Week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Ooggetuige van een couppoging en 50 keer de rug van Holleeder

Demonstratie in Venezuela na de couppoging van Juan Guaidó Beeld EPA
Demonstratie in Venezuela na de couppoging van Juan GuaidóBeeld EPA

In Caracas

Ooggetuige van een couppoging ben je niet vaak. Maar deze week was onze correspondent in Latijns-Amerika Marjolein van de Water als enige journalist aanwezig op de geheime locatie waar volksheld Juan Guaidó zich voorbereidde op de grote rede waarin hij zichzelf uitriep tot interim-president van Venezuela. Dat leverde een spannend verhaal op in de krant van donderdag. ‘Ik zit achterop de motor’, appt Marjolein als ik haar probeer te bereiken. Even later vertelt ze dat het ‘grimmig en onvoorspelbaar’ is in Caracas, toch al een bijzonder onveilige stad. In de sloppenwijken vecht de politie nu met opstandelingen en klinken schoten. Terwijl ze vlak bij Guaidó op het podium stond, keek ze wel even onwillekeurig naar de daken. ‘Straks zit er een scherpschutter die niet zo scherp schiet.’ En dan hebben we het nog niet over de vraag hoe je betaalt in een land zonder pinautomaten en met een inflatie van twee miljoen procent. Over de ingewikkelde procedure waarmee je restaurant, wasserette of taxi moet afrekenen (via de Amerikaanse bankrekening van een lokale fotograaf die een screenshot appt) schreef ze tijdens een eerder bezoek een opmerkelijk Bericht uit Caracas, onder de kop ‘Ineens heb ik 80 miljoen op mijn rekening’. Wat er dit weekeinde gaat gebeuren in Venezuela, is volkomen ongewis. Marjolein is erbij. Ze is gelukkig ervaren genoeg om zich staande te houden én uitstekend verslag te doen.

Marjolein van de Water Beeld
Marjolein van de Water

Holleeder livebloggen

Rechtbanktekenaar en misdaadverslaggever zitten doorgaans beiden tegen de rug van de verdachte aan te kijken, zoals Hans Aarsman mooi omschreef in zijn fotorubriek van deze week. Maar Jan Cleijne, die af en toe Holleeder voor ons tekent, doorbrak dat door bij uitzondering niet de misdadiger maar de misdaadverslaggever te tekenen: Wil Thijssen. Op ons verzoek, want online laten we Volkskrantredacteuren vertellen over de totstandkoming van hun werk. Bij Wil, die samen met Elsbeth Stoker het Holleeder-proces verslaat, was een rechtbanktekening wel zo toepasselijk.

Misdaadverslaggever Wil Thijssen Beeld Jan Cleijne
Misdaadverslaggever Wil ThijssenBeeld Jan Cleijne

Die achter-de-schermen-interviews worden gemaakt door Myrel Morskate, die in dit geval meeging met Wil. Zo zag ze hoe die tamelijk uitgebreid noteert wat er letterlijk wordt gezegd. Dat doen Elsbeth en zij alleen al zodat de ander volledig op de hoogte kan blijven (meestal gaan ze beurtelings naar de bunker, ze versloegen immers al 50 zittingen in dit proces). Maar het zijn ook de aantekeningen voor haar artikel. Bovendien worden deze notities op onze site gretig gelezen als liveblog. Onlinelezers willen zo kort mogelijk na de gebeurtenissen verslag krijgen. Dat nerveuze ritme moeten wij zien te combineren met de kwaliteit die bij ons hoort. Dit soort dubbel gebruik is een goed voorbeeld van hoe dat kan werken. Wil Thijssen en Elsbeth Stoker werken al jaren samen als misdaadverslaggevers van de Volkskrant. Die 50 keer is geen straf. Het Holleeder-proces is een soort kroon op een tijdperk in de Nederlandse misdaadgeschiedenis, een zeer spraakmakende zaak en bovendien heel interessant. Wil: ‘Alles wat hij en zijn zussen zeggen is pure psychologie en theater, het is heel boeiend dat te volgen.’ Wie hun stuk van afgelopen zaterdag las over de vraag of Holleeder als psychopaat moet worden beoordeeld, zal dat beamen. In Myrels verslag gaat het ook over de Spartaanse omstandigheden in de bunker, waar je je eten zelf moet meenemen. Wil bood getuige Peter R. De Vries daarom een keer een boterham aan. Maar die sloeg hij af omdat hij geen boter op zijn brood wil.

Reageren?
p.remarque@volkskrant.nl

Meer over