OpinieOp de zeepkist

Op de zeepkist: ‘Gelukkig studeer ik in België en weet ik zo de kosten te drukken’

Floris Cup (26), student in Leuven Beeld Katja Poelwijk
Floris Cup (26), student in LeuvenBeeld Katja Poelwijk

Wie: Floris Cup (26), student in Leuven.

Het probleem: Door de hoge kosten, het leenstelsel en zeer strenge eisen, is studeren in Nederland een dure aangelegenheid.

De oplossing: Wijk uit naar de landen om ons heen, zoals België, waar niet alleen de studie goedkoper is, maar ook het levensonderhoud.

A l jaren wordt mijn generatie, de millennials, in allerlei ­media afgeschilderd als lui. Het zou een generatie zijn die alles in de schoot ­geworpen krijgt, niet hard (genoeg) werkt en alleen maar lol wil hebben. Maar ik herken mezelf en mijn omgeving helemaal niet in dat beeld.

‘De druk op studenten is juist torenhoog. We moeten enorm veel presteren, een minimumaantal studiepunten ­halen om door te mogen met onze ­studie, en hebben ook nog eens te ­maken met het leenstelsel. Het feit dat de prestatiebeurs is vervangen door dit ­stelsel legt op mij de grootste druk: ik moet goed bedenken hoeveel jaar ik nog heb voordat ik mijn studie afgerond moet hebben, voordat ik mijn recht op lenen verlies en welke vakken ik sowieso moet halen om dat voor elkaar te ­krijgen. Haal ik het niet, dan heb ik straks een torenhoge schuld en een ­studie die half af is.

Geen stufi, geen studie

‘Het was van meet af aan duidelijk: als ik wilde studeren, dan was ik voor de volle honderd procent afhankelijk van studiefinanciering. Geen stufi, geen ­studie. Mijn ouders hebben simpelweg nooit voldoende geld gehad om mijn studie te bekostigen. Het is natuurlijk niet leuk om een schuld te hebben, maar ik heb besloten het te zien als een investering in een baan. Al heb ik er natuurlijk geen zicht op of ik die baan überhaupt ga krijgen, of hoeveel ik straks ga verdienen.

‘Uiteindelijk verwacht ik een schuld op te bouwen van 30 duizend euro. Het liefst probeer ik daar niet aan te denken, want het wekt een hoop stress op en ik ben liever inhoudelijk met mijn opleiding bezig. Als ik aan mijn schuld denk, voel ik de druk oplopen om zo snel mogelijk alles af te ronden, om te voor­komen dat die schuld groter wordt.

Twijfel over Duitsland

‘Gelukkig studeer ik in België en weet ik zo de kosten te drukken. In 2014 ben ik daarheen verhuisd om journalistiek te studeren. Ik had net mijn diploma op het mbo gehaald en wilde graag verder studeren. Omdat België goedkoper was dan Nederland, koos ik uiteindelijk voor dat land, al heb ik ook even getwijfeld of ik naar Duitsland zou gaan. Daar betaal je als student geen collegegeld, maar de taal vormde een barrière. België is met het Vlaams dan toch het makkelijkst.

‘Ter vergelijking: in België betaal je ­900 euro collegegeld, in Nederland is dat voor een eerste studie 2.000 euro en voor een tweede kan het oplopen tot wel 22 duizend euro. Ook het huren van een ­kamer is in Leuven goedkoper: tussen de 200 en 400 euro per maand. Vergelijk dat maar eens met een stad als Amsterdam. Daar liggen de prijzen veel hoger.

‘De afgelopen jaren komen er steeds meer Nederlanders naar België om te studeren. Daar draagt het leenstelsel wel aan bij. Niet alleen omdat studenten schulden stapelen, maar ook omdat de regels continu worden veranderd. Lenen tegen gunstige voorwaarden is prima, maar toen het leenstelsel werd aangekondigd werd ons ook beloofd dat de studieschuld geen invloed zou hebben op een hypotheek. Nu wordt de schuld toch weer wel meegewogen. Dat is ­gewoon niet eerlijk.’

Meer over