CommentaarProblemen Belastingdienst

Opsporingsijver ontaardde bij de Belastingdienst in tunnelvisie

Nog niet eens zo lang geleden hadden ze bij de fiscus zo veel zelfvertrouwen dat ze knipogend durfden te adverteren met portretten van jongeren die het logo van de Belastingdienst als tatoeage met zich meedroegen: Leuker kunnen we het niet maken. Ervaren inspecteurs denken er met weemoed aan terug, want die reputatie van de best georganiseerde, modernste en efficiëntste uitvoeringsorganisatie van het land is in duigen gevallen. 

Jaren van bezuinigingen, mislukte automatiseringsprojecten en een ontspoorde vertrekregeling lieten hun sporen na. Tel daarbij het uit de hand gelopen rondpompen van geld op – meer dan de helft van de huishoudens ontvangt een of meer toeslagen – en het recept voor de teloorgang is geschreven.

Inmiddels verkeert de dienst in de fase waarin de oplossing van het ene probleem de volgende affaire uitlokt. Dát de dienst na de beruchte Bulgarenfraude (Oost-Europese bendes pleegden op grote schaal fraude met toeslagen en uitkeringen) meer werk wilde maken van fraudebestrijding, lag voor de hand. Dat daarbij fouten werden gemaakt rond het Eindhovense gastouderbureau Dadim, kon ook nog gebeuren. 

Echt mis ging het toen bleek dat veel van de aangepakte ouders wél recht hadden op hun toeslagen en dus onterecht voor duizenden euro’s waren aangeslagen. Velen raakten daardoor in diepe problemen, maar hun klachten werden volstrekt genegeerd. En niet per ongeluk. Uit vasthoudend graafwerk van Trouw en RTL Nieuws kwam naar boven dat de Belastingdienst ­bewust aanstuurde op het afwijzen van hun bezwaren. Opsporingsijver ontaardde in bureaucratische tunnelvisie.

Staatssecretaris Menno Snel heeft het voor zichzelf niet makkelijker gemaakt. Te lang bleef hij bagatelliseren, slechts stapsgewijs zag hij de ernst van de zaak onder ogen. Inmiddels houdt ook hij er rekening mee dat niet honderden, maar duizenden ouders zijn gedupeerd. Nieuw onderzoek moet meer duidelijkheid brengen, ­terwijl de slachtoffers in Eindhoven nog altijd wachten op financiële compensatie.

De tijd dringt voor Snel, die deze zomer moet laten zien dat het hem ernst is. Anders kan het de Tweede Kamer niet kwalijk worden genomen dat het geduld binnenkort op is.

Meer over