LezersbrievenVrijdag 28 februari

Noem huis-aan-huisbladen geen krantjes

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 28 februari.

Jacques Roseboom (gepensioneerd tandarts) brengt in zijn eigen wijk, Utrecht Rijnsweerd, de huis-aan-huiskrant Utrechts Stadsblad rond .Maar alleen bij mensen met een sticker op de brievenbus.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag

In het artikel ‘Utrecht moet systeem ja-ja-stickers stoppen’ viel me één woord op: de kwalificatie huis-aan-huiskrantje voor het Utrechtse Stadsblad. Dat woord krantje doet onrecht aan het lokale belang van het Stadsblad en de andere huis-aan-huisbladen.

Nog afgezien van het principiële punt van persvrijheid, deze gratis kranten voorzien in toenemende mate in het informeren over het ‘kleine’ lokale nieuws en activiteiten op wijkniveau. De regionale kranten hebben daarvoor geen tijd en ruimte meer. Bovendien zien zij hun abonneebestand al jaren ­teruglopen, waardoor ze grote delen van de lokale bevolking niet meer bereiken.

In het Utrechtse Stadsblad staat welke restaurants en winkels er in Utrecht zijn bijgekomen, waarom een straat tijdelijk is afgesloten, welke evenementen er zijn en dat een nieuw vrijwilligersproject van start is gegaan. Op dergelijk nieuws kun je neerkijken, maar het doet er voor de inwoners wel ­degelijk toe.

Zeker: in de huis-aan-huisbladen staan veel advertenties, maar die zijn onmisbaar voor de exploitatie. Er blijft bovendien genoeg ruimte over voor nieuws en andere berichten. En inderdaad, de politieke en maatschappelijke analyse ontbreekt. Maar daarvoor lees ik juist zo graag de Volkskrant.

Harry van Dam, Utrecht

Chopin

Onbuigzaam en inflexibel. Zo betitelen betrokkenen de opstelling van premier Rutte tijdens de onderhandelingen over de Europese begroting. Maar onze minister-president is wel zo ontspannen dat hij tijd heeft om een boek over Chopin te lezen. Als hij zich daar goed in verdiept, zal hij merken dat de Frans-Poolse pianist juist een toonbeeld was van souplesse en empathie. Chopin onderhield namelijk jarenlang een relatie met een vrouw die er lol in had om in mannenkleren te lopen en pijp en sigaren te roken. In Chopins muziek zijn volgens kenners altijd eenzaamheid en heimwee te horen. Als premier Rutte zo doorgaat aan de onderhandelingstafel, zouden die gevoelens ook wel eens voor hem kunnen gaan gelden.

Eric Baars, Haarlem

Baken

De EU-top is mislukt door zuinigheid van rijke landen. Mag het misschien een onsje minder zuinig zijn, bij voorbeeld om het hartverscheurende lot van de vluchtelingen op de Griekse eilanden te verlichten? Europa als humanitair baken in een harde wereld? Dat wilden we toch?

Tineke Koonings, Valkenswaard

Angstzak

De media doen een behoorlijke duit in de angstzak als het om de berichtgeving over het coronavirus gaat. Horrorziekte? Elke 40 seconden pleegt er iemand zelfmoord in de wereld. Waarom hebben we het daar niet over in de krant?

Mariette Reineke, Amsterdam

Rekenrente

Het pensioenstelsel is bedoeld om inkomen over het hele leven verstandig te verdelen. En daarbij individuele risico’s klein te houden. Dat werkte uitstekend, tot de levensverwachting te veel steeg: mensen trekken langer pensioen. Makkelijk op te lossen door langer te werken: we zijn gezonder geworden en veel werk is ook voor ouderen prima te doen. Met de rekenrente geef je veel zekerheid voor gepensioneerden en corrigeer je de inflatie. En bij economisch tegenslag blijft het pensioen min of meer op peil. Je houdt ouderen uit de wind.

Maar sinds Henk Krol (50Plus) in de politiek zit namens de pensioengerechtigden is het woord aan de dorpspomp: er zit veel geld in de pot, en dat is van ons. Daarom wil menigeen van de rekenrente af, zodat het pensioen de beurs volgt.

Het casinopensioen dus. Kortzichtig. Denk even mee: in zo’n systeem waren de pensioenen zowel in 2008 als in 2011 fors gekort. En nu weer met de coronacrisis. Dan hadden we inderdaad geen probleem gehad met de dekkingsgraad. Wel met armoede onder ouderen. 70-plus vult zijn zakken. 50-plus maakt de restjes op en 30-plus zit met de brokken. Je blaast het stelsel op.

Rinus Scheele, De Bilt

Drones

Zsolt Szabó pleit voor de inzet van drones voor het transport van mensen en goederen, omdat dit duurzaam en efficiënt zou zijn. Wat er duurzaam is aan een transportmodaliteit die nog meer energie verbruikt dan vervoer over de weg is uiterst raadselachtig. In ieder geval zal grootschalig vervoer via drones niet helpen in het dichterbij brengen van oplossingen voor het tegengaan van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

In het luchtruim kunnen vogels nu nog redelijk ongestoord rondvliegen, al worden zij al actief bestreden in de zones rond vliegvelden. Maar als de drone zijn intrede doet als algemeen transportmiddel, zal de natuur, in navolging van land en water, ook in de lucht nog meer plaats moeten maken voor de mens. En wordt de ecologische crisis waarin we ons toch al bevinden alleen maar groter.

Susanne Kuijpers, Berkel en Rodenrijs

Voorbeeldfunctie

Na de gebruikelijke fotosessie van de koninklijke familie in het Oostenrijkse Lech zagen we ze skiën. Zonder helmen. Terwijl toch al jaren overduidelijk is dat het dragen van skihelmen de kans op hoofdletsel met alle bijkomende ellende voorkomt.

Is er dan niemand in de ongetwijfeld omvangrijke pr-machine die erop wijst dat ons staatshoofd en zijn sympathieke familie een voorbeeldfunctie hebben? Gemiste kans.

Ludo Grégoire, Leiden

Meer over