Column

Opeens bleek dit land te sterven van de racefanaten

Max Verstappen (18) won zondag de GP Formule I van Spanje. Je kunt van alles doen om wereldberoemd te worden, de Nobelprijs voor literatuur winnen, president van Amerika worden, het medicijn tegen kanker vinden, naar Mars vliegen of het Geheim van het Al ontdekken; maar de snelste weg naar wereldroem loopt via de sport. Sinds zondag is Max Verstappen de beroemdste levende Nederlander en hij zit een paar dode zoals Johan Cruijff en Vincent van Gogh op de hielen. Zondag nog even winnen in Monaco en hij is ze voorbij.

Bert Wagendorp
In één uur, 46 minuten, 40 seconden en 17 duizendste werd Max groter dan Nederland. Beeld getty
In één uur, 46 minuten, 40 seconden en 17 duizendste werd Max groter dan Nederland.Beeld getty

Er bestaan mensen die dat niet begrijpen - ik heb er een in huis. Zij denkt: je stapt in een racewagen, trapt het gaspedaal door de vloer en met wat geluk kom je als eerste over de finish en heb je gewonnen. Een hoeraatje en hartelijk gefeliciteerd: gaan we nu verder met de écht belangrijke dingen.

Die redenatie is op zich juist, maar toch klopt hij niet. Dat merkte je zondag onmiddellijk. Nederland is geen Formule I-land en de laatste race op Zandvoort was op 25 augustus 1985. Niki Lauda won en die is inmiddels ook alweer 67. En toch liep mijn iPhone zondagmiddag één seconde na de finish vast van de nieuwsalerts en de sms'jes - iets wat normaliter alleen gebeurt bij het aftreden van de koning of code oranje. Aan de bar van het Doetinchemse theater Gruitpoort, waar ik toevallig een biertje stond te drinken, zei een beschaafde mevrouw die ik er niet van verdacht te weten wat Red Bull is: Max Verstappen heeft gewonnen. Ze keek erg blij.

Het meestgebruikte woord om de prestatie van Max te omschrijven was met voorsprong 'waanzinnig'. Opa Verstappen werd in drie minuten een bekende Nederlander.

Later hoorde ik het live-verslag van Olav Mol terug op Ziggo. Hij huilde en zei: 'Johé, joho, jo fucking ho, bizar!' Met die fraaie eigentijdse zin voegde hij zich het rijtje Herman Kuiphof ('Zijn we er toch ingetuind'), Theo Reitsma ('Dit is een mooi stel hoor'), Jack van Gelder ('Dennis Bergkamp' (12×)) en Hans van Zetten ('Hij staat.')

Bij de NOS werd de beambte die het in zijn hoofd had gehaald de rechten van de Formule I aan zich voorbij te laten gaan gegeseld. Hij moet voor straf alle nog resterende Formule I- races bekijken in het gezelschap van tien hoogbejaarden in scootmobiels.

Slow down van Douwe Bob was in één klap totaal gedateerd. Ik ging naar de zolder om mijn oude Michel Vaillants er weer eens bij te pakken en te genieten van de Vroooaaaar's zoals die tegenwoordig niet meer zijn te horen op de circuits.

Max Verstappen was de eerste Nederlander die op kop lag in de Formule I, hij was de jongste winnaar ooit, hij was de eerste winnende zoon van een vader die zelf twee keer derde was geworden. In één klap herstelde Max het door Jos van Rey zo zwaarbeschadigde imago van Limburg.

De BBC vroeg zich af hoe goed Max gaat worden, L'Equipe zette 'Het wonderkind' op de voorpagina en de Gazzetta dello Sport 'Geboren om te winnen'. Forbes voorspelde dat Verstappen snel de best betaalde sporter ter wereld zal zijn en vijftig miljoen per jaar gaat verdienen. In één uur, 46 minuten, 40 seconden en 17 duizendste werd Max groter dan Nederland. Opeens bleek dit land te sterven van de racefanaten en die schoven allemaal aan in praatprogramma's. Zelfs J.P. Balkenende liet weer eens van zich horen. Vanuit de hemel liet Johan Cruijff via zoon Jordi weten dat hij trots was op Max.

Nergens zijn ze zo buitengewoon bedreven in het creëeren van Grote Verhalen als in de sport: dat is de verklaring.

Ik vroeg of ze het nu begreep. 'Nee', zei ze.

Meer over