LezersbrievenWoensdag 16 december

Ook de afgelopen maanden bleef een bepaald slag mens stug naar kantoor gaan

De lezersbrieven van woensdag 16 december.

Een leerling haalt zijn locker leeg. Scholen gaan dicht tot 19 januari 2021.
 Beeld Arie Kievit / de Volkskrant
Een leerling haalt zijn locker leeg. Scholen gaan dicht tot 19 januari 2021.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Brief van de dag: collega op kantoor heeft vrij spel

De afgelopen maanden zag ik een bepaald slag mensen dat stug naar kantoor bleef gaan, ook wanneer dat voor hun functie niet noodzakelijk was. Steeds dezelfde gezichten met tijdens de videovergadering systeemplafond of whiteboard op de achtergrond.

‘Er is hier veel ruimte en ik kan hier veilig werken dus wat is het probleem?’, zo redeneren ze. Het type dat niet houdt van regeltjes of vindt dat de regels niet op hen van toepassing zijn. Dat anderen wel netjes thuiswerken wekt bij hen geen schuldgevoel of schroom op.

Hoe mooi zou het zijn als dit type heel toevallig ook ouders van schoolgaande kinderen is! Dat zal ze leren! Eindelijk gaan ook zij thuiswerken!

Helaas. De thuiswerkregels aan de laars lappende collega heeft steevast geen schoolgaande kinderen en zal ook met de huidige maatregelen fluitend naar het steeds leger wordende kantoor blijven tijgen, waar inmiddels niemand meer zit om hun daarbij een strobreed in de weg te leggen.

Merlein Keijzer, Leersum

Excuses

Leuk artikel over spijt betuigen in de Volkskrant. En ik vermoed dat Emma Curvers met de kop ‘Je m’excuse’ het ‘J’accuse’ van Émile Zola heeft willen parodiëren. Toch verdient deze kop een opmerking: hoewel grammaticaal juist, wordt de term in het Frans als onbeleefd ervaren, omdat men vindt dat degene die de schade heeft ondervonden de ander verontschuldiging moet verlenen. Vandaar dat men in het Frans meestal kiest voor ‘excusez-moi’ of meer formeel ‘je vous prie de bien vouloir m’excuser’.

Dit geldt eigenlijk ook voor het Nederlands. In het tijdschrift Onze Taal schrijft een lezer in het jaar 2000 dat ‘excuseren’ letterlijk betekent ‘van schuld ontlasten’. Vandaar dat je na een misstap aan de ander vraagt: ‘Wilt u mij excuseren?’

Excuses biedt je dus niet aan, die vraag je.

Anne-Cornelie de Pont, Amstelveen

Invloedrijk

‘Maar wij kennen ze niet!’, is meestal de verzuchting als ik toezichthouders en bestuursleden wijs op het gebrek aan diversiteit binnen hun gelederen. Als je aan tweehonderd overwegend witte invloedrijke Nederlander vraagt wie er invloedrijk zijn in ons land, krijg je de uitkomst zoals in uw krant (Zaterdag, 12 december): in meerderheid wit.

Waarom ontbreken mensen als Akwasi en Sylvana Simons? Waarom mis ik politiechef Martin Sitalsing op deze lijst? Van 7 naar 14 procent mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond in de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders is best mogelijk, als je het niet alleen aan de mensen van Wc-Eend, vraagt.

Sarriel Taus, Amsterdam

Links

Kijk nou. Wopke Hoekstra is net lijsttrekker van het CDA of hij wordt uitgeroepen tot dé concurrent voor Mark Rutte bij de verkiezingen in maart. Lodewijk Asscher, Jesse Klaver, en Lilian Marijnissen waar zijn jullie? Links Nederland, joehoe, is er nog iets van een alternatief? Weleens van machtspolitiek gehoord?

Machtspolitiek! Eng woord, hè. Maar vraag even na bij onze soepel meebewegende premier en hij kan jullie precies uitleggen wat het is. En daar is niks mis mee. Want het gaat om macht in de politiek.

Vraag het aan het CDA. Als het om macht gaat, weten ze al die onoverkomelijke verschillen tussen ARP, CHU, KVP te overkomen en komen ze tot één partij. Maar joh, wil je tot in de eeuwigheid in de oppositie blijven of als bijwagen fungeren, blijf dan lekker verdeeld in drie partijtjes, elkaar vliegen afvangen, zeteltjes onder elkaar verschuiven. Geen serieus alternatief. Ook leuk hoor.

Een ontzettend gaaf land, zegt Mark Rutte dan. Waar links Nederland ook een beetje in de marge mee mag rommelen. Ontzettend gaaf.

Jacob Schipper, Amsterdam

Boeren

Al enige tijd blokkeren protesterende boeren distributiecentra van supermarktketens. Zij vragen hiermee aandacht voor de in hun ogen te lage prijzen voor hun producten en de stikstofproblematiek. Het hele land is in crisis: zorgmedewerkers werken zich over de kop, tienduizenden mensen verliezen hun baan, bedrijven gaan massaal failliet, veel verdriet door overlijden, ziekte, eenzaamheid.

De boeren gebruiken hun trekkers als machtsmiddel. Volkomen blind voor de tragiek die zich in de rest van het land afspeelt. De sympathie die ik voor de boeren had, hebben ze volledig verspeeld. Mijn boodschap aan hen: ga helpen in de zorg als je tijd over hebt. Een zinvollere dagbesteding dan anderen beletten hun boodschappen te doen.

Yolanda van der Waart, Eelde

Placebo-effect

Veel mensen hebben een coronadepressie, schrijft Marcus Huibers en hij noemt wakker schieten met een bonzend hart, midden in de nacht, waardoor je niet meer in slaap komt.

Ik had dat ook vaak. Maar toen zei een vriend: zet je wifi ‘s nachts uit en zeg tegen Ziggo dat ze 5G moeten uitzetten bij jou. Dat heb ik allebei gedaan, en sindsdien slaap ik heel veel beter.

Misschien is het een placebo-effect. Om mijn benedenappartement heen staan natuurlijk nog een heleboel wifis aan. Misschien voel ik me alleen maar geruster door deze kleine daad van autonomie. Maar lang leve het placebo-effect, ook wel genaamd: ons zelfgenezend vermogen

Lisette Thooft, Rotterdam

Meer over