Nooit meer de sacrosancte Philip Freriks en zijn flux de bouche

De dicteestop (één woord) was het zoveelste voorbeeld van de weg-met-onsmentaliteit (let op: verbindingsstreepjes).

Nu ze er mee uitscheiden, kunnen we het wel zeggen. De Betrouwbare Mannetjes zouden 'm dit jaar schrijven. Omdat ook hier de schoorsteen moet roken, hadden we alvast een factuurtje gestuurd. En nu gaat het hele feest niet door. Het 'kostenplaatje' viel niet te 'verantwoorden'. We hebben nog aangeboden iets minder dure woorden te gebruiken en een virtuele Bart Chabotbot in te zetten, maar de beslissing was al genomen. Nooit meer heerlijk genieten van de bijkans sacrosancte Philip Freriks en zijn aanstekelijke flux de bouche. Nooit meer jeremiëren over de over het antimakassartje gemorste krambamboeli. We hadden er een kunststukje van gemaakt, al zeggen we het zelf. Een pièce de résistance. Een balkenbrij aan minutieus bijeengezochte archaïsche en in onbruik geraakte shit, die door moet gaan voor een ode aan de taal.

Er klonk een hoop ongenoegen op het besluit. De dicteestop (één woord) was het zoveelste voorbeeld van de weg-met-onsmentaliteit (let op: verbindingsstreepjes). Want er moet volgens menig belastingbetaler dan gekort worden op die linkse NPO, en veel elitairder dan het jaarlijkse colloquium in de Ridderzaal (hoofdletter) wordt het niet, dit was een knieval. Weer een traditie om zeep geholpen.

Maar bij berichten over Donald Trump weten we inmiddels precies waar we aan toe zijn. Of het nou een staatsiebezoek aan een paus, een Bibi, of een Navo-bondgenoot betreft, het alfamannetje trekt - bij gebrek aan fysiek contact met zijn onwelwillende eega - minutenlang aan andermans handen, er wordt eens een staatsgeheim doorgegeven, en met schoonzoon Jared Kushner als onderwerp van het FBI-onderzoek viel ook het vertrouwde Russische kadaver weer uit het dressoir.

En er komen steeds meer usances bij. José Mourinho, die met zijn volmaakte antithese op totaalvoetbal opnieuw een Europese prijs binnenharkt. Edith Schippers die de wanhoop nabij is, en journalisten die in arren moede die vermaledijde metafoor van het motorblok maar weer van stal halen (nu zat er zand in). Net als we er de klok op gelijk kunnen zetten dat Tom Dumoulin tijdens een etappe in een grote ronde even de vélo parkeert omdat hij vol aan de krambamboeli is.

Nee, eerlijk gezegd zijn wij allang blij dat er eindelijk een keer iets stopt. We keken de laatste jaren hooguit nog even naar de antwoorden, om onszelf ervan te overtuigen dat we het inderdaad ook zo zouden hebben geschreven, maar verder deden we al tijden niet meer mee aan hetgeen een soort gymnastiek voor woordenboekaficionado's was geworden.

En tradities te over. We zagen de pavlovreacties die volgden op de zoveelste zinloze aanslag. Het teveel aan duiders dat zich naar voren elleboogde om het eigen gelijk over de rug van kinderslachtoffers even luister bij te zetten. Altijd hetzelfde stramien, altijd dezelfde mensen, altijd. De hele carrousel voelde, bij het wrede lot van meisjes die opgetut en opgetogen voor het eerst naar een popconcert gingen, nogal redundant. Woorden schieten soms gewoon tekort.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Als je wilt dat er geen zand in je motorblok komt, moet je misschien niet bij een strandtent afspreken.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes op Twitter: @Betmannetjes

Meer over