Over overdaad aan suiker, zout en vet hoor je Hertzberger niet

De fijne afstemming op de voeding die bij jou past, biedt de magnetronmaaltijd niet.

Bavo van den Idsert is directeur van Bionext en de ketenorganisatie van de biologische landbouw.
Rosanne Hertzberger Beeld Valentina Vos
Rosanne HertzbergerBeeld Valentina Vos

Wat eten we vandaag? Dat is de meest gestelde vraag in menig huishouden, maar niet in dat van wetenschapsjournalist Rosanne Hertzberger. Een magnetronmaaltijd uit de vriezer heeft alleen maar voordelen, zo leren we van haar. Geen voedselverspilling, want eeuwig houdbaar in de vrieskou en net zo gezond als vers.

Het interview maakt veel los in de hoek van de foodies. Voedingstechnisch vooral en dat valt te begrijpen. Zelfs het Voedingscentrum beveelt aan zo veel mogelijk verse groenten en fruit te eten en dat is toch geen bolwerk van revolutionair denken.

Over de overdaad van suiker, zout en vet in alle verwerkte producten hoor je Hertzberger niet en dat is toch zo'n beetje de hoofdoorzaak van de epidemie van obesitas, overgewicht, diabetes 2 en de bekende welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, die de westerse wereld de afgelopen decennia overspoeld hebben. En dan laten we de effecten van de kostenefficiënte landbouwproductie, waar de magnetronmaaltijden en aanverwante artikelen op gebouwd zijn, nog maar even buiten beschouwing.

De wetenschappelijke benadering van voeding, als optelsom van voedingsstoffen die als brandstof dienen voor het lichaam, gaat voorbij aan een paar belangrijke aspecten. Aandacht voor wat je eet en ervaren wat goed voor je is, begint bij verse producten, bij de wijze waarop ze verbouwd zijn, hoe de dieren gehouden worden en hoe je ze zelf bereidt.

Mensen zijn geen machines die op een uniforme brandstof blijven draaien. Juist de fijne afstemming op de voeding die bij jou past is van groot belang voor de eigen gezondheid. Dat vereist aandacht en nauwkeurige waarneming. De magnetronmaaltijd biedt dat nu eenmaal niet.

Ook op de kostenefficiënte benadering van de logistiek op de winkelvloer valt wel iets af te dingen. Biologische winkels zijn de afgelopen vijftien jaar getransformeerd naar moderne speciaalzaken met een grote klandizie die dagelijks verse biologische producten kopen. Een gezonde omloopsnelheid die ondersteund wordt met een efficiënte en vergaand geautomatiseerde logistiek die derving tot een minimum beperkt.

Daarnaast behoren de biologische winkels met de EKO-winkelcertificering tot de koplopers in de duurzame retail, omdat ze vrijwel uitsluitend biologische producten verkopen, eerlijk met hun toeleveranciers en medewerkers omgaan, vooral acties voeren met verse en onbewerkte producten, groene energie gebruiken en het verbruik minimaliseren en alleen duurzame verpakkingen gebruiken.

En leidt dat ook ergens toe? Het antwoord is ja, volgens het zojuist gepubliceerde Louis Bolk Instituut-onderzoek Impact van de biologische boodschappenmand van M. Battjes-Fries, L. van de Vijver, M. Jong en C. J. Koopmans. Zij vergeleken de boodschappenmandjes van consumenten uit de supermarkt en de biologische winkels. Biologisch etende consumenten hadden in hun boodschappenmandjes meer onbewerkte en gezonde producten als groente en fruit dan de regulier etende consumenten.

Bavo van den Idsert Beeld
Bavo van den IdsertBeeld

Ook leken biologische consumenten meer conform de richtlijnen van gezonde voeding te eten dan de gangbare consumenten en hadden ze minder plastic afval dan de gangbare consumenten. Duits onderzoek uit 2010 had al aangetoond dat biologisch etende consumenten gezonder zijn dan gangbaar etende consumenten.

De heftige reacties van de foodies op de visie van Rosanne Hertzberger en haar reactie daarop (eten is een geloof) tonen de kloof tussen de rationaliteit van de wetenschapper en de gevoeligheid van de consument. Achter de strijd tussen de magnetronmaaltijd met E-nummers en de verse biologische producten gaan twee belevingswerelden schuil met hun eigen waarheden. De vraag die resteert is: wat eten we vandaag? En welke impact heeft dat op onze gezondheid en de wereld om ons heen.

Meer over