De week van de hoofderdacteurPhilippe Remarque

Ook bij ons thuis aan tafel woedt de genderoorlog rond het vrouwenvoetbal

null Beeld

‘Pas op, het zijn Leeuwinnen-donuts’, zei mijn jongste zoon tegen zijn broer. Ja, ook bij ons thuis aan tafel woedt de genderoorlog rond het vrouwenvoetbal. Mijn dochter, nooit geïnteresseerd in voetbal, spreekt prijzend over de Leeuwinnen. Mijn zoon probeert de superioriteit van zijn geslacht te bewijzen met verhalen over een jongenselftal onder 14 dat met grote cijfers van het Nederlands vrouwenelftal zou hebben gewonnen. Zijn volgende station is vermoedelijk Jordan Peterson.

Ook in de media gaat het nog steeds over de legitimiteit van het vrouwenvoetbal. Wij hadden een opwekkende WK-Magazinespecial én een mopperige column van Paul Onkenhout over het hosanna vooraf. Dat begint al aardig op normaliteit te lijken. In dat magazine stond de rubriek ‘Spaan en Borst mansplainen het vrouwenvoetbal’, waaraan ik mijn argument voor de discussie thuis ontleen: je klaagt over Dafne Schippers ook niet dat ze langzamer loopt dan Usain Bolt.

Onze voetbalschrijver Willem Vissers hoefde je al nooit te overtuigen. Die was al wekenlang naar het vrouwen-WK toen de kortzichtige hoofdredacteur (ik) dat nog als een particuliere hobby van hem zag. Uit Willems verhalen en columns van dit WK in Frankrijk spreekt zijn verbazing: de sport is nu zo groot geworden dat iedereen in Nederland een oordeel heeft. ‘We hebben in één keer heel veel bondscoaches’ zei de tegenvallende ster Lieke Martens deze week tegen Vissers over de kritiek op de eerste wedstrijden. ‘Het is een nieuwe stap. Daarvoor hebben we gestreden. Dat heeft deze generatie losgemaakt.’ Sterke reactie.

Willem herinnerde in het stuk aan een verschrikkelijke wedstrijd tegen Finland tien jaar geleden, bij het toernooidebuut van onze vrouwen. Online stond zijn kritische verslag van toen erbij. Commentaar van bondscoach Vera Pauw in 2009: ‘We komen uit een feminiene cultuur, waarin we bij tegenslag terugvallen in passiviteit en zorgzaamheid.’ Tussen toen en de vechtlust tegen Canada donderdag zit een enorme ontwikkeling. Dus laat mijn zoons maar smalen. Die oranje donuts hebben ze trouwens gewoon opgegeten.

Meer over