Opinie

'Op het Binnenhof is Aboutaleb minder speciaal dan in Rotterdam'

Moet Achmed Aboutaleb een gooi doen naar het PvdA-lijsttrekkerschap of kan hij beter als burgemeester in Rotterdam blijven?

Burgemeester Ahmed Aboutaleb. Beeld ANP
Burgemeester Ahmed Aboutaleb.Beeld ANP

Frans Weisglas (oud-voorzitter Tweede Kamer, VVD-prominent):

'Als Rotterdammer vind ik dat Aboutaleb in Rotterdam moet blijven. Hij is met overtuiging herbenoemd. Overal waar hij na zijn herbenoeming kwam, werd hij met applaus onthaald. Dat schept een zekere verplichting om de stad niet in de steek te laten. Juist in deze tijd is het belangrijk dat grote Nederlandse steden goed worden bestuurd. Aboutaleb verbindt bevolkingsgroepen en wordt door het overgrote deel van de Rotterdammers gesteund. Hij functioneert goed en je weet wat je aan hem hebt.

'Als burgemeester in Rotterdam is hij uniek, maar op het Binnenhof vind ik hem minder speciaal. Asscher is daar ook en doet het buiten de partij in zijn rol als minister en vice-premier ook goed. En Dijsselbloem is ook een prima kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Aboutaleb hoeft natuurlijk niet zijn hele leven in Rotterdam te blijven. In 2021 zijn er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Hij is dan 59, nog steeds jong genoeg om naar Den Haag te gaan.'

Frans Weisglas (L). Beeld ANP
Frans Weisglas (L).Beeld ANP

Maurice de Hond (Ondernemer en opiniepeiler):

'Uit peilingen blijkt dat Aboutaleb heel populair is. Hij scoort binnen de PvdA op dit moment het hoogst en is bij kiezers populairder dan Mark Rutte. Maar zodra iemand zich verkiesbaar stelt als lijsttrekker gaan andere elementen een rol spelen. Een politicus komt in een ander krachtenveld terecht. Als burgemeester sta je meer boven de partijen en als Kamerlid moet je vanuit je partij het debat aangaan. We hebben allemaal gezien hoe het Job Cohen in Den Haag verging.

'Aboutaleb stelt zich hard op ten aanzien van nieuwe Nederlanders en ook dat kan twee kanten opwerken. Als hij PvdA-lijsttrekker wordt, bestaat de kans dat dit ten koste gaat van de zetels van Denk. Dat is heel duidelijk een islamitische partij, en met Aboutaleb als voorman zou een deel van de kiezers naar de PvdA kunnen overlopen. Bepalend zal zijn hoe Aboutaleb zich gaat profileren. Zal hij zich in de gooi naar het lijsttrekkerschap uitdrukkelijk presenteren als een niet-Nederlandse lijsttrekker? Ook dat is nu moeilijk te voorspellen.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Farid Azarkan (Kandidaat-Kamerlid Denk)

'Aboutaleb is wat mij betreft welkom in Den Haag. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Ik ga graag met hem in debat. Dat zal hij waarschijnlijk niet gewend zijn, omdat hij toch een burgemeester is die graag het podium voor zichzelf heeft en slecht tegen kritiek kan.

'Een concurrent? Nee, zo zie ik hem totaal niet. Maurice de Hond heeft het verkeerd ingeschat dat Aboutaleb als PvdA-lijsttrekker zetels zou wegsnoepen bij Denk. Onder nieuwe Nederlanders heeft Aboutaleb veel te weinig draagvlak. Hij is populair bij conservatieve autochtonen: bij het Elsevier-publiek. Dat komt omdat Aboutaleb continu met twee maten meet. Hij serveert minderheden gemakkelijk af, zoals toen hij naar aanleiding van de aanslagen op Charlie Hebdo zei dat mensen die aanstoot nemen aan bepaalde grappen over de islam maar moeten oprotten. Tegelijkertijd heeft hij met autochtonen veel geduld. Autochtone Rotterdammers die hem onlangs uitscholden vanwege de komst van een AZC, deden hem zijn schouders ophalen. Ach, ze moesten hem maar een briefje sturen.

'Aboutaleb is een handige en sluwe politicus. Dat is goed voor Rotterdam, maar wat mij betreft viert hij als burgemeester zijn successen iets te uitbundig en laat hij de tegenslagen in zijn stad zoals de grote armoede te weinig zien.'

Farid Azarkan. Beeld ANP
Farid Azarkan.Beeld ANP

Joost Eerdmans (Wethouder Leefbaar Rotterdam, loco-burgemeester):

'Het zou zonde zijn als Aboutaleb naar Den Haag vertrekt. Hij zit in Rotterdam bijzonder goed op zijn plek. Doordat we samen op veiligheidstournee zijn geweest, heb ik hem van dichtbij meegemaakt. Aboutaleb is adequaat, en recht door zee waar het gaat om het bespreken van klachten van Rotterdammers.

'Na Charlie Hebdo heeft hij zich veelvuldig uitgesproken tegen radicalisering. De 'rot op'-uitspraak die hij in Nieuwsuur deed, heeft hem tot boegbeeld gemaakt - maar ook in kleine zaaltjes doet hij zulke uitspraken. De meeste Rotterdammers zijn het met zijn standpunten eens. Dat hij juist geen draagvlak bij minderheden zou hebben, herken ik niet. Wel dat Aboutaleb het in de ogen van sommige mensen nooit goed doet. Van de ene kant wordt hem dan voor de voeten geworpen dat hij te goed geïntegreerd is, en van de andere kant vinden sommigen zijn houding weer te slap.

'Mocht Aboutaleb in de race om het PvdA-lijsttrekkerschap stappen, dan zal hij alle risico's ongetwijfeld goed hebben afgewogen. Hij zal niet voor een mislukking naar Den Haag gaan. Of hij nog welkom is als burgemeester van Rotterdam wanneer hij de race verliest? Laten we niet op de zaken vooruit lopen, Samsom heeft nog geen stap opzij gezet. En laat ik dit benadrukken: in Rotterdam willen we niet van Aboutaleb af.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over