Opinie

Ook mbo’ers verdienen een mooie titel na hun studie

Onze maatschappij is gebouwd op mbo’ers. Geef ze die erkenning en waardering, betoogt Maartje Ottens.

Stagiairs aan het werk in een hotelkeuken.  Beeld ANP
Stagiairs aan het werk in een hotelkeuken.Beeld ANP

Als je een hbo, master of universitaire studie afrondt, krijg je een mooie titel waarmee je door het leven gaat. Daar tegenover worden leerlingen van het mbo pas sinds 2018 erkend als studenten. Laat staan dat zij na het afronden van hun studie een titel krijgen. Eén van de vele manieren waarop wij in onze samenleving mbo’ers wegzetten, is als ‘slecht’ of ‘minder dan’, waar ik zeer op tegen ben.

Het mbo wordt gezien als ‘laagopgeleid’. Het heeft een slecht imago. Zelfs mijn eigen ‘hbo-vrienden’ zien het mbo als een lagere vorm van onderwijs. Het gaat niet over slim zijn, maar om de manier van onderwijs.

Niet iedereen kan met zijn handen werken of praktisch leren. Aan de andere kant, ook niet iedereen kan urenlang in de boeken zitten. Dat de vorm van het onderwijs anders is, betekent nog niet dat het slechter is. Maar wie een mooie titel heeft, wordt niet meer gezien als laagopgeleid. Die is expert of specialist.

Zeker 60 procent van alle Nederlanders is afkomstig van het mbo. Toch krijgen ze geen erkenning. Als wij geen mbo’ers hadden, zouden we allemaal heel gek haar hebben. Of geen huizen om in te wonen. Andersom kunnen wij prima zonder die jongens en meisjes die een bachelor hebben in vrijetijdsmanagement.

Onze maatschappij is gebouwd op mbo’ers. Wij mbo-studenten verdienen ook erkenning voor ons vakmanschap en ons belang binnen de maatschappij. Er is al een tegengeluid dat het geld beter geïnvesteerd kan worden in de kwaliteit van het onderwijs in plaats van de naamgeving. Elk jaar wordt er steeds meer bezuinigd op het onderwijs en natuurlijk is dat ten koste gegaan van de kwaliteit ervan. Maar het is de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat het onderwijs op goed niveau is.

We zouden geen afweging moeten maken tussen kwaliteit van onderwijs en het belang van een titel. Daarbij geeft 63 procent van de mbo’ers aan dat zij een titel zouden moeten krijgen nadat ze zijn afgestudeerd.

Conclusie: mbo’ers zijn goed opgeleid, in tegenstelling tot wat sommige anderen misschien denken. Alleen omdat de vorm van het onderwijs anders is, betekent dat niet dathet slechter is. Daarbij zijn wij mbo’ers het fundament van de maatschappij. Zonder mbo-studenten kom je nergens in de maatschappij. Mbo’ers zijn experts én specialisten en verdienen daar erkenning en waardering voor.

Maartje Ottens studeert aan het Rijnijssel college in Arnhem en volgt de opleiding Specialist Mode/maatkleding.

Meer over