OpinieMeelezers

Onze lezers blijken geïnteresseerd in de macht van China en de strijd om grondstoffen

In deze rubriek reageert de redactie op wat er leeft onder lezers. Deze week: een typisch geval van beroepsdeformatie.

Fleur de Weerd
Chinese boeren oogsten rijstkorrels. Beeld AFP
Chinese boeren oogsten rijstkorrels.Beeld AFP

Het komt nogal eens voor dat we verrast zijn over de antwoorden die we krijgen van de Open Redactie. Zo ook vorige week, toen we lezers vroegen wat ze willen lezen over eerlijke handel en belastingontwijking.

Even wat achtergrond: dit najaar lanceert de Volkskrant een project over (on)eerlijke wereldhandel. Het is een vervolg op de Voedselzaak, een verhalenserie over de vraag ‘Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050’. Het wrange antwoord daarop was dat veel landen zichzelf prima zouden kunnen voeden, maar dat het nu niet lukt omdat het wereldhandelssysteem honger, armoede en ongelijkheid in stand houdt. Hoe dat zit en wat de oplossingen zijn voor de uitwassen van de internationale economie onderzoeken we dit jaar.

Het leek ons interessant om te weten wat de lezer hier graag over wil lezen. En wat bleek? ‘De opkomende macht van China’ en ‘de strijd om grondstoffen’ staken er met kop en schouders bovenuit. Onderaan eindigden ‘de erfenis van het kolonialisme’ en ‘de invloed van het coronavirus op wereldhandel’.

Dat die twee laatste onderaan bungelden, zou met een zekere corona- en racismedebatmoeheid te maken kunnen hebben, maar daarover een andere keer meer.

Dat China en de grondstoffen zo hoog scoorden – ongeveer 66 procent kruiste daar ‘ja heel graag’ aan – verbaasde ons. ‘Niet de meest vernieuwende thema’s’, liet ik me ontvallen in de onlinevergadering . ‘Over China hebben we toch al heel veel geschreven?’ zei een collega. ‘Jazeker’, zei een derde, maar, nuanceerde hij, dat wij nog goed weten dat een collega hier enkele jaren geleden veel over schreef, betekent niet dat dat bij de lezers is blijven hangen. En: de opkomst van China blijft relevant en interessant.

Een typisch geval van beroepsdeformatie: als je je als journalist voltijds met een bepaalde materie bezighoudt, kun je weleens uit het oog verliezen wat de lezer erover heeft gelezen, wil weten of misschien wel vergeten is. Toen we in februari vragen stelden over de Amerikaanse voorverkiezingen wezen opvallend veel lezers ons erop dat ze wilden dat we het kiesstelsel nog eens uitlegden, terwijl velen op de redactie dat als bekend veronderstelden.

En dus zetten we onze onlinediscussie voort om te praten over nieuwe vormen of invalshoeken om dit keer China en de strijd om de grondstoffen te benaderen.

Ook meedenken met de redactie? Meld u aan op https://openredactie.volkskrant.nl/

Meer over