Onaanvaardbaar bot

Het kabinet dwingt gemeenten te stoppen met de reïntegratie van veel jonggehandicapten. Die zitten straks gedwongen thuis. Voor 70 wethouders is dit onaanvaardbaar.

Dominic Schrijer e.a

Iedereen kent wel een Kees, Piet of Martijn. Een schat van een jongen, elke ochtend staat hij om kwart over 7 op. Met zijn moeder eet hij een boterham en dan gaat hij op de fiets naar zijn werk. Met zijn collega’s werkt hij hard, ze hebben lol bij de lunch. De komende weken zijn ze druk met het inpakken van een grote partij barbies. Ze doen het graag en met toewijding.

Kees is 21 en verstandelijk gehandicapt. Zonder speciale en gerichte programma’s kan Kees niet aan het werk, in een gewoon bedrijf kan hij immers niet zomaar meedraaien.

Duizenden jonggehandicapten, zoals Kees, met een Wajong-uitkering verliezen hun uitkering, kopte de Volkskrant onlangs. Ook andere media meldden dat staatssecretaris Paul de Krom werkt aan bezuinigingen op de sociale zekerheid. Hoewel de plannen nog niet definitief zijn, worden de contouren van de nieuwe wetgeving langzaam zichtbaar. De geplande bezuinigingen treffen de meest kwetsbare groepen, onder meer een groot aantal jonggehandicapten met een Wajong-uitkering. Zij zijn nu nog met begeleiding aan het werk, maar zitten straks noodgedwongen thuis zonder uitzicht op een toekomst.

Het kabinet-Rutte wil dat gemeenten straks verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Wajong, de bijstand en de sociale werkplaatsen. Het kabinet wil de nieuwe wet in 2012 invoeren, de VNG een jaar later omdat de voorbereidingstijd onvoldoende is om deze klappen op te vangen.

Wij zijn het eens met het kabinetsvoorstel dat gemeenten de uitvoering van onder meer de Wajong op zich nemen, maar komen in opstand tegen de manier waarop we deze plannen straks moeten uitvoeren. We willen wel, maar niet zonder ‘bijbehorend budget en bijbehorende beleidsruimte’, zoals de motie van PvdA-Kamerlid Hans Spekman zegt die inmiddels door een fiks aantal gemeenten is overgenomen.

Want zonder extra geld voor de extra taken van de gemeenten komt er straks niks van de plannen terecht om mensen met een uitkering te begeleiden naar een betere toekomst waarin ze zelfstandig meedoen. In tijden van economische crisis juichen ook wij minder bureaucratie en vereenvoudiging van de sociale zekerheid toe, maar dan wel op een eerlijke wijze. Het is een keuze om te investeren in de villa’s van de allerrijksten en te bezuinigen op jonggehandicapten. Die keuze is oneerlijk. De VVD van Rutte vindt toch ook dat mensen niet werkloos op de bank moeten blijven zitten?

Ongeveer 16.000 - waarschijnlijk veel meer - mensen die nu nog met een Wajong-uitkering aan het werk zijn, vallen straks buiten de nieuwe Wajong. Die wordt alleen nog toegankelijk voor mensen die helemaal niet meer kunnen werken. Maar het gaat nog verder: het kabinet gaat voorbij aan het feit dat straks duizenden jongeren met een arbeidsbeperking niet meer in aanmerking komen voor hulp naar een baan.

Bij de jonggehandicapten die nog wel kunnen werken, wordt als het aan De Krom ligt eerst het inkomen van het huishouden getoetst. Is dit inkomen te hoog, omdat ouders of partner te veel verdienen, dan krijgen de jonggehandicapten helemaal geen uitkering meer. Deze mensen verliezen echter niet alleen hun uitkering, maar ook een eerlijke kans op werk. Aangezien dit kabinet er bovendien voor heeft gekozen te bezuinigen op participatiebudgetten, is er geen geld meer beschikbaar om deze groep te helpen.

Dit kabinet dwingt de gemeenten te stoppen met de reïntegratie van deze groep mensen die juist alle steun kan gebruiken. Daarmee zitten de jonggehandicapten straks gedwongen thuis, terwijl ze nu nog midden in de samenleving staan.

Je zal maar ouder zijn van een jonggehandicapt kind, dat thuis woont. Als de plannen van het kabinet doorgaan zit het straks noodgedwongen op de bank, zonder geld voor dagbesteding en zonder sociale werkplaats, want ook op die laatste wordt bezuinigd. Als je inkomen te hoog wordt geacht, moet je bovendien alle kosten die het hebben van een jonggehandicapt kind met zich meebrengt, zelf betalen.

Voor ons is arbeid de kerntaak van de sociaal-democratie. Als rode wethouders vinden wij deze botte bezuiniging daarom onaanvaardbaar.

Dominic Schrijer – Wethouder Rotterdam
Corrie Noom – Wethouder Zaanstad
Ralf Krewinkel – Wethouder Kerkrade
Elly Pastoor – Wethouder Groningen
Rinda den Besten – Wethouder Utrecht
Rian van Dam – Wethouder Alkmaar
Henk Kool – Wethouder Den Haag
Freek Ossel – Wethouder Amsterdam
Ad Cardon – Wethouder Alblasserdam
Ed Wallinga – Wethouder Enschede
Jan Hamming – Wethouder Tilburg
Theo Maas – Wethouder Someren
Cor Trompetter – Wethouder Weststellingwerf
Lykele Buwalda – Wethouder Heerenveen
Ans Otterloo-Ripperda – Wethouder Olst-Wijhe
Leidy van der Aalst-Wolken – Wethouder Ubbergen
Jan Nieuwenburg – Wethouder Haarlem
Gea Huizing – Wethouder Slochteren
Stella Efdé – Wethouder Wageningen
Laurens Klappe – Wethouder Ermelo
Jan Willem de Boer – Wethouder Heerhugowaard
Jan Rensen – Wethouder Hilversum
Wilma Adriaans – Wethouder Schinnen
Hubert Bögemann – Wethouder Heerde
Laurens de Kleine – Wethouder Harderwijk
Egbert Buiter – Wethouder Valkenswaard
Houkje Rijpstra – Wethouder Tytsjerksteradiel
Bouke Arends – Wethouder Emmen
Pim Spaan – Wethouder Groesbeek
José Ie – Wethouder Sterin
Pieter Kromdijk – Wethouder Maassluis
Dirk Kuipers – Wethouder Medemblik
Eelco Taams – Wethouder Oostzaan
Wiebe Zorge – Wethouder Winsum
Margo Mulder – Wethouder Heusden
Truus Pot-Eland- Wethouder Coevorden
Piet Manning – Wethouder Appingedam
Edo Haan – Wethouder Zoetermeer
Berent Daan – Wethouder Purmerend
Jan Nieuwenburg – Wethouder Haarlem
Jan Oudesluijs – Wethouder Tholen
Marije Willems – Wethouder Schoonhoven
Luppo Smook – Wethouder De Marne
Jos Pierey – Wethouder Deventer
Fijko van der Laan – Wethouder Anna Paulowna
Loes Ypma – Wethouder Woerden
Albert de Vries – Wethouder Middelburg
Otwin van Dijk – Wethouder Doetinchem
Willem de Jager – Wethouder Lelystad
Johan Lavooi – Wethouder Sliedrecht
Ron van de Haterd – Wethouder Nederlek
Hans Heddes – Wethouder Schagen
Bram Wondergem – Wethouder Eemnes
Klaas Steenhuis – Wethouder Veendam
Eelke Kraaijeveld –Wethouder Hardinxveld-Giessendam
Anja Tils – Wethouder Bergeijk
René de Vent – Wethouder Hardenberg
Ed Wallinga – Wethouder Enschede
Gregor Rensen – Wethouder Leidschendam-Voorburg
Joost de Wilde – Wethouder Baarn
Corry van Rhee-Oud Ammerveld – Wethouder Tiel
Lex Albers – Wethouder Borne
Karel Schols – Wethouder Duiven
Jasper Ragetlie – Wethouder Deurne
Hermien de Haan – Wethouder Boarnsterhim
Mark Jan Prins – Wethouder Landsmeer
Ingrid Wolsing – Wethouder Montferland
Jos Dings – Wethouder Beemster
Liesbet Tijhaar – Wethouder Huizen
Hans ter Keurst – Wethouder Rijssen-Holten

Meer over