CommentaarPieter Klok

Ook techplatform moet juridisch aansprakelijk zijn voor haatcontent

De wetgeving loopt achter bij de enorme groei van techbedrijven. Die achterstand moet worden ingehaald.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De strijd tegen techgiganten als Google en Facebook gaat een nieuwe fase in. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Google aanklagen wegens het ‘in stand houden van een illegaal monopolie op zoekopdrachten en advertenties’. En daar gaat het niet bij blijven, waarschuwde het  alvast.

In de VS wordt de almacht vergeleken met de macht die de olie- en spoorwegindustrie hadden aan het einde van de 19de eeuw, die eindigde in door de overheid afgedwongen splitsingen. Een nieuwe industrie wordt vaker beheerst door monopolisten, zo ook nu.

Facebook en Google bieden een verslavend pakket aan producten aan, die ook nog eens helemaal gratis zijn. Hierdoor lijkt er op het eerste gezicht weinig reden om misbruik van marktmacht te vrezen.

Het tegendeel is het geval. De gemiddelde klant betaalt wel degelijk, met zijn persoonlijke gegevens die veel geld waard zijn voor adverteerders. Omdat consumenten in de praktijk geen alternatief hebben, wordt dit bijna altijd voor lief genomen.

De wetgeving heeft geen gelijke tred gehouden met de onstuimige groei van deze bedrijven. Het is hoog tijd deze achterstand in te halen. Om de marktmacht te beperken, moeten er grenzen worden gesteld aan de bedrijfsomvang of het verdienmodel moet worden ondergraven. Alleen zo blijft er voldoende ruimte voor de concurrentie en hebben burgers voldoende keuze.

Ook moet duidelijk worden wat de maatschappelijk verantwoordelijkheid van dergelijke platformbedrijven precies is. Google-dochter YouTube speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de verspreiding van complottheoriëen. Tot voor kort verschool ze zich achter een algoritme. Dat zou de behoeften van haar klanten slechts zo goed mogelijk proberen te bevredigen. Inmiddels is duidelijk dat het bedrijf in werkelijkheid een echokamer heeft gecreëerd waarin filmpjes die de meeste woede en verontwaardiging opwekken automatisch de meeste aandacht krijgen, met alle ontwrichtende gevolgen vandien.  

Elk ander medium kan aangeklaagd worden als het berichten verspreidt waarin de ‘elite’ ervan wordt beschuldigd kinderen te misbruiken en zelfs hun bloed te drinken. De platforms van de techbedrijven komen ermee weg.  Het is hoog tijd om ook die juridisch verantwoordelijk te stellen als het algoritme haat opwekkende desinformatie enthousiast verspreidt.  

Meer over