Media inItalië

Nu drugstaboe in Italië is verdwenen, begint het politiek gekrakeel

Blowen was altijd verboden, maar ook populair onder Italiaanse jongeren. Nu de rechter wiet niet langer strafbaar stelt, laait het politieke debat op, constateert onze correspondent Jarl van der Ploeg.

Cannabis Store Amsterdam in het centrum van Napels verkoopt eetbare cannabis items.  Beeld Hollandse Hoogte / Herman Wouters
Cannabis Store Amsterdam in het centrum van Napels verkoopt eetbare cannabis items.Beeld Hollandse Hoogte / Herman Wouters

Laten we het beste voor het laatst bewaren, moet de hoogste Italiaanse rechter bij het slot van het vorig ­decennium hebben gedacht, en ­laten we de hartenwens van zo veel jongeren eindelijk eens vervullen. Laten we wiet legaliseren.

Blowen was tot voor kort niet alleen bijzonder verboden in Italië, maar vooral bijzonder populair. Dat blijkt uit de cijfers van de Europese Drugsmonitor, een jaarlijks onderzoek naar drugsgebruik in alle Europese landen. Dat laat zien dat alleen Franse jongvolwassenen meer blowen dan Italianen. Maar het blijkt vooral uit de bezoekcijfers van de Europese blowhoofdstad Amsterdam.

Jaarlijks trekken rond de 400 duizend Italianen richting de Nederlandse hoofdstad van wie pak ’m beet 60 procent jonger is dan 31 jaar, aldus cijfers van Amsterdam Marketing. Gevraagd naar de reden van hun bezoek, vinkten verreweg de meesten het eufemistische vakje ‘fun en uitgaan’ aan. Lees: je helemaal de knetter blowen in The Bulldog op het Leidseplein. Die jonge Italianen deden dat mede omdat ze thuis enkel illegaal cannabis konden consumeren. Italië kende immers relatief strenge anti-marihuanawetten, mede omdat het spul wordt ge­associeerd met de maffia.

Maar toen was daar opeens de mysterieuze ‘CG’, een inwoner uit de Zuid-Italiaanse stad Torre Annunziata, die in 2013 werd veroordeeld tot een jaar gevangenis en een boete van 3.000 euro, omdat hij thuis twee cannabisplanten had staan. CG was het niet eens met die veroordeling en besloot in hoger beroep zijn gram te halen. Dat lukte hem afgelopen december bijna net zo letterlijk als figuurlijk, toen de allerhoogste rechter van het land zei dat het ‘thuis, op kleine schaal cultiveren’ van cannabis niet langer strafbaar is.

De hoeveelheid die amateur-kwekers als CG produceren, was volgens de rechter dusdanig klein dat het totaal geen rol speelt in de illegale drugshandel waarvoor de wetten in kwestie eigenlijk zijn bedoeld.

Vooral voor links Italië was dat een pure overwinning, schreef de communistische krant Il Manifesto. Benedetto Della Vedova, van de radicaal-linkse partij Più Europa, noemde het een heuglijke eerste stap richting het compleet legaliseren van marihuana – een stap die de staat miljarden euro’s kan opleveren en op den duur een gevoelige klap kan zijn voor de georganiseerde misdaad in Italië. ‘Het einde van een taboe’, zei hij.

Maar oppositieleider Matteo Salvini van de rechts-nationalistische Lega waarschuwde in de conservatieve krant Il Giornale juist uitgebreid voor de grote gevaren die ‘onze jeugd’ boven het hoofd hangen nu deze ‘instapdrugs’ is toegestaan.

Die tegenstelling is waarschijnlijk een voorproefje van het politieke debat dat zich vanaf deze week in het Italiaanse parlement zal ontvouwen. Het besluit van de hoge rechter vraagt immers om een nieuwe wet, maar welke wet precies?

Denk aan urenlange, hallucinante debatten in het parlement vol existentiële vragen als: hoe klein is ‘kleinschalig’ precies? Zijn dat één, twee of drie planten? En betekent ‘privégebruik’ dat je een joint wel of juist niet samen met je vader/vriendin/collega mag oproken? Wat bedoelde de rechter trouwens met ‘thuis’? Is dat de plek waar je officieel ingeschreven staat, of juist de plek waar je je thuis voelt? En wat nou als je ouders gescheiden zijn, in welk huis mag je dan legaal blowen? Heeft een verslaafde dakloze eigenlijk een thuis?

Gezien de Italiaanse kunst het zelfs oneens te zijn over de meest simpele vragen, hoeft The Bulldog in Amsterdam zich voorlopig dus nog geen zorgen te maken: die Italiaanse jongeren blijven de komende tijd nog gewoon naar Amsterdam komen om te blowen.

Meer over