De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Over Trump moeten we uitgebreid schrijven, maar laten we niet het zicht verliezen op zaken die iedereen raken

null Beeld

Het nieuws kwam om 9 uur ’s avonds, zo’n anderhalf uur voor de deadline. Nancy Pelosi had uiteindelijk toch besloten dat ze een impeachment-procedure wilde beginnen. Gelukkig hebben we een correspondent in New York die sneller kan schrijven dan god kan lezen, onze eigen Simon Vestdijk. Michael Persson schreef in ruim een uur een ijzersterk bericht, waarin ook direct een glasheldere analyse werd gegeven. Toen de krant eenmaal naar de drukker was, schreef hij nog een uitgebreider uitlegstuk voor onze onlinelezers. Pas om een uur of twee dook hij zijn bed in, wat voor deze correspondent vrij normaal is.

Michael Persson. Beeld
Michael Persson.

Ik was opgewonden. Gaat Donald Trump dan toch struikelen over zijn totale gebrek aan kennis van de elementaire beginselen van de rechtsstaat? Maar het werd me ook een beetje somber te moede. Ik vreesde dat we weer een jaar tegemoet gingen van juridische haarkloverijen en eindeloze discussies over wat hij nu precies wel en niet had gezegd, wie dat had geweten en hoe dat vervolgens verborgen werd gehouden.

We hadden net het Mueller-onderzoek achter de rug, waarover we pagina’s vol hebben geschreven om uiteindelijk te moeten concluderen dat er net te weinig bewijs was voor samenspanning tussen Trump en Rusland. Maar ik moest ook denken aan de Clinton-Lewinsky-affaire, waarbij we een jaar lang gedetailleerd over jurken en sigaren moesten berichten, omdat het wel eens tot het aftreden van de president zou kunnen leiden.

Natuurlijk: het is enorm belangrijk als de president van de grootste democratie ter wereld elementaire regels aan zijn laars lapt. Daar moeten we veel en uitgebreid over schrijven, maar tegelijkertijd ontneemt het het zicht op aardse zaken, zaken die iedereen raken, zoals de gezondheidszorg, het immigratiebeleid, de inkomensverschillen, de nieuwe financiële bubbels die aan het ontstaan zijn. Bij de vorige verkiezingscampagne speelden de e-mails van Hillary Clinton een hoofdrol in de Amerikaanse media, en nu zal het veel gaan over een Oekraïense president en de zoon van een van de kandidaten die baantjes kreeg van zijn vader. Maar wij zullen net als in 2016 ook over andere kwesties schrijven.

Meer over