LezersbrievenDonderdag 16 januari

Noem het geen baan maar dagbesteding

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 16 januari

Zoulikha Zerouali aan het werk bij Stichting Eykenburg in Den Haag. Zerouali werkt daar als huiskamerbegeleider.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag 

Weer een prachtig idee, een basisbaan voor iedereen. Is deze baan ook werk? Een baan is pas werk als je inzet meer geld oplevert dan het kost om je dat werk te laten verrichten. Anders is het dagbesteding betaald door de burgers, middels subsidie. Mogelijk nuttig en van belang voor degenen die nu geen ‘baan’ hebben, maar het is slechts camouflage. We noemen het geen uitkering meer, maar een baan.

De ‘werknemers’ worden er niet beter van. Uiteindelijk kost het de samenleving meer dan de uitkering. Er zal wel weer een prachtig apparaat opgesteld worden die al deze ‘banen’ gaat regelen, die de baanlozen gaat begeleiden. Melkertbanen, Jeugdwerkgarantieplan, Banenpool, net als in de jaren negentig. Iemand moet toch geld verdienen aan de baanlozen, met uiteraard de beste bedoelingen. Maar is zo’n baan ook werk? Zou je als werkgever zo iemand in dienst nemen, een baan geven, als je er geen subsidie voor krijgt? Natuurlijk niet.

Laat het over echt werk gaan. Het niet werken van anderen kost de echt werkenden al heel veel geld. Laat het ze niet nog meer kosten door nepbanen en de organisaties die deze moeten verzorgen. Werken kost meer dan niets doen, nog afgezien van de motivatie.

Boele Douma, Leeuwarden

Blender

Een blender aanbieden als je je niet laat vaccineren tegen kinkhoest, dat is wel heel tegenstrijdig. Aan de ene kant de natuur z’n gang laten gaan en kinderen de kinderziektes willen laten doormaken; aan de andere kant het goede wat de natuur te bieden heeft kapot maken in een blender. Ik raad deze vrouwen twee dingen aan: lees op internet wat kinkhoest doet met een zuigeling én lees wat voedsel kauwen doet voor hersenen en maagdarmkanaal (en dus het hele lichaam).

Anneke Wind, Groningen

On(der)wijs

Ik kan niets dan anders dan mijn lof uiten voor het artikel van Bastiaan Bommeljé (O&D, 15 januari). Ik ben het helemaal met hem eens. Ons onderWIJS is niet wijs maar ONWIJS. We zullen straks oogsten wat we gezaaid hebben.

Joyce Dankers gepensioneerd docent

Dom

Jongeren worden niet onnozel geboren, ze worden onnozel gemaakt, bij ons door het onderwijs’, luidt Bastiaan Bommeljé’s conclusie uit zijn analyse van de onderwijscrisis. Als oud-leraar (veertig dienstjaren) die de correct door hem beschreven ontwikkeling van het Nederlandse onderwijs aan den lijve heeft moeten ondergaan en doorstaan, kan ik haar volmondig onderschrijven. De conclusie is helder genoeg. Om die reden zou ik Bommeljé tot troost de volgende Twentse zegswijze (vertaald) ter overdenking willen voorhouden: ‘Als je het geld ervoor hebt, kun je gerust dom blijven.’ Deze leus lijkt me in dit schatrijke land zeer wel van toepassing.

Coen Hilbrink, Zutphen

Hoger opgeleid

Eva Posthuma de Boer heeft moeite met een wiskunde-opgave van haar dochter. Ze voelt zich meer thuis in de talenhoek van het onderwijs. Uiteraard heeft iedereen zijn favoriete en minder sterke kanten, gelukkig maar. Elders in de krant schrijft Bastiaan Bommeljé een aanklacht tegen ons onderwijs, ook al is inmiddels 50 procent van de Nederlanders hoog opgeleid. Ook hij zal zich waarschijnlijk thuis voelen in dezelfde hoek als Posthuma de Boer. Maar hun stukjes raken elkaar ook op een ander vlak.

Het sommetje van De Boer is geen wiskunde, maar rekenen. Het is lang geleden, maar ik meen mij te herinneren dat het rekenen met procenten thuishoorde in de 5de klas van de lagere school. Voor nu: groep 7 van de basisschool. Zonder rekenmachine zou je een staartdeling moeten maken om de uitkomst te bepalen. Ik verlang niet terug naar de staartdeling, de rekenmachine op mijn telefoon is heel handig. Maar door dit wiskunde te noemen, havo-niveau, begrijp ik weer beter waarom 50 procent van onze bevolking hoger opgeleid is.

Han Schutten, Venlo

Religieuze wanen

Na het lezen van Bert Wagendorps column Religieuze wanen over de Rooms-Katholieke Kerk (Ten eerste, 15 januari) wacht ik met smart op een vervolg hierop aangaande andere wereldgodsdiensten. Dan ook graag in dezelfde snoeiharde bewoordingen.

Huub Krabbendam, Alphen aan den Rijn

Broodroof?

Marlies Peeters van de FNV vindt de buurtbus broodroof. Waar haalt ze het vandaan? Het is al jaren zo dat de busmaatschappijen in de buitengebieden geen bus willen laten rijden behalve in de week af en toe de scholierenbus. Zonder de buurtbus kom je nergens, lang leve de particuliere initiatieven. Ook hier in Hoorn en omgeving maken we daar graag gebruik van. Hoe kom je vanuit Ursem, Hensbroek et cetera in Hoorn voor de winkels, het ziekenhuis, de markt, de bibliotheek en de trein?. Ik maak er graag gebruik van. Voor sommige mensen is het de enige manier om nog onder de mensen te komen.

Wat is er mis met ouderen en andere vrijwilligers die dit graag doen en gewoon hun rijbewijs hebben. Wees blij met ze en leer de chauffeurs in loondienst ook hun hand op te steken naar de buurtbusconcurrent want een keer weg bij de baas willen ze zelf ook wel naar de buurtbus voor een paar dagen per week om de geraniums te ontlopen.

José Albers, Hoorn

Meer over