Opinie

Opinie: Nederland is allang geen leider meer op klimaatgebied

Nederland is allang geen leider meer op klimaatgebied. En dus krijgen we niet eens een uitnodiging voor de wereldtop van Joe Biden, betoogt Jos Scholte.

Politieagenten slepen klimaatactivisten van Extinction Rebellion weg tijdens een demonstratie in Amsterdam.  Beeld Joris van Gennip
Politieagenten slepen klimaatactivisten van Extinction Rebellion weg tijdens een demonstratie in Amsterdam.Beeld Joris van Gennip

De Amerikaanse president Joe Biden heeft veertig landen uitgenodigd om deel te nemen aan een virtuele wereldtop over het klimaat. De veertig landen zijn uitgenodigd omdat ze tot de grootste economieën en vervuilers ter wereld behoren, omdat ze bijzonder kwetsbaar zijn voor de opwarming of omdat ze leidende landen vertegenwoordigen in de aanpak van de opwarming.

De groep is ‘divers’ met enkele van de meest hardleerse vervuilers en klimaatontkenners ertussen. Dat zijn meteen ook grote en machtige landen. Heel veel hoeven we daarom niet te verwachten.

Nederland is niet uitgenodigd. We behoren weliswaar tot de top-40 wereldeconomieën en zijn als laaggelegen land zeer kwetsbaar voor de opwarming, maar op klimaatgebied is Nederland geen leider. Volgens het CBS is Nederland op het gebied van de hernieuwbare energie zelfs het slechtste jongetje van de klas in de Europese Unie. En dat terwijl we een prachtige Noordzee hebben, waar het altijd waait, waar de golven altijd bewegen en waar veel energie te halen is voor wie het aandurft.

Ook hebben we een land vol met schuine daken waar zonne-energie kan worden opgewekt. Ik denk zelfs dat we genoeg wetenschappers en techneuten hebben om met nieuwe innovatieve technieken de wereld te verbazen.

Wat we echter ook hebben zijn politici die niet in de opwarming geloofden en die niet geloven in de overheid als katalysator voor verandering. En dus begonnen we met een 4-0 voorsprong op de wereld en staan we inmiddels ver achter.

Onze regering gelooft in bedrijven die de kansen voor ons verzilveren. Een bedrijf zoals bijvoorbeeld onze nationale oliemaatschappij die nog steeds heel veel verdient met olie en die het afgelopen jaar er niet in is geslaagd het weinige geld dat beschikbaar was voor groene initiatieven uit te geven.

De reclame die ze maken doet anders geloven trouwens. Ze geven echter liever geld uit aan gebakken lucht dan aan windmolens. Feit is dat het bedrijf nog steeds één van de grootste vervuilers in de wereld is.

Kleinere landen

Dat kleinere landen als Denemarken en Noorwegen wel zijn uitgenodigd door Biden is terecht. Denemarken is veel verder in de vergroening. In 2020 haalde het voor het eerst meer dan 50 procent aandeel groene energie. Sommige van de grootste spelers op het gebied van windenergie (Vestas, Dong, Siemens Wind Power) zijn mede dankzij die ambitieuze aanpak Deens.

Ook Nederlandse bedrijven hadden in die rol kunnen zitten. De bal lag op de stip voor het inschieten, maar wij kwamen uit bij veilig overtikken met kolen, gas en olie in de defensie en boekhouders in het doel.

Dit seizoen gaan we misschien een nieuwe speler halen: Mr. Kernenergie als nieuwe controlerende middenvelder. Het voelt bij mij als een oudere uitgerangeerde speler, die flink veel subsidie nodig heeft om te scoren. Maar dat past wel bij Nederland, want de top, daar horen we allang niet meer bij.

Jos Scholte is een voormalig business consultant.

Meer over