ingezonden brieven

Over leescultuur in de klas, ‘zonnekoning’ Omtzigt en de eed van Hippocrates

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van dinsdag 18 mei.

Redactie
Schrijver Carry Slee leest op basisschool De Triangel in Weesp voor uit haar boek 'Juf Braaksel en de magische ring'.
 Beeld Brunopress
Schrijver Carry Slee leest op basisschool De Triangel in Weesp voor uit haar boek 'Juf Braaksel en de magische ring'.Beeld Brunopress

Brief van de dag: Als ik voorlas, kon je een speld horen vallen

Het leesgedrag van jongeren komt weer eens naar voren. Ronald Giphart heeft een boek geschreven met Margje Woodrow om de jeugd weer aan het boek te helpen (Boeken, 15/5). Als leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs zag ik de dalende tendens aankomen. Daarom richtte ik in een hoek van het lokaal een leeshoek in; iedere dag mocht een groep leerlingen daarin plaatsnemen en een boek lezen terwijl de rest aan het rekenen was.

Iedere leerling moest eens per jaar een boek promoten, zodat de rest zin kreeg om dat boek te lezen. Een bezoek aan de bibliotheek stond steevast op het programma.

Maar de beste manier bleek voorlezen. Wanneer ik Jan Terlouw, Tonke Dragt of Thea Beckman voorlas, kon je vaak een speld horen vallen. En zodra het boek uitgelezen was, meldden leerlingen zich spontaan om het boek zelf nog eens te lezen. Zo kweekte ik een leescultuur in mijn lokaal.

Arjen Boswijk, oud-meester, Groningen

Zonnekoning?

Wat een nare, bijna rancuneuze brief over Pieter Omtzigt (O&D, 17 mei) van Jan Smeets. Hij noemt het CDA-Kamerlid een zonnekoning die de kabinetsformatie frustreert. Hoezo? De man zit overspannen thuis. Ook het boek van de ‘zonnekoning’ deugt niet: volgens Smeets gaat het voor het grootste deel over Omtigt zelf.

Hoezo? Deel 1 is een interview met Omtzigt, waarin veel onderwerpen aan de orde komen die in de rest van het boek worden uitgewerkt. Deel 2 tot en met 6 gaan over Europa, over hoe modellen Nederland bepalen, over het toeslagenschandaal en dat dit geen incident is. Het boek eindigt met een voorstel voor een nieuw sociaal contract. Smeets karakteriseert de tien voorgestelde punten hiervan als ‘open deuren’. Hoezo? Geen van deze punten is al gerealiseerd.

Smeets verwijt de politicus ook dat hij de fraude met de zorgtoeslag niet behandelt. Hoezo? Hij stelt aan de kaak dat mensen ten onrechte van fraude zijn beschuldigd door een gebrekkige overheid, die dit ook nog eens probeerde te verbloemen.

Dit toont aan dat mensen als Omtzigt noodzakelijk zijn voor een goed functionerende democratie.

Betty Mulders, Goes

Vmbo-examens

Afgelopen zaterdag hoorde ik het op NPO Radio 2, op maandag (Ten eerste, 17 mei) staat het in de Volkskrant: de examens voor de middelbare scholen beginnen deze week. Dames en heren van de pers: ook als er niet met wapens gezwaaid wordt mag u wel eens bij het vmbo langskomen.

De examens voor de middelbare scholen zijn al twee weken geleden begonnen. Voor het overgrote deel hardwerkende, lieve en betrouwbare kinderen zitten al een tijdje in spanning hoe ze hun examen gemaakt hebben. Kom alstublieft eens uit uw havo/vwo-bubbel en kijk ook eens naar de andere helft van Nederland.

Wybe Stavenga, vmbo-docent te Krommenie

Filantropie

Rijk worden is iets wat je, meestal, te danken hebt aan anderen, je medemensen. Dat de puissant en ,voor de modale Nederlander, onvoorstelbaar rijken een deel van het geld wat ze bezitten teruggeven aan de gemeenschap is niet meer dan normaal. Stop ermee dit filantropie en giften te noemen (Economie, 14 mei). Dat verkleint de kloof tussen arm en rijk helemaal niet, het legt er juist de nadruk op. Zowel in morele als in financiële zin.

Tielke Engels, Tilburg

Jodenhaat

Geen berichtgeving in de papieren Volkskrant van maandag over de Jodenhaat dit weekend in de Europese hoofdsteden. Hoe kan dat? Ziende blind, horende doof?

Peter Cambier, Leiden

Vaccinatienijd

Wat verdrietig Marie-France Admiraal (O&D, 15 mei) dat u, die zichzelf zo veel belangrijker voelt dan illegalen, asielzoekers en daklozen – mensen die volledig afhankelijk zijn van de medemenselijkheid van anderen – achteraan moet sluiten voor een vaccinatie. U etaleert het gevoel van helaas veel Nederlanders, dat het echt onterecht is dat mensen die bovenaan de ladder staan later aan de beurt komen dan mensen met een slechtere maatschappelijke positie.

Zoë Dirks, Eindhoven

Statiegeld

Gespot in Utrecht tijdens een wandeling van 30 minuten: 9 mondkapjes, 5 blikjes, 3 plastic flesjes (en een hoop snoepverpakkingen). Het wordt hoog tijd voor statiegeld op mondkapjes.

Helene Hubers, Utrecht

Hippocrates

Is de weigering van de huisarts (Ten eerste, 14 mei) om patiënten te vaccineren niet in strijd met de eed van Hippocrates of zie ik dat verkeerd? Ik ben in ieder geval blij dat Biëlla Luttmer haar eerste vaccinatie elders kon krijgen, want als zij door corona wordt getroffen zou ik haar inspirerende muziekrecensies moeten missen. Van harte gevaccineerd Biëlla!

Tineke Bout, Rotterdam

Meer over