Commentaar

Ongecontroleerde cryptovaluta worden een gevaar voor de financiële stabiliteit

‘Animal spirits’ bepalen de waarde van de cryptovaluta. Het wordt hoog tijd dat de EU die reguleert.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De handel in cryptovaluta lijkt nog het meest op de handel in tulpen in de zestiende eeuw, hebben we op deze plek al eerder betoogd. De waarde is het afgelopen jaar zo snel omhoog geschoten dat er geen enkele relatie meer is met de realiteit, de koers wordt enkel en alleen nog door speculatie bepaald.

Een rationele waardebepaling is niet mogelijk, de koers van de crypto’s wordt puur bepaald door emoties, door stemmingen, animal spirits, zoals John Maynard Keynes ze ooit noemde. En dus is er alle ruimte om de koers te manipuleren. Elon Musk stuurde einde vorige week een emoji van een gebroken hartje rond en direct begon de koers van de bitcoin fors te dalen.

Musk heeft meer invloed op de koers van de bitcoin dan op die van zijn eigen bedrijf Tesla. Om handel met voorkennis te voorkomen, zou het hem dus eigenlijk verboden moeten worden in bitcoins te handelen, maar in de handel met bitcoins blijft alles anoniem – dat is de kracht van de munt – en is dus alles geoorloofd.

Natuurlijk, zolang de rente zo laag is, is het begrijpelijk dat beleggers naarstig op zoek zijn naar rendement. Zeker voor jongere beleggers zijn de crypto’s een spannend avontuur, waarmee in korte tijd veel geld kan worden verdiend.

Het staat iedereen vrij onverantwoorde risico’s te nemen, maar bij cryptovaluta is in toenemende mate sprake van oplichting. De waarde van nieuwe crypto's wordt opgepompt door enthousiaste influencers, vervolgens doen de oprichters de munt razendsnel van de hand, waardoor de koers ineenstort en beleggers veel geld verliezen.

De bitcoin leidt ook tot een ongekende verspilling van energie. De claim dat de bitcoin de munt van de toekomst is, is daardoor ongeloofwaardig. Ze wordt vooralsnog vooral gebruikt door criminelen, door hackers bijvoorbeeld die bedrijven en instanties digitaal gijzelen en losgeld eisen.

Toezichthouders als AFM en DNB kunnen er vooralsnog weinig tegen doen, omdat de handel in cryptovaluta niet onder hun bevoegdheden valt. Ze hebben hun hoop gevestigd op Europese regels die de handel in cryptovaluta moeten reguleren.

Het zou goed zijn als de EU haast maakt. De totale waarde van de cryptovaluta is 2130 miljard dollar, meer dan drie keer de omvang van de balans van Lehman Brothers, de bank waarvan de val leidde tot de kredietcrisis van 2008. Een ineenstorting van de munt kan dus ook serieuze consequenties hebben voor de financiële stabiliteit.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over