OPINIEWopke Hoekstra

Opinie: Wil de echte Wopke Hoekstra opstaan?

Als CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra oogt als een politicus met idealen en niet als een competente bedrijfsconsulent, maakt hij kans om premier te worden, betoogt Sytze Faber.

Wopke Hoekstra. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Wopke Hoekstra.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De nieuwe lijsttrekker Wopke Hoekstra is in meerdere opzichten een intrigerende kandidaat. Hoekstra is geen doorsnee-CDA’er, geen partij-­tijger. Hij groeide op in een remonstrants milieu, studeerde en werkte in veel buitenlanden en is niet gespeend van flair en zelfspot. Bij Hoekstra strekt het principe van gelijkwaardigheid van mensen zich ook uit tot lhbti’ers. Als Eerste Kamerlid bracht hij dat als enige van de CDA-fractie ook tot uitdrukking in zijn stemgedrag.

Halsstarrigheid en onbesuisdheid zijn hem niet vreemd. Vorig jaar februari kocht hij hals over kop voor 750 miljoen euro aan aandelen Air France KLM. De waarde ervan ging snel richting nul. Bovendien oordeelde de Algemene Rekenkamer dat Hoekstra bij de aankoop duidelijk buiten het rechtsstatelijke boekje was gegaan. Het was ook ondoordacht toen hij aan het begin van de coronacrisis op een hooghartige en horkerige manier Zuid-Europese landen de les meende te moeten lezen.

Hoekstra lijkt op het juiste moment zijn entree als politiek leider te maken. Na tien jaar premierschap van Rutte sluimert in de samenleving een begin van Rutte-moeheid. Dat geeft Hoekstra kansen, ook omdat het momentum voor D66-leider Kaag alweer voorbij lijkt te zijn. Voor de verzilvering van zijn gunstige uitgangspositie is echter vereist dat zijn politieke profiel body krijgt.

Vorig jaar mei oogstte Hoekstra met zijn inspirerende Humboldt-lezing in brede kring lof. Hij schetste boeiende vergezichten, ook in Europees verband. In september volgde de prestigieuze Schoo-lezing. Daarin debiteerde hij niet veel meer dan een reeks nationalistisch getinte clichés. In een tijdsbestek van vier maanden twee volstrekt tegengestelde signalen. Daar is voor de kiezer geen touw aan vast te knopen.

De achilleshiel van Hoekstra is, kortom, het ontbreken van een herkenbaar politiek gezicht. Als snel in die lacune wordt voorzien en hij niet langer primair oogt als een competente bedrijfsconsulent, maar als een politicus met idealen, kan hij gaan oogsten. Dan kan na het kabinet-Rutte III een kabinet-Hoekstra realiteit worden. Alhoewel, denk erom: corona volente.

Sytze Faber is oud-Tweede Kamerlid voor het CDA.

Meer over