OPINIE

Opinie: Na het zien van ‘Seaspiracy’ eet ik alleen nog maar komkommers

Vis eten kan niet meer, en vlees ook niet. Als we niet snel iets doen aan het klimaatprobleem, kunnen we ook onze zonvakanties gedag zeggen, betoogt Mees Koningswijk.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ik geef me over aan de onvermijdelijke waarheid: wij als mensheid hebben de aarde verwoest met ons consumptiegedrag. Na het zien van de Netflix-documentaire Cowspiracy (2014) ben ik gestopt met het eten van vlees. Voor het milieu, en na het zien van The Game Changers (2018) ook voor mijn eigen gezondheid.

Wel at ik nog een à twee keer per week een stukje vis, maar dat moet nu ook echt voorbij zijn na het zien van de documentaire Seaspiracy (2021). Ik heb besloten mezelf uitsluitend te voeden met komkommers, het enige wat ik nog kan bedenken dat onze aardkloot niet ten gronde richt. Ondanks dat er pesticiden worden gebruikt op de meeste. Alleen biologische komkommers dan.

Het punt is dat we niets meer goed kunnen doen. Wij Nederlanders staan in de top-5 van grootste ontbossers van Europa, zo bleek vorige week uit onderzoek van het WNF. Dit is voornamelijk te danken aan onze grote vraag naar soja, waarvan het overgrote deel naar onze veestapel gaat. Ik weet wat u denkt: als we de koeien alleen komkommers zouden voeren, is dat probleem opgelost. Ik moet u teleurstellen, te veel komkommers zijn dodelijk voor een koe. Ik heb dit uitgezocht.

Houdt u nu echt niet van komkommers, dan is er gelukkig nog een oplossing om de klimaatcrisis af te wenden. Volgens de nationale wetenschapsacademie van de VS moet de Amerikaanse overheid de komende vijf jaar 200 miljoen dollar beschikbaar stellen voor onderzoek naar het dimmen van de zon. Ja echt, we injecteren de atmosfeer dan met piepkleine reflecterende deeltjes om de zon te dimmen en zo de temperatuur op aarde te laten zakken. Zit je dan net op je coronareis in Griekenland. Weg zonvakantie.

De keuze is dus simpel. Of u moet het klimaatprobleem echt onder ogen zien, u erover uitspreken en zaken in uw leven gaan veranderen. Of we zeggen onze bossen, de Amazone, het zeeleven en zonvakanties in de komende jaren gedag. U kunt er ook nog voor kiezen u bij mij te voegen en de rest van uw leven alleen nog komkommers te eten. Nu maar hopen dat Cucumberspiracy niet binnenkort verschijnt op Netflix…

Meer over