ColumnSheila Sitalsing

Ook auto’s willen tijdens de lockdown de straat op. Maar wie ziet ze nog?

null Beeld Getty
Beeld Getty

Het was zaterdagmiddag, we waren aan het coronawandelen door Rotterdam, de Lijnbaan was uitgestorven, de etalages van de dichte winkels treurden en toen zagen we het: het oude normaal. Een witte Porsche Carrera op de Aert van Ness, dwars over de weg. Erin twee mooie jongens, hangend aan het portier twee scootermeisjes, de enige twee scootermeisjes uit de wijde omgeving.

Vroeger, lang geleden, toen we gewoon nog bang werden gemaakt voor terroristische aanslagen en zeespiegelstijgingen en kinderlokkers, vormden ze in weekends en op koopavonden lange slierten door de binnenstad, de opgepoetste jonge mannen in opgepoetste auto’s. Best duur vaak – Mercedessen, BMW’s – waardoor de politie ze nogal eens pesterig aanhield, maar wie de patseraanpak overleefde, deed wat je met zo’n ding moet doen: flaneren. Op drentelsnelheid langs de hotspots in de binnenstad, zien en gezien worden.

Stukje Meent, rondje Coolsingel, even doortrekken op de Westblaak, treuzelen door de Karel Doormanstraat. En dan nog een keer. Rotterdam is de laatste der autosteden, gemaakt om gemotoriseerd te doorkruisen. Al slaat ook hier de nieuwe tijd onverbiddelijk toe en moet de Coolsingel in 2021 ‘een stadsboulevard’ worden met ‘minder aanwezig autoverkeer’.

Na de Porsche zagen we er nog een handjevol. Iets lawaaierigs wat heel in de verte met groot vertoon optrok; wij waren de enigen die het hoorden. Verderop een verloren BMW, een eenzame Range Rover Evoque. Want auto’s moeten ook tijdens intelligente lockdowns uitgelaten worden.

Ze deden ontzettend hun best langs lege stoepen en langs terrassen waar de stoelen opgestapeld staan en waar de bankjes met rood-wit politielint zijn afgezet. Het was om intens verdrietig van te worden. Want als het niet gezien wordt, bestaat het dan wel? Als er geen rivalen rondrijden met een grotere of een kleinere, hoe kun je dan nog weten of je de grootste hebt? Als er niks loopt dat zich laat lokken, is het blik dan nog een zorgvuldig gepoetste extensie van jezelf, of is het niets anders meer dan een ding dat je van a naar b kan brengen, ongezien?

In isolatie bladderen statussymbolen af. Stop je met het doen van dingen die je zogenaamd ‘voor jezelf’ deed, maar eigenlijk deed om aan anderen te laten zien: ingewikkelde hakken, sparen voor een G-wagon.

Over de Meent kwam een gepimpte Seat langs. De berijder had de muziek extra hard aangezet. De enigen die het hoorden waren een oude vrouw, een oude man en hun jonge kinderen. De Seat straalde ontgoocheling uit.

Meer over