ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

Nu het nog kan: de allerlaatste Lul van het Jaar

null Beeld

Wat? Was het alweer zo ver? Voor ons gevoel zaten we een paar weken geleden nog in onze respectieve T-shirts op het terras en nu schreeuwde Time Magazine ons vanaf de voorpagina toe. Person of The Year: de journalisten als ‘The Guardians and the War on Truth.’ Al jaren twijfelen de Betrouwbare Mannetjes of wij onze eigen jaarlijkse rangschikking wel moeten voortzetten. ‘Waarom zou je in dit annus horribilis de zaken nog eens willen ordenen?’ schreven we in 2016. ‘Er wordt al zoveel gescholden’, mijmerden we in 2017. Maar goed. Het is de vijfde. Ons Lustrum. De Jubileum-editie. Bovendien zijn we met de smeltende poolkap en een almaar zenuwachtiger Donald Trump aan de knop straks waarschijnlijk allemaal de lul. Dus, nu het nog kan: de allerlaatste Lul van het Jaar. En de almaar durende Strijd om de Waarheid.

5. Willem Vermeend

Oud-minister, thans fulltime schnabbel- en babbelkous. Schreef, al dan niet als mede-auteur, alleen al in 2017 zes boeken over innovatie. Werd na een desastreus Nieuwsuur-optreden van co-schrijver en smart-blockchainaficionado Rian van Rijbroek door een NOS-journalist betrapt als wiki-plagiator. Duwde ons Rian in het tumult dat volgde met blockchain aan de enkeltjes het digitale kanaal in. Werkt momenteel aan een nieuw boek of vier.

4. Halbe Zijlstra

Moest als minister van Buitenlandse Zaken het veld ruimen na de datsja-onthulling van de Volkskrant. Zag zijn functie als hork én volkscultuurdrager, omgezet in een duobaan voor Suit Supply-paspop Klaas Dijkhoff en Prins Onderbuik III, Thierry Aertsen. Was de afgelopen vier jaren maar liefst vier keer op de shortlist te vinden en mag alleen daarom al niet ontbreken. Opdat we niet vergeten.

3. Dotan

Zoon van Patty Harpenau en schrijver van het neo-fascistische pauken-opus Home. Door de Volkskrant ontmaskerd als aanvoerder van een digitaal trollenleger dat collega’s de grond in schreef en Dotan verheerlijkte. Zorgde er volgens de verzonnen broer van het terminale, uiterst zwakke, maar evenmin bestaande kankerpatiëntje Aron Leegwater (15) voor dat Aron gelukkiger was ‘dan ooit’ en het ‘ineens weer zag zitten’ nadat hij tien minuten lang Dotans hand had mogen vasthouden. Vorig jaar nummer 205 in de Top 2000. Benieuwd of Aron met zijn laatste levensadem zijn idool dit jaar alsnog de top honderd in weet te blazen.

2. Yvon Jaspers

‘s Lands invloedrijkste boerenmadam. Pochte tijdens een bijeenkomst van veevoergigant For Farmers hoe ze haar werkgever KRO chanteert. ‘Ik heb het zelfs zo hard gespeeld door te zeggen: jongens, ik maak geen Boer zoekt Vrouw meer als ik niet ook Onze Boerderij mag maken’. Trouw dook op de zaak en onthulde nauwe banden tussen Jaspers en de boerengrootgrutter. Een onderzoek door het Commissariaat voor de Media volgde, maar met vorige week bijna 4 miljoen kijkers vrezen we dat we voorlopig niet van al dat boerengedoe verlost zijn.

1. Stef Blok

Half mens, half nek. Tevens reden dat Eric Wiebes niet het raarste stemmetje van het kabinet heeft. Zo ‘onverwoestbaar saai’ dat je hem overal neer kon zetten. Moest vervolgens als kersverse minister na een uitzending van Zembla een ‘excuusrondje’ maken langs ‘failed state’ Suriname, via Aruba, Curaçao en Sint-Maarten en het eveneens geschoffeerde Polen en Tsjechië. En, na een welgemeend sorry voor de aboriginals in Australië, door naar Turkije en Singapore. Bleek kort daarna ook België een ‘onleefbaar land’ genoemd te hebben en kon de telefoon wéér pakken. Pyromaan bij de brandweer. Leerde ons als opvolger van Zijlstra vooral dat als je denkt dat het tegenzit, het altijd nog erger kan.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Ik vind die dikke een grotere lul dan die lange.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over