LezersbrievenDinsdag 27 november

Over het inpolderen van de Markerwaard, ik-feestjes en een lekker stukje vlees

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 27 november.

Nieuw Nationaal park , Nieuw Land is een nationaal park in de Nederlandse provincie Flevoland.Beeld raymond rutting

Rob Deckwitz vraagt zich af of er geen aardrijkskundeleraar in de buurt was toen de leerlingen van vwo-5 uit Breda met hun idee voor inpoldering van de Markerwaard kwamen (O&D, 23 november). Volgens Deckwitz zou het grondwaterpeil in gebieden langs het leeggepompte Markermeer dalen met als gevolg extra bodemdaling. Het probleem van grondwaterpeildaling deed zich inderdaad voor na de inpoldering van de Noordoostpolder in de gebieden langs deze polder. Maar bij de latere Flevopolders heeft men randmeren om de badkuip van het nieuwe land gelegd, waardoor dit probleem opgelost was. Dat zou ook kunnen bij een eventueel aan te leggen Markerwaard. Dat wisten die leerlingen natuurlijk ook, daar hadden ze hun aardrijkskundeleraar wellicht niet eens voor nodig.

Alwin Baart, Middelburg

It’s party time

Wieteke van Zeil stelt ons gerust: ‘ik-feestjes’ deden we altijd al, in de vorm van collectieve religieuze feesten (Magazine, 24 november). Een belangrijk verschil is echter dat bij de religieuze feesten veelal dingen gevierd worden die minder ik-gericht zijn, zoals de geboorte van Jezus Christus.

Bij een geslachtsonthullingsfeest loop je het risico dat het geslacht van je kind ambigu kan blijken te zijn, of dat het een transgenderkind is. Of door dwerggroei haalt je kind de één meter en het bijbehorende feest niet, of veel later dan een ander. Het verdwijnen van een burn-out is snel te vroeg gevierd, deze komen namelijk geregeld terug.

Zo nu en dan dingen vieren is leuk en goed voor de saamhorigheid, maar bij sommige nieuw uitgevonden tradities komt de kater later. Mensen weten altijd weer dingen te verzinnen waarmee de wachtlijsten in de ggz zo inzichtelijk worden.

Marcel Gerrits Janspsychotherapeut, Groningen

Een mopje Chopin

Thierry Baudet, voorganger van Forum voor Democratie stuurde zijn collega’s uit de Tweede Kamer vorige week, midden in de nacht, een mail met de mededeling dat hun muzieksmaak abominabel is.

Om precies te zijn gebruikte hij de term k*tmuziek. Te weinig klassieke toppers, te veel pop. Hooggespannen was dus mijn verwachting naar de muziek die tijdens de bijeenkomst van het FvD afgelopen weekend door de zaal zou schallen. Uiteindelijk werd het een mopje Chopin.

Voor verliefde, jonge stelletjes een uitstekende keuze. Chardonnay en een laf stukje roombrie erbij en de avond kan beginnen.

Maar persoonlijk had ik er meer van verwacht. Een bombastisch stukje Wagner of de virtuoze violist Paganini was mij liever geweest. Want laat we eerlijk zijn: Chopin is voor de klassieke muziek, wat Bon Jovi voor rock-’n-roll is.

Ralph Posset, Den Bosch

Onze nationale vogel

In twee artikelen (Ten eerste en O&D, 26 november) staat dat de achteruitgang van de grutto (onze nationale vogel) uiteraard de schuld is van de boeren met hun turbogras. Tien jaar geleden had ik op mijn land 25 nesten van grutto’s en tureluurs en 40 kievitsnesten.

Dit jaar kon ik de nesten op de vingers van één hand tellen en heb ik zelfs geen grutto gezien. Wat ik wel zie zijn roofvogels, ooievaars, overdag zie je vossen lopen, kraaien, leeggeroofde nesten van eenden door steenmarters enzovoorts.

Natuurlijk maait een boer wel eens een nest kapot (net zoals automobilisten per jaar 10 miljoen dieren dood rijden), maar dat is niet de hoofdzaak. Tot 70 procent van de nesten worden leeggeroofd, blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek in Overijssel.

J.Duitman, IJsselmuiden

Lekker stukje vlees

Marcus Huibers laat zich niet graag voorschrijven wat hij al dan niet mag. Hij mag al zo weinig. Hij besluit zijn pleidooi met de woorden: als je geen vlees wilt eten, eet dan ook niet iets dat er zogenaamd op lijkt (O&D, 24 november).

Ook ik laat me niet graag voorschrijven wat ik wel of niet mag. Daarom ben ik zo blij dat ik mag kiezen voor een alternatief voor vlees. Niet omdat vlees nu zo ontzettend smerig is, want ik geloof dat geen enkele vleesverlater dit als reden aan zal voeren voor een vrijwillig plantaardig menu. Wel omdat deze begaan is met dieren of de aarde.

En bereid is hiervoor van de geneugte van vlees af te zien.

Amanda de Bruyn, Utrecht

Lekker rokertje

De ingezonden brief van gisteren over de man die bijna 90 was geworden hoewel hij nooit had geleefd volgens ook maar één van de richtlijnen die tegenwoordig voor een gezonde leefstijl noodzakelijk worden geacht deed me denken aan het verhaal van de hoogleraar cardiologie die een college gaf over de risico’s van roken.

Er was een student die daar grote vraagtekens bij plaatste. Immers, zijn opa rookte al bijna zijn hele leven een pak shag per dag, was nooit ziek geweest en meer dan negentig jaar oud. De cardioloog antwoordde: ‘Als jouw hele jaargang langs de snelweg gaat staan en op commando oversteekt, is er echt wel één die levend en wel de overkant haalt. Dat nu, is jouw opa.’

Leo van Bergen, Nijmegen

Meer over