OpinieBrieven

Over Michael Bloomberg, plattelandsbewoners, scooters en prinsessenjurken

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 26 februari.

Redactie
De Democratische presidentskandidaat Michael Bloomberg met baby en aanhangers in Buffalo. Beeld REUTERS
De Democratische presidentskandidaat Michael Bloomberg met baby en aanhangers in Buffalo.Beeld REUTERS

Brief van de dag: superrijke Bloomberg is zo gek nog niet

Nederlandse media reageren zuinig op de onverwacht snelle opkomst van Michael Bloomberg. Een miljardair die de verkiezingen ‘koopt’, dat kan niet. Ik begrijp daar niks van. De aanname is blijkbaar dat rijkdom per definitie slecht is.

Selfmade man Bloomberg is geen heilige en inderdaad veel rijker dan blaaskaak Donald Trump, maar heeft goede ideeën. Investeren in sociale huisvesting, infrastructuur, energietransitie, een ziektekostenverzekering voor iedereen en het aanpakken van racisme en wapenbezit: Obama probeerde het wel maar kwam niet erg ver.

Bloomberg hoeft niemand naar de mond te praten, is niet chantabel en heeft diepe zakken. Hij staat daarmee boven de patstelling tussen Democraten en Republikeinen. Dat lijkt mij een groot voordeel. In New York heeft hij het als burgemeester goed gedaan dus aansturen en delegeren kan hij. Fouten toe­geven ook. Tel daarbij op dat kandidaten als Bernie Sanders kansloos zijn tegen de kwaadaardige straatvechter in het Witte Huis en Bloomberg is helemaal niet zo’n gek alternatief.

Zijn belofte een eind te maken aan de nooit eerder vertoonde verloedering in Washington zou wel eens het verschil kunnen maken.

Armand Leenaers, Heerlen

Plattelandsbewoners

In de discussie over de Nederlandse landbouw wordt nooit de vraag gesteld wie er nu eigenlijk woont op het platteland. Als je de politici in Den Haag en de redacties van kranten moet geloven, lijkt het platteland het exclusieve domein van boeren. In werkelijkheid heeft 95 procent van de bewoners geen enkele economische binding met de agrarische sector. Er wonen docenten, vertegenwoordigers, verplegend personeel, automonteurs, artsen, gepensioneerden.

De samenstelling van de bevolking verschilt dan ook niet wezenlijk met die in de stad. Deze groep bewoners heeft gekozen voor rust, natuur en ruimte en is op geen enkele wijze gebaat bij intensieve landbouw, die het landelijk gebied transformeert in een ecologisch rampgebied.

Hans de Man, Zuidwolde

Prinsessenjurk

Aan het eind van haar stuk ‘In strijd met mijn innerlijke bruidje’, schrijft Bo van Houwelingen dat ze tijdens haar leven in een mal is geduwd van een meisje in een prinsessenjurk. Met moeite heeft ze die mal wat opgerekt. Maar nu haar bruiloft nakend is, hunkert ze naar een prinsessenjurk.

Ik vind het schijnheilig dat ze die hunkering naar een prinsessenjurk afschuift op de maatschappij die haar in die mal zou hebben geduwd. We leven nu juist in een tijd en op een plek waar het helemaal geoorloofd is je te onttrekken aan welke mal dan ook. Kan ze niet gewoon eerlijk zijn tegen zichzelf en toegeven dat die hunkering uit de diepste krochten van haar ziel komt? En wat is daar mis mee? Ook een rechtgeaarde feminist mag diep van binnen wel eens een prinses willen zijn.

Vier die kant, leef je uit en schaam je niet. Maar schuif het niet af op de maatschappij, dan maak je jezelf tot slachtoffer.

Anne Leiss, Heiloo

Scooters

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), TNO en GGD toont steeds weer aan dat benzinescooters (zowel snorscooters van 25 km/u als bromscooters van 45 km/u) de meest vervuilende weggebruikers zijn. Veel viezer dan oude sjoemeldiesels. Waar de laatste hun kilometers vooral maken op de snelweg, verspreiden scooters hun kankerverwekkende fijnstof op fietspaden en woonwijken, onder de neuzen van fietsers en voetgangers.

In 2012 konden energievretende gloeilampen uit de handel worden genomen omdat zuinige led-verlichting een goed en betaalbaar alternatief was geworden. Anno 2020 zijn elektrische scooters in alle soorten, maten en prijzen verkrijgbaar. De uitneembare accu laad je makkelijk op en voor een paar dubbeltjes aan stroom rijd je 100 stille en schone ­kilometers.

Een uitstekend moment om benzinescooters, net als destijds gloeilampen, uit de handel te nemen en zo te voorkomen dat er elk jaar 42 duizend (verkocht aantal in 2019) nieuwe fossiele scooters toegevoegd worden aan de meer dan een miljoen die er al rondrijden. Dit is laaghangend fruit in de strijd tegen luchtvervuiling. Waar wacht minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) nog op?

Jaap Miltenburg, Arnhem

Temperen

Angst voor een pandemie kan ik begrijpen, maar angst voor een beurscrisis niet. Zou het niet prachtig zijn als we allemaal eens een tijdje in quarantaine moesten? Niet shoppen en niet webshoppen uiteraard, want de o zo nodige hebbedingetjes worden niet bezorgd vanwege voornoemde reden. Heerlijk die kelder eens goed leeg eten. Geen familiebezoek, geen verre reizen, want KLM heeft de vliegtuigen aan de grond, dus de airmiles hoeven ook niet CO2 gecompenseerd te worden. Allemaal door één ouderwets virusje en geeneens op onze ­digitale apparatuur.

Wat zal de aarde daar van opknappen. En voor wat het waard is, die beurs is altijd weer opgekrabbeld. Dankzij het hervatten van onze niet te verzieken hebzucht – jammer genoeg. Wij hebben geen mechanisme ingebouwd om te temperen, de ­natuur wel: het coronavirus.

Arie Verboom, Haarlem

Dieet

Teun van de Keuken volgt dit jaar elke maand een ander dieet: veganistisch, schijf van vijf, intermittent fasting, intensief sporten en het ketodieet. Ik mis iets essentieels in dit rijtje: luisteren naar je lichaam.

Mariette Reineke, Amsterdam

Meer over