ColumnSheila Sitalsing

Officieel heeft de VVD geen kroonprinsessen, maar er wordt natuurlijk wel hartstochtelijk gedroomd

null Beeld

Mijn studerende nichtje heeft veel belangrijker zaken aan haar hoofd dan het volgen van de Haagse politiek, maar machtsmachinaties hebben haar belangstelling. Haar ijkpunt is Mean Girls, voor een hele generatie dé film over hoe schoolmeisjes hun bijenkoningin kronen en weer afdanken.

Dus toen wij thuis nog aan het verwerken waren dat Gert-Jan Segers niet langer gezien wil worden met Mark Rutte – vier jaar lang met veel misbaar meloenen geslikt, vluchtelingen in Moria laten zitten, maar nu is er volgens Segers ‘gewoon te veel gebeurd’ en volgt hij Gretchen in Mean Girls: ‘You can’t sit with us!’ – was zij de eerste die bij mij belangstellend informeerde naar de concurrentie binnen de partij. Omdat er altijd mensen zijn die hartstochtelijk dromen van de val van hun leider. Omdat er na een dode koning altijd een nieuwe moet komen. En omdat een nieuwe koning een wereld van nieuwe mogelijkheden biedt voor de hofhouding.

Officieel is die concurrentie er niet, er zijn geen kroonprinsen of -prinsessen, want in de schaduw van Mark Rutte heeft jarenlang niets kunnen bloeien. Aansprekende mensen die het partijleiderschap misschien hadden gewild, aangekund, of allebei kwamen en gingen weer. Ze vertrokken naar DSM en naar Irak en terug naar huis in Brabant, of ze moesten huilend voortijdig vertrekken uit Den Haag waarna ze in arren moede veredeld lobbyist voor een bouwbedrijf werden.

Officieel is die concurrentie er ook niet, omdat er volgens de officiële VVD-kijk op de zaak geen vacature is. Een leger van gepensioneerde VVD-prominenten was er maar druk mee dit weekend: in elke beschikbare microfoon werd getoeterd dat Mark Rutte helemaal nergens heen gaat.

Officieus is het natuurlijk zomaar mogelijk dat er wel een vacature bij de VVD beschikbaar komt, voor premier, voor partijleider of voor allebei. Van de partijen die serieus in aanmerking komen voor deelname aan een regeringscoalitie heeft een deel afgelopen vrijdag in de vroege ochtend gestemd voor een motie van wantrouwen tegen Mark Rutte. Kiezers zijn vergeetachtig en lenig omgaan met de eigen opvattingen is gebruikelijk in Den Haag en de tijd heelt vele wonden, maar in een kabinet gaan zitten onder dezelfde premier die je hebt willen wegsturen: daar zou alleen Henk Krol misschien mee wegkomen en die zit tegenwoordig in het bed&breakfast-gebeuren. Van de drie partijen die voor wantrouwen-light kozen door alleen een motie van afkeuring te steunen, is na Stille Zaterdag de ChristenUnie afgevallen.

Het zou dus zomaar kunnen dat de partij na een tweede ronde proberen de conclusie moet trekken dat Rutte in de weg staat van VVD-deelname aan een nieuw kabinet. En dat de prijs voor een nieuwe coalitie wordt: een andere premierskandidaat van de VVD. In diens kielzog gaan wellicht talloze mogelijkheden open om op te schuiven in de partijhiërarchie. Zoals Alexander Rinnooy Kan, zelf van D66-huize, het zondag in Buitenhof zei: ‘Opnieuw premier Rutte is niet zo vanzelfsprekend als eerst gedacht.’ En: ‘De VVD mag dan wel als één man om Rutte heen gaan staan omdat hij de meeste stemmen heeft behaald, maar we hebben in Nederland geen gekozen minister-president.’

Achter Rutte op de lijst borrelt het van de ambitie, het talent en mogelijk allebei. Ze hebben vast weleens stoute dromen over het kroonprinsessenschap. En ze houden zich dezer dagen net zo stil als de poes wanneer ze op vogeltjesjacht is.

Meer over