Opinie

Opinie: Een goed verlopen anti-coronademonstratie is óók nieuws

Sinds de avondklok lezen, horen en zien we overal alles over de rellen. Hoe kan het dan dat een goed verlopen demonstratie geen nieuws is? Dat vragen Michiel Haighton en Nanne Dorren van de gemeente Apeldoorn zich af.

Een anti-coronaprotest in Apeldoorn. Beeld BSR Agency
Een anti-coronaprotest in Apeldoorn.Beeld BSR Agency

De afgelopen weken was de spanning in het hele land voelbaar. Na het instellen van de avondklok waren er uitbarstingen van geweld. Het was hét thema in de kranten en in de talkshows, iedere dag. En bij ieder item werden de foto’s en filmpjes van de rellen weer opnieuw geplaatst en gedeeld. Het overheersende gevoel: we hebben het allemaal niet meer in de hand, de frustratie en woede nemen het over, het gaat hier goed mis.

Apeldoorn was zondag 31 januari aan de beurt voor het ‘koffiedrinken’, de nieuwe, informele variant van de anti-coronademonstraties. We hadden de vorige twee bijeenkomsten, in Amsterdam en Eindhoven, als voorbeeld. Die stemden niet vrolijk. En dus was de stad op alles voorbereid.

Op zondagochtend meldden redacteuren van de bekende talkshows en andere landelijke media zich op de perslijn: of de burgemeester ’s avonds of de dag erop kon komen vertellen hoe het was gegaan – dat wil zeggen: als het tot rellen zou komen. Zo niet, dan volgende keer beter.

Niet sappig genoeg?

De burgemeester heeft niet hoeven aanschuiven. Want er waren geen rellen. Aan de rand van de stad zijn een aantal mensen door de goed voorbereide politie weggestuurd, elders in de stad zijn drie mensen met wapens opgepakt. Maar de naar schatting vierhonderd mensen op het Zwitsalterrein hebben vreedzaam kunnen demonstreren en zijn op eigen initiatief ook weer vertrokken.

Een anti-coronaprotest in Apeldoorn. Beeld BSR Agency
Een anti-coronaprotest in Apeldoorn.Beeld BSR Agency

De regionale krant en omroep zagen de impact van dit goede nieuws. Zij waren van de media de enige. De andere redacteuren hebben vast en zeker sappigere onderwerpen gevonden. Noem ons naïef, maar wij zagen een kans. En nee, we bedoelen niet de kans om als ‘provinciestad’ landelijke aandacht te krijgen of de kans om een bestuurder te positioneren – om de voorlichters-sceptici maar alvast de wind uit de zeilen te nemen.

Wij zagen een kans om de mensen die moeite hebben met de coronamaatregelen te laten zien: jullie worden wel serieus genomen. Te laten zien: geweld krijgt geen kans, demonstreren wel. Te laten zien: we willen de mensen niet alleen somber maken met nare beelden, maar ook hoop geven. En te laten zien dat de journalistiek ook haar bijdrage levert in het kalmeren van het debat, in het nuanceren van de beelden.

Verlegde norm

Want daarover ging het de afgelopen tijd ook in alle berichten en debatten: dat we behoefte hebben aan meer nuance, verbinding, open vizier, luisteren. Dat de overheid en de media daarin ook een verantwoordelijkheid hebben. Dit was een kans om die te pakken en te laten zien.

Natuurlijk weten wij ook: goed nieuws is (meestal) geen nieuws. Want goed nieuws is de norm. Maar in een week waarin de norm was verlegd, alle media op scherp stonden, elke dag de kolommen vol stonden met vragen over het waarom achter de rellen, in zo’n week is een goed verlopen demonstratie afwijkend. En dus nieuws.

Wij waren blij dat het goed ging, in Apeldoorn. Dat mensen rustig hebben kunnen demonstreren. En gelukkig staat dat nu ook in deze krant.

Michiel Haighton is oud-journalist en hoofd communicatie bij de gemeente Apeldoorn. Nanne Dorren is oud-journalist en bestuurscommunicatieadviseur bij de gemeente Apeldoorn.

Meer over