ColumnJean-Pierre Geelen

Noem het ambitie: Mark Rutte heeft het druk

null Beeld
Jean-Pierre Geelen

Het was een dag als alle andere. ‘Onderraden en ministeriële overleggen’, meldde zijn openbare agenda op Rijksoverheid.nl. ‘Ministerraad, onderraad, ministerieel overleg’, stond er bij Mark Rutte.

Daarna deed hij mee aan het ‘Kindervragenvuur’, waarin de jeugd zich volgens Kamervoorzitter Arib een stuk beter aan de tijdslimiet hield dan de deelnemers aan het grotemensenvragenuurtje daarna. Ook daar moest Rutte plots opdraven, om zich uit te spreken over en tegen hersenloze hooligans en racisme her en der.

Er volgde nog een zinderende ‘speech en podiumgesprek bij het Roland Berger TMT event’, en een spannend ‘gesprek over stand van het interbestuurlijk programma/IBP met bewindspersonen van BZK/EZK/VWS/OCW/J&V/ I&W/LNV.’

Noem het ambitie.

Tussen al die bestuurlijke verantwoordelijkheid door – o ja: er was ook nog iets met stikstof, pfas en de jeugdzorg – deed de leider van het land wat moest gebeuren: een gesprek met ‘Gele Hesjes Nederland’.

Ik wist niet dat ze nog bestonden. Ja, in Frankrijk vierden ze hun verjaardag met de rookpluimen van de ravages die ze aanrichtten. Met de Franse slag begonnen eind vorig jaar enkelen ook hier een clubje, mede aangevoerd door een kale kabouter met een Napoleoncomplex – dan heb je de lachers in elk geval al op je hand. Praktisch puntje: iedereen was tegen, maar ieder tegen iets heel anders. Waar ze precies vóór waren, bleef de vraag.

Een paar zaterdagochtenden later kwamen nog maar een handvol revolutionairen er hun bed voor uit. Zelfs de kale kabouter zat allang weer thuis op z’n paddestoel zich het heen en weer te tikken. Nadat in Rotterdam nog maar tien hesjes waren komen opdagen, was de fut eruit. Zo boos waren ze nou ook weer niet, ook al wisten ze niet waarop. Krak, zei de paddestoel, met een diepe zucht.

Wat ook niet meehielp, was dat een paar hesjes bij een eerder bezoekje aan Mark Rutte al bellend aan zijn uitgestoken hand voorbij liepen. Een béétje fatsoen is veel gevraagd, voor wie niets heeft.

Maar ze leven dus nog, met z’n vijfjes, en ze mochten op de thee bij tante Rutte. Ze hebben een heus ‘manifest’. Ze zijn voor een bindend referendum, las ik. Met groot gemak stappen ze daarbij over naar stralingsgevaar van 5G en hekelen zij ‘doofpotten zoals MH17 en Joris Demmink’ – daar is hij weer eens. Citaat: ‘Of wordt u gechanteerd door Erdogan omdat hij bewijs heeft over Joris Demmink?’

Ja, die vraag je nodig eens op de thee.

Een van Ruttes gesprekspartners ventileert op zijn website zijn ongerichte ongenoegen tussen de met rancune doordrenkte verslagen van zijn papaweekeinden. Een ander: ‘Ik ben tweemaal miljonair geweest en twee keer failliet gegaan.’ Allemaal de schuld van de overheid.

Dit keer hebben zij Rutte een hand gegeven. Rutte vond het na afloop ‘een imponerend gesprek’. De hesjes waren ‘teleurgesteld’: geen referendum gekregen, en geen geld.

Op de radio sprak Rutte over de aanpak van racisme. Die kon je niet ‘voor 100 procent bij de overheid leggen’. Hij kon wel ‘met alle partijen om de tafel zitten’. Toen Jesse Klaver in de Kamer vroeg of hij ook de aangevallen activisten van Kick Out Zwarte Piet zou uitnodigen, was het antwoord zuinigjes: hij ging het proberen, ‘maar we moeten het even uitzoeken’.

Snap ik. Hij is al zo druk met zinniger zaken.

Meer over