Dagboek van een huisarts in tijden van coronaJoost Zaat

Om 10 uur hebben we al 140 telefoontjes gehad

null Beeld

Maandag, vroeg wakker. Ik geef de vogeltjes in de tuin eten. Ik heb vrij, maar fiets om even over zeven naar de praktijk. Een van onze assistentes is er al. We plakken extra posters op de deur en halen stoelen uit de wachtkamer. Druk zal het wel niet worden maar ook binnen doen we aan social distancing. De patiënten van 8 uur bellen we af. Een fotootje van een schimmelnagel kan ook wel per e-mail en even horen hoe het met maagklachten gaat, hoeft ook niet nu. Koffie, thee, iedereen druppelt binnen. Niemand heeft lekker geslapen, de gezichten zijn witjes en de kinderen tijdelijk onderdak.

We bespreken de werkverdeling. Dat gaat nog een beetje chaotisch, want het is zo anders dan normaal en dan heeft iedereen de neiging goede ideeën door elkaar te roepen. Een dokter wordt ‘chef corona’ en regelt de inzet van personeel. De praktijkondersteuners werken vanuit huis. Assistentes en dokters met een extra risico op complicaties bij een eventuele coronabesmetting mogen geen hoestende en snotterende mensen zien.

Elke middag is een van ons ‘coronadokter’. Die gaat goed ingepakt in een apart kamertje mensen met luchtwegklachten zien. Daar kun je komen via de achterdeur. We gaan hen bellen als ze daar naar binnen kunnen. Wachten doen ze maar in de auto. Tussen de middag halen we daar al alles weg wat niet nodig is, want dat scheelt schoonmaken.

En dan gaat het los. Veel telefoon, veel vragen over hoesten en proesten. Om 10 uur hebben we 140 telefoontjes gehad, die allemaal langer duren dan normaal. Ik help de assistentes met de beslissing of mensen gewoon kunnen afwachten of dat we ze toch moeten zien. Sommigen bel ik even terug. Gelukkig is slechts een enkeling benauwd.

Ik zie op Twitter een idee om schilderoveralls te gebruiken en sjees in mijn ligfiets naar de Gamma. Er zijn er nog vier. Volgens de inventaris moeten er nog meer zijn, maar die kunnen ze niet vinden. Een uurtje later belt de filiaalmanager. Ze hebben er in een hoekje nog achttien gevonden. We gaan die delen met de buurpraktijk. De zon schijnt en de narcissen staan in bloei. Het komt wel goed.

Joost Zaat is huisarts en columnist. Tijdens de coronacrisis schrijft hij samen met collega-huisarts Danka Stuijver op werkdagen beurtelings over ervaringen in de praktijk.

Meer over