commentaarnavo

Ondanks alle onenigheden blijkt de Navo toch taaier te zijn dan gedacht

Het westers bondgenootschap is ondanks alle ­onenigheden zeker niet achterhaald.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Hersendood. Zo omschreef de Franse president ­Emmanuel Macron de Navo onlangs. Maar zo erg is het nog niet gesteld met het westerse bond­genootschap, bleek op het 70ste verjaardagsfeestje van de Navo in Londen.

De bijeenkomst ging gepaard met het nodige gekrakeel. President Trump noemde de opmerking van Macron ‘heel ­gemeen’, hoewel hij zelf de Navo recentelijk nog ‘achterhaald’ noemde. De Turkse president Erdogan dreigde de militaire steun aan de Baltische landen tegen te houden, als de Navo-partners zich niet zouden scharen achter zijn offensief tegen de Koerdische strijders die hij als ‘terroristen’ beschouwt.

Boris Johnson, Macron, premier Rutte en de Canadese ­premier Trudeau maakten zich iets te luid vrolijk over de Amerikaanse gast, waarna Trump Trudeau ‘hypocriet’ noemde en voortijdig de top verliet.

Uiteindelijk viel de schade toch mee. Erdogan liet zich tevredenstellen met een vage omschrijving van het terroristische gevaar en Trump en Macron besloten hun ruzie niet op de spits te drijven.

Maar daarvoor was het wel nodig wat problemen onder het tapijt te vegen. De Europese Navo-landen zijn nog steeds niet bekomen van het besluit van Trump de Koerdische bond­genoten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) zonder enig overleg te laten vallen. Maar ze weten: vermoedelijk zal het bondgenootschap het heel wat langer uithouden dan president Trump.

Ook om de vraag hoe het moet met een lastig lid zoals Turkije, dat de afgelopen jaren steeds verder van zijn westerse partners is afgedreven, liepen de Navo-leiders met een grote boog heen.

Ondanks alle onenigheden blijkt de Navo toch taaier te zijn dan gedacht. Ook al zaait Trump regelmatig verwarring met zijn loftuitingen aan het adres van de Russische president ­Poetin, in de praktijk staat de Navo nog steeds vierkant achter de Baltische landen.

Die maken zich sinds de annexatie van de Krim en de Russische inmenging in de oorlog in Oekraïne terecht zorgen over de ambities van Moskou. Wat dat betreft is het westerse bondgenootschap nog lang niet achterhaald.

Meer over