Ouwehands Dierenpark heeft met die twee obese zwart-witte Chinezen de miskoop van de eeuw gedaan

Sylvia Witteman
null Beeld

Het woord ‘fiasco’ wilde nét niet vallen in dat paginagrote stuk over panda’s, woensdag in deze krant, maar voor de goede verstaander was het duidelijk: Ouwehands Dierenpark heeft met die twee obese zwart-witte Chinezen de miskoop van de eeuw gedaan. 7 miljoen voor twee saaie beren die nog te beroerd zijn om broodjes te smeren. De gehoopte toestroom van bezoekers blijft dan ook uit, de Rhenense middenstand zit met de handen in het haar en zelfs de burgemeester beklaagde zich in de krant: ‘Rhenen hoeft niet het Giethoorn van Utrecht te worden, maar we willen wel economisch profiteren’.

Wat een wereld van tragiek schuilt er in die zin! Giethoorn kon als ‘het Venetië van het Noorden’ toch al niet bogen op verpletterende grandeur, wat ben je dan als je niet ééns ‘het Giethoorn van Utrecht hoeft te worden’? Veel dieper kun je als plaats niet zinken, al lig je nog honderd keer op een heuvelrug, maar dit alles geheel terzijde.

Lang heb ik gedacht dat panda’s nu eenmaal zo hoorden te zijn. Slapen, bamboe knagen en een beetje aaibaar uit hun zogenaamd grote ogen kijken; panda’s zijn zachtmoedige veganisten, heet het, goeiige sukkels die geen vlieg kwaad doen en zelfs te sloom zijn om zich voort te planten.

Ja, dat is ons jarenlang aangepraat, maar de werkelijkheid is een stuk grimmiger. Ik heb me er een beetje in verdiept en ik kan niet anders dan concluderen: panda’s zijn oplichters. Ze eten bijvoorbeeld wel degelijk vlees, zodra ze de kans krijgen, en dan bedoel ik geen door dierentuinbezoekers toegeworpen kipnuggets, maar echte, levende vogels en knaagdieren: onlangs is er in China zelfs een panda betrapt op het stelen en verslinden van een lammetje. Een lammetje!

Maar het wordt nog erger. Een man die in een Chinese dierentuin het pandahok inklom om zo’n ‘schattige’ zwart-witte dikkerd te aaien moest het -HAP!- bekopen met een afgerukt onderbeen. Ik heb weerzinwekkende foto’s gezien van dat been. En dan maar onschuldig blijven kijken met die nep-ogen van ze.

Dat van dat lage libido blijkt al helemáál een flagrante leugen. Ja, de vrouwtjes zijn maar twee dagen per jaar vruchtbaar, maar die twee dagen doen ze dan ook niets anders dan neuken. Een bioloog beschrijft hoe pandavrouwtjes in het wild vaak VIJFTIG keer achter elkaar paren, met TWEE MANNETJES TEGELIJK. Daarna verschalken ze als toetje ongetwijfeld nog een paar weerloze lammetjes.

En die twee in Ouwehands Dierenpark maar luieren en uitvreten, met hun schijnheilige smoelwerken!

Nee, zo wordt Rhenen nóóit het Giethoorn van Utrecht.

Meer over