen mensen

Redactie
Paasvuur in Espelo, 2018. Foto Negin Zendegani Beeld vk
Paasvuur in Espelo, 2018. Foto Negin ZendeganiBeeld vk

Brief van de dag: Paasvuren

Het RIVM gaat onderzoek doen naar Paasvuren en mogelijk ook naar andere vreugdevuren. Al vele jaren heb ik bij westenwind een enorme hinder van de verbranding van pallets in Scheveningen en andere vreugdevuren in het westen van het land. Zelfs vrienden van mij in Duitsland klagen hierover. De pallets zijn een, vaak verontreinigd, afvalproduct.

Paasvuren zijn een cultureel erfgoed. Zij symboliseren het nieuwe leven (voor gelovigen de wederopstanding). Na het snoeien van boomgaarden en houtwallen komen er nieuwe loten aan de bomen. Gezonde houtwallen groeien beter, binden meer CO2 en maken het landschap mooier. Dit optimaliseert de relaxfunctie van gestreste vakantiegangers en dus hun gezondheid.

In het oosten en noorden van het land zijn veel mensen maanden actief met snoeien, wat weer goed is voor hún gezondheid.

Het samen bouwen aan een paasvuur versterkt de onderlinge band tussen mensen en leidt daarmee tot een gelukkiger samenleving. Niet voor niets heeft onderzoek aangetoond dat de mensen in onder meer Noord-Drenthe het gelukkigste van heel Nederland zijn. Dat heeft veel te maken met de saamhorigheid en de ruimte die we elkaar geven en de binding met landschap en natuur.

Ik hoop dat het RIVM deze gegevens meeneemt in zijn voorgenomen onderzoek.

Geert Wolters, Nietap

Frans Weekers

Frans Weekers? Was dat niet die man die het niet lukte om toezicht te houden op de belastingdienst en daarom aftrad als staatssecretaris? Ben benieuwd of het hem op Sint Maarten wel gaat lukken.

J. van Dijk, Alkmaar

Speedpedelec

Een reactie op het artikel ‘In een grootsch verband’. Hoewel ik slechts één keer per week met mijn speedpedelec van Doorn naar Arnhem fiets en vice versa (50 km enkele reis) zijn alle 12 punten van Arno Haijtema heerlijk herkenbaar. Vooral punt 11 trof mij (gehoorzaam de wet nooit blind). Hoewel ik mijzelf beschouw als een gezagsgetrouw burger, negeer ik de regel dat ik niet op het fietspad mag. Het voelt onmogelijk om zonder kleerscheuren met een snelheid van 25 kilometer per uur tussen auto’s door te laveren. Een oproep hierbij om de regelgeving aan te passen!

Ellen van der Spek, Doorn

Nog één tip

Elke dag fietsen, het doet wonderen en kan dus zelfs nog meer doen dan goed. De tips die Arno Haijtema ons uit de doeken doet, ik kan ze allemaal beamen en ik zou er graag nog één aan toe willen voegen. Want al moet ik mijn 12.000ste kilometer nog bereiken, 10.000 heb ik er inmiddels in de afgelopen 9 maanden zeker opzitten, maar dan wel zonder extra ondersteuning.

En vanuit die ervaring zou ik alle woon-werk e-bikers nog een extra tip willen meegeven; probeer het eens echt helemaal op eigen kracht. En u zult merken: geen muziek nodig, de hartslag wordt nog lager, de medeweggebruikers vriendelijker, en al gaat dan allemaal een tikje langzamer, zeker in het begin, de beloning is extra zoet en het verband nog grootscher.

Martijn Toering, Tjalleberd

Geen wereldprestatie

Monique Jansen schrijft in de Brief van de dag van 5 april: ‘In 2017 werd 91,7 miljard aan landbouwproducten geëxporteerd naar het buitenland. De Nederlandse boeren voeden de wereld. Een wereldprestatie.’ Dat Nederland de wereld voedt, is echter een misverstand. Nederland is weliswaar de op een na grootste exporteur van agrarische producten, maar is ook de op vijf na grootste importeur van die producten. Tussen de 30 en 40 procent daarvan wordt weer uitgevoerd, en deze ‘wederuitvoer’ wordt bij de exportwaarde opgeteld. Bovendien levert de voedselverwerkende industrie een grote bijdrage aan de exportwaarde van landbouwproducten, waarbij het ook om producten gaat die hier niet geprodu- ceerd worden, zoals cacao, koffie, thee, fruit en tabak. Ook worden de producten van de agromaakindustrie, zoals mest en landbouwmachines, bij de exportwaarde opgeteld.

Jozef Keulartz, Amsterdam

Bureaucratie

Mijn kleinzoon van 4 weken gaat met zijn ouders naar het buitenland. Daarvoor heeft hij een eigen paspoort nodig. De pasfoto moet aan alle eisen voldoen, niet lachen, recht in de camera kijken etc. Het heeft mijn dochter en kleinzoon meer dan drie kwartier gekost om die foto te laten maken. Bij het gemeentekantoor moest mijn dochter haar zoon wakker maken, omdat de ambtenaar de kleur van de ogen wou verifiëren, een baby van vier weken! En dan blijkt dat het paspoort vijf jaar geldig is. Kan iemand mij dit uitleggen.

Marian Trienekens, Beesel

Bah Bijenkorf

Die Bijenkorfmedewerkers hebben groot gelijk met hun verzet tegen dat NPS-gedoe. Dat zoiets tegenwoordig heel gebruikelijk is, is helaas maar al te waar. Je kunt geen product aanschaffen of dienst afnemen of er wordt je per kerende mail een vragenlijst voorgelegd: of je wel tevreden bent met wat je hebt gekregen of over hoe je te woord bent gestaan. Zulke vragenlijsten duiden op lui management. Een goede manager weet ook zonder vragenlijst of een medewerker voldoet of niet. En als ik als klant niet tevreden ben, ben ik mans genoeg om dat te laten weten, daar heb ik zo’n achterbakse vragenlijst niet voor nodig. En dan je medewerkers ook nog onderbetalen, bah Bijenkorf! Houd vol FNV!

Henri Braakenburg, Amersfoort

Meer over