De week van de adjunct-hoofdredacteurPieter Klok

Overvolle vluchtelingenkampen, alternatieve kieswijzer en Die ene patiënt

Pieter Klok
Plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok (links) en hoofdredacteur Philippe Remarque. Beeld
Plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok (links) en hoofdredacteur Philippe Remarque.

Griekse hel

De meeste verslaggevers willen graag met hun stukken op de voorpagina staan, maar niet iedereen. Toen we dinsdag voorstelden om de krant van de volgende dag te openen met nieuws over de overvolle Griekse vluchtelingenkampen, aarzelde de auteur. Hadden we niet al heel vaak geconstateerd dat vluchtelingen daar in ­erbarmelijke omstandigheden ­leven? Hoe interessant is het om dat voor de zoveelste keer te lezen?

Onze correspondent in Italië, Jarl van der Ploeg, had me eerder ook al uitgelegd hoe moeilijk het is om goed verslag te doen over de ellende in de Griekse vluchtelingenkampen. Het is bijna onmogelijk een verrassend verhaal te vertellen te midden van zoveel leed. In hoeveel toonaarden kun je vertellen hoe uitzichtloos de situatie daar is? Leiden dergelijke verhalen niet onvermijdelijk tot afstomping bij de lezer?

En toch moeten we erover blijven schrijven. Nu leeft een groot deel van de Europese bevolking in de illusie dat het vluchtelingenprobleem met de Turkijedeal is ­opgelost. Sindsdien worden bijna alle vluchtelingen immers tegengehouden. Te makkelijk – en misschien wel moedwillig – wordt vergeten dat we ook hadden beloofd om vluchtelingen uit Turkije te halen en de vluchtelingen in Griekenland die tussen wal en schip zijn geraakt eerlijk over Europa te verdelen. Van dat laatste komt vooralsnog niets terecht.

Carlijne Vos sprak de minister van Migratie, de kettingrokende Dimitris Vitsas. Hij wil dat Europa een deel van de vluchtelingen komt ophalen. ‘Europa is er goed in om geld te verdelen, maar als het om mensen gaat, is er weinig animo.’

Stemchecker

Er zijn weinig Volkskrant-redacteuren met zo’n vracht aan parate kennis als Raoul du Pré, chef van de parlementaire redactie. Bij discussies in de Commentaargroep is hij altijd degene die na een verhitte discussie even de feiten op een rij zet en de voorgeschiedenis uit de doeken doet.

Het was dan ook geen verrassing dat juist hij met het voorstel voor een alternatieve kieswijzer op de proppen kwam. Een kieswijzer die niet kijkt naar de partijprogramma’s, maar naar hoe partijen hebben gestemd. Niet naar beloften en verkiezingsretoriek, maar naar concrete daden.

Een mail van een lezer bracht hem op het idee. ‘Heel fijn, al die stemwijzers, maar dat gaat om ­beloften. Het zou nog veel behulpzamer zijn om te weten wat partijen in de afgelopen jaren met mijn stem hebben gedaan.’

Aanvankelijk wilde Du Pré direct alle provincies tegen het licht houden, uiteindelijk hebben we besloten het in eerste instantie tot de Eerste Kamer te beperken. Check vooral zelf met welke partij u het het meest eens was de afgelopen jaren. Ik kwam tot mijn ­verrassing uit op de SGP.

Artsen in de rij

Gistermiddag nam minister Hugo de Jonge het eerste exemplaar in ontvangst van Die ene patiënt, een boek van wetenschapsredacteur Ellen de Visser. Het is een bundel van interviews met artsen over een patiënt die hun kijk voorgoed veranderde. U heeft de verhalen al in Sir Edmund kunnen lezen.

De Visser kwam op het idee voor deze serie toen ze na het overlijden van haar zwager Huib met diens oncoloog sprak. ‘Hij vertelde me dat hij heel goede vrienden met hem was geworden en veel van hem had geleerd.’

Het goede aan de serie is dat ze artsen portretteert als mensen, niet als onaantastbare instituten die altijd de waarheid in pacht hebben, zoals ze wellicht te lang werden gezien. De serie laat ook zien dat een behandeling geen eenrichtingsverkeer is. De arts leert net zoveel van de patiënt als andersom.

Aanvankelijk was Die ene patiënt bedoeld als zomerserie, maar inmiddels loopt de serie al bijna twee jaar. Artsen staan in de rij om hun verhaal kwijt te kunnen.

Reageren?

Meer over