Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Nieuwjaarswens: demp het afstemmingsmoeras’

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van maandag 4 januari.

De parlementaire enquêtecommissie Kinderopvangtoeslag komt binnen voor de verhoren.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
De parlementaire enquêtecommissie Kinderopvangtoeslag komt binnen voor de verhoren.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: op ministeries is een jungle van vergaderingen ontstaan

Begin deze eeuw kreeg ik het verzoek van de hoofddirecteur van het ministerie van Justitie om de cultuur aldaar te veranderen. Samen met TNO en het ­Instituut Nederlandse Kwaliteit hadden we hiermee eerder succes geboekt bij enkele andere ministeries. Wij constateerden bij Justitie drie oorzaken: bureaucratie, besluiteloosheid en stroperigheid. De eerste factor hield in dat de manager altijd gelijk had en de tweede factor veroorzaakte een cultuur van ‘laten we het gezellig houden’. Deze twee konden in de loop van tientallen workshops en conferenties aangepakt worden. De derde factor, het bestaan van de leemlaag, bleek hardnekkig. Hiermee doelden wij op een brede laag van beleidsmedewerkers, teamleiders, staffunctionarissen, dg’s en wat dies meer zij. In die dichte laag van functionarissen en onduidelijke verantwoordelijkheden was een jungle van vergaderingen en overleggen ontstaan waarin voortdurend onderling afgestemd diende te worden. Signalen vanaf de werkvloer konden daardoor onmogelijk de hogere regionen bereiken. Wantoestanden bij de Belastingdienst en andere uitvoeringsorganisaties tonen aan dat het dempen van dit afstemmingsmoeras in het nieuwe jaar prioriteit verdient.

Jan Bouman, gepensioneerd ­psycholoog, Zeist

Louwmaand

‘Niemand verheugt zich op januari’, schrijft Wilma de Rek. ‘Wat is januari toch een klotemaand’, scheldt de helaas overleden Volkskok Adriaan Jaeggi jaren geleden in zijn overheerlijke recept voor kerriesoep met knoflooksoldaatjes. Arme januari. Ik houd wel van de louwmaand en ik verheug me er wel op. Voor mij geen blue Monday, die mag van mij naar juli, waarin geen eind komt aan de hitte.

Januari is meer dan een springplank naar wat komen gaat, beladen met blauwe voorjaarsdruifjes, paaseitjes en zomervakantiegidsen. Januari is een ‘persoonlijkheid’ op zich. Een rustmaand. De kerstverplichtingen zijn voorbij, mijn slapende tulpenbollen hoeven nog niks en ik ook niet. Gewoon ondergaan wat er is. Genieten van dramatisch zwarte boomstammen en rode vrieswangen, van rustig een nieuwjaarswens schrijven omdat ik er zin in heb, niet omdat anders de kerstzegels verlopen. ‘Maar januari duurt zo lang’, klaagt een vriendin. Dat is juist zo fijn. Lekker vroeg in de avond onder warm lamplicht wegkruipen in een boekenknaller van vorig jaar. Of de troostende kerriesoep van Adriaan Jaeggi maken. Mag best, ook als je geen voornemens voor de sportschool hebt.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Appie

Als de omvang van de reclamefolder van Appie in dit tempo doorgaat, is de Volkskrant in 2024 een bijlage bij de AH-krant.

Ad van Etten, Son en Breugel

Twijfelaars

Ondanks de belangrijke problemen die voor het voetlicht kwamen in het artikel ‘10 miljoen twijfelaars’ schrok ik van de prioriteiten van de stemmers. Waarom worden er hele partijen afgeschreven vanwege hun bijdrage aan een enkelvoudig probleem, of partijen juist gekozen door drie aantrekkelijke uitspraken van het representatieve gezicht? In allebei de gevallen wordt de rest van de standpunten van de partij kwijtgescholden.

De kortzichtigheid die komt bij stemmen voor uitsluitend eigen belang creëert een verdeeldheid die ons niet verder gaat helpen. Alhoewel iedereen het volle recht heeft voor eigen belang te stemmen, moeten we ons wel bewust zijn van de consequenties daarvan.

Elin Kramer (16), Wageningen

Zuchtje

Dat de basisscholen tot de 18de op thuisonderwijs zijn aangewezen, is bijzonder vervelend. En niet alleen voor kinderen die leerachterstanden oplopen. De sluiting raakt alle kinderen. Toch heb ik wel moeite met het dramatische geroep over een nooit meer in te halen leerachterstand of de term ‘verloren generatie’. Dat is doemdenken. De simpele oplossing is het schooljaar nogmaals over te doen, zodat eerst de opgelopen achterstand van voorjaar 2020 kan worden weggewerkt en vervolgens het schooljaar september 2020 tot en met juni 2021 wordt herhaald. De kinderen kunnen daarbij alleen maar baat hebben. En één jaar op een heel mensenleven is een zuchtje in de tijd.

Yvelotte Hennings, Apeldoorn

Iconisch

Pieter Waterdrinker vindt het tijd voor een nieuwe iconische vertolking van het lied Mens durf te leven. ‘Maar door wie?’, vraagt hij zich af. Graag wil ik hem wijzen op de prachtige vertolking van Wende Snijders.

Trees Dunk, Eindhoven

Op reis

Herinner je je nog dat we ooit op reis gingen, en als we naar Afrika, of Zuid-Amerika of Azië gingen, dat iedereen dan naar de tropenpoli ging en zich liet inenten tegen gele koorts, difterie, tetanus, polio, hepatitis-A, hepatitis-B en een BCG kreeg tegen tuberculose? Dat deden we allemaal zonder vragen te stellen, want we wilden op reis. De kans dat we die ziekten kregen was minimaal, maar we lieten ons vaccineren, want we wilden op reis. En als we in malariagebied kwamen, slikten we pillen, die hadden best bijwerkingen, maar we slikten ze, want we wilden op reis.

Nu is er een pandemie en de kans dat je ziek wordt is aanzienlijk. Gelukkig is er een vaccin in aantocht, met minder bijwerkingen dan vele andere medicijnen - lees voor de aardigheid eens de bijsluiter van paracetamol - en zijn we angstig, want ‘je weet het niet’. Degenen die nog twijfelen: geef je verstand eens voorrang boven je onderbuikgevoel.

Hans den Ouden, Spijkenisse

Meer over