LezersbrievenMaandag 21 oktober

NS, die uitkering voor nabestaanden komt te laat

De ingezonden lezersbrieven van maandag 21 oktober.

Redactie
Transport van Holocaustslachtoffers, najaar 1943. Beeld NIOD
Transport van Holocaustslachtoffers, najaar 1943.Beeld NIOD

Net als Arnon Grunbergs moeder zat ook mijn moeder in de trein die haar van Westerbork en Theresienstadt naar Auschwitz deporteerde. Ook wij, als haar kinderen, haar nabestaanden, hebben nu recht op deze uitkering van de NS.

Het liefst zou ik deze Wiedergutmachung van de NS niet accepteren maar mijn broer en zus denken daar anders over en daarmee zou ik hen duperen. Deze erkenning komt voor mij te laat. Het maakt me boos en verdrietig. Ik denk aan de strijd om erkenning van mijn moeder in de jaren zeventig. Zij wilde haar dokterskosten vergoed krijgen. Haar kapotte enkels had ze opgelopen door de zweepslagen tijdens het op appel staan. Dit moest ze bewijzen, aldus de uitkeringsinstanties.

Een eindeloze strijd volgde. Ze werd opgeroepen voor keuringen. In lange rijen moest ze staan wachten. Dat bracht haar in één keer terug naar de kampen. Daarna werd alles van kwaad tot erger. Vreselijke nachtmerries volgden. ’s Nachts gilde ze, in haar gevecht met de Moffen, de boel bij elkaar.

En misschien nog wel erger: zij kreeg uiteindelijk van de uitkeringsinstanties nul op rekest. De Maror-gelden heeft ze niet meer mee mogen maken en ook deze uitkering van de NS niet.

Ook voor mij komt dit te laat. Ik leg een extra bloemetje op haar graf en laat het geld doorsluizen naar mijn kinderen. Want voor deze derde generatie is geld gelukkig alleen maar geld en dat kunnen ze altijd goed gebruiken.

Marijke van den Berg-Leydesdorff, Monnickendam

75 jaar vrijheid?

Een goede en belangrijke zaak dat de Volkskrant op zaterdag 19 oktober zoveel aandacht gaf aan de problemen in Syrië, door middel van artikelen van Sacha Kester, Arie Elshout, Ana van Es en Beri Shalmashi. Hoe meer ik er over lees, hoe meer ik medelijden krijg met de Koerdische bevolking die zo te lijden heeft onder alle spanningen in de regio.

Wij herdenken dat we 75 jaar zijn bevrijd en dat de Joodse bevolking zo heeft geleden. Tegelijkertijd zien we toe dat een nieuwe bevolkingsgroep moet lijden onder terreur en vernietigingsdrift.

Onmogelijk en beschamend dat we dat toestaan. Ik hoop dat de internationale gemeenschap gaat ingrijpen om rust en bescherming te bieden.

Charlotte Luijerink, Meppel

Uitgerookt

Ik begrijp er niets van. Rookruimtes moeten worden gesloten en het verbod gaat pas in bij aanvang van het terrassenseizoen. En wat dan met de niet-rokers? Die kunnen niet meer op een terras zitten omdat ze dan daar worden uitgerookt.

Waarom handhaven we de rookruimtes niet? Dan kunnen de rokers elkaar daar vergiftigen, en blijven de terrasjes lekker rookvrij.

René Jacobs, Purmerend

Identiteitsgeneuzel

Het is zaterdag en ik, man, zit op de bank en lees de Volkskrant. Op pagina 4 van het boeken- en wetenschapskatern valt mijn oog op de volgende zin: ‘De treurige waarheid is dat vrouwen inderdaad boeken lezen van vrouwen en van mannen, maar dat mannen nauwelijks boeken lezen van vrouwen.’

Mijn blik gaat opzij naar het boek waarin ik bezig ben: Confusion, deel 3 van de Cazalet Chronicles van Elizabeth Jane Howard. Eronder ligt het boek dat ik daarvoor las: Milkman van Anna Burns. Dank voor weer een stukje onnavolgbaar identiteitsgeneuzel.

Willem Dekker, Son en Breugel

Identiteitsgeneuzel (2)

Mij is niets gevraagd, maar ik ben de uitzondering die de regel bevestigt. Ik ben een vrouw en lees ‘t liefst boeken door mannen geschreven.

In plaats van de voorkeur voor het ‘extreem diep-psychologiserend’ schrijven over menselijke relaties van Aaf Brandt Corstius, heb ik liever de nuchtere kijk van mannelijke schrijvers. Het laatste lost vaak meer op.

Tannie van Eck, Oude-Tonge

Bijles

Huiswerkbegeleiding en bijles zouden leiden tot een tweedeling volgens Aleid Truijens. Het kan ook anders.

In onze wijk wonen veel ouders die geen geld hebben voor bijles, dus besloten wij zelf iets te organiseren in het buurthuis. Twee keer per week, voor 5 euro per keer, krijgen kinderen 2 uur lang huiswerkbegeleiding van hbo- of universiteitsstudenten. De studenten ontvangen 10 euro per uur. Wij houden in de gaten dat de verhouding 4 kinderen op 1 student blijft, dan blijft het quitte.

We gebruiken een subsidie van Fonds 1818 voor de huur, limonade en het aanschaffen van laptops. We gaan nu het tweede schooljaar in en we zijn tevreden met de resultaten.

Hakima El Katoumi en Linda van der Zwaan, Voorschoten

Tegeltuinen

In het artikel Wat kan er worden gedaan om te voorkomen dat Nederland droog komt te staan? staan zeven oplossingen om te voorkomen dat Nederland droog komt te staan. Ik mis nummer acht: zorgen dat tuinen het water beter vasthouden door tegels te verwijderen en daarvoor groen in de plaats te zetten.

Als ik door woonwijken loop is het aantal tegeltuinen dat ik zie schrikbarend hoog. Vaak onder het mom van ‘makkelijk in onderhoud’, of ‘mijn postzegeltje maakt toch niets uit’. Als je je realiseert dat er in Nederland ongeveer 700 millimeter water per jaar valt, is dat per vierkante meter 700 liter. Dus als je tien meter tegels omzet in groene tuin kun je zeven kuub water in je eigen grond laten zakken, in plaats van rechtstreeks af te voeren naar het riool.

Jos Schalkwijk, Warmenhuizen

Meer over