Ons kritisch vermogen wordt weggepest door een stortvloed aan onzin

'Vechten prima. Maar dat doe je maar lekker in de regio. Niet hier.' De reactie van Halbe Zijlstra op de rellen in het azc in het Groningse Hiesteren deed de lijsttrekkers van de andere partijen bijkans ontploffen. Twee slachtoffers, onder wie de 8-jarige Yossam uit Syrië, lagen nog in het ziekenhuis, en Jesse Klaver liet het niet na om dat de stand-in van Rutte onder de neus te wrijven: 'Echt walgelijk. Het gaat om mensen. Mensen die gevechten in hun regio juist zijn ontvlucht.' Ook Wilders gaf Zijlstra in het Noordelijke Lijsttrekkersdebat onderuit de zak: 'Dit asieltuig, deze criminelen, zijn door uw partijgenoot, de heer Rutte, met open armen ontvangen'. Henk Krol merkte nog op dat azc op AOW rijmt en dat die te laag is.

Beeld de Volkskrant

Goed. Krol zei dat niet echt. Maar laten we eerlijk zijn: het had gekund. Er gebeuren wel gekkere dingen. Wilders verspreidt een gefotoshopt plaatje van een enthousiaste Alexander Pechtold in een sharia-demonstratie, de president van de Verenigde Staten twittert vanaf het bedrijfsaccount een warenhuis kapot omdat het de in China vervaardigde jurkjes van zijn dochter niet meer wil verkopen. En dan moet Feyenoord nog kampioen worden. Als we niet zeker zouden weten dat het niet-onwaar is, zouden we het door alle verwarring misschien niet eens hebben geloofd.

Donald Trump gooit er met iedere blootgelegde leugen nog twee bovenop. En zij die het liefst op elke cover een lelijke tekening van de profeet met een bom en minderjarig meisje zien, maken zich kwaad over tijdschriften die de heer POTUS in een vizier of met een afgehakt Vrijheidshoofd in de hand afbeelden. Wilders ondertussen, vond Pechtolds kritiek op het verspreiden van de nepfoto maar gezeur. Die 'dramaqueen' mocht dan bedreigd worden, weet je welke dramaqueen er pas bedreigd wordt? Voor straf twitterde hij nog een bewerkte foto van de D66-leider. Nu een met raar blond haar. Dat zou hem leren.

En zo wordt ons kritisch vermogen door de continue stortvloed aan onzin en schaamteloze onwaarheden langzaam maar zeker weggepest. Sterker, u geloofde zojuist nog dat Wilders bij dat lijsttrekkersdebat aanwezig was, terwijl u best had kunnen weten dat hij eerder zijn voorhoofd tegen een perzisch tapijtje duwt dan dat hij de directe confrontatie aangaat.

De Betrouwbare Mannetjes zien het allemaal met lede ogen aan. Dat mag u gerust weten. Als het er niet meer toe doet of iemand zich aan de feiten houdt, of dat iemand consequent of hypocriet is, kortom, als we geen gemeenschappelijke basis meer hebben van wat goed is en wat slecht, wat kan en wat niet kan, dan blijven er weinig middelen over om ons tot elkaar te verhouden. En als je ongestraft zielige jongetjes, azc's, zelfs hele Groningse dorpjes kunt verzinnen, enkel en alleen om je punt te maken, dan kunnen we er net zo goed mee ophouden.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Nomineerde Patricia eigenlijk nog iemand voor die nieuwe ALS-challenge?

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over