CommentaarCoronacrisis

Ook in deze crisis worden de zwakste landen het hardst geraakt

Het is tijd dat Europa, China en de VS hun blik richten op de landen waar het coronavirus nu om zich heen grijpt.

Een vrouw knuffelt haar schoonzus door een plastic zeil in São Paulo.  Beeld AFP
Een vrouw knuffelt haar schoonzus door een plastic zeil in São Paulo.Beeld AFP

Terwijl het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in de westerse wereld blijft dalen, moet het ergste op het zuidelijk halfrond nog komen. In Zuid-Amerika, India en Afrika lijkt het virus zijn piek nog lang niet te hebben bereikt.

Veel armere landen kondigden vrij snel na de uitbraak van het virus in maart extreme maatregelen af. Dat heeft het virus niet voldoende teruggedrongen blijkt nu. Een langdurige lockdown kunnen deze landen, die voor een groot deel draaien op informele arbeid, vaak niet dragen. In het Westen wordt de economische schade vooral opgevangen door de overheid; in de landen die nu worden getroffen ontbreekt zo’n vangnet. Als de economie daar wordt platgelegd, lijdt de bevolking direct honger. Veel landen hebben geen andere keus dan het virus maar te laten uitwoeden.

In de westerse wereld is ‘testen en opsporen’ het nieuwe devies. Iedereen met verkoudheidsklachten wordt aan een coronatest onderworpen. Deze strategie is voor landen met een veel gebrekkiger gezondheidszorg geen optie, zeker niet zonder hulp uit het rijke Westen en Oosten.

De wereld smacht naar een vaccin, maar als dat succesvol is ontwikkeld – wat naar verwachting nog zeker een jaar zal duren – zal het nog een enorme klus worden om dit over de hele wereld te verspreiden. Productie en distributies zullen geruime tijd in beslag nemen. Het gevaar bestaat dat de meest kapitaalkrachtige landen als eerste een vaccin zullen krijgen en armere landen lang achter het net zullen vissen. Farmaceutische bedrijven hebben nu al weinig belangstelling voor Afrika, omdat daar nu eenmaal veel minder te verdienen valt. Het is niet te verwachten dat dat straks met het coronavaccin heel anders zal zijn.

China, Europa en de VS waren tot nu toe vooral met zichzelf bezig. Dat was begrijpelijk, maar zo onderhand wordt H, om te voorkomen dat het verkeer naar en de handel met deze landen jaren plat blijven liggen. Maar vooral ook om te voorkomen dat de zwakste landen in deze crisis toch weer het hardst worden geraakt.

Meer over