CoronadagboekNadia Ezzeroili

Nieuwe corona-ontwikkelingen? Dan willen we weten wat Osdorp Leaks te melden heeft

Ik krijg weer een verontrustend audiofragment uit het beruchte Marokkaans-Nederlandse roddelcircuit doorgestuurd via de zussenapp. Dankzij ‘Osdorp Leaks’, zoals mijn zusje het circuit inmiddels noemt, weten we nu dat een ME’er (met gasmasker op) tijdens een inval in een partycentrum aanwezigen heeft toevertrouwd dat een ‘lonkendown’ aanstaande is. Volgens deze inlichtingenbron betekent dit dat Amsterdam hermetisch wordt afgesloten. De bron wil verder ‘echt geen paniek zaaien’, want ze heeft zelf ook ‘veel gehoord op multimedia over dit en dat en zus en zo’. Ze wil alleen waarschuwen. Einde bericht.

Binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap gaat inmiddels ook een parodie op de paniekberichten rond. Een vriend stuurt me de audioclip. ‘Salaam aleikoem, beste broeders en zusters’, begint een ernstige mannenstem. ‘Een bekende van mij zijn broer heeft een kind die op school zit. En zijn lerares, haar vader en dan daar de broertje van die kent iemand die voor de regering werkt.’ En nu komt het: ‘En in principe gaat het gewoon goed met die man. Dat was het eigenlijk. Let goed op jezelf.’

Osdorp Leaks, dat onder sommige mensen meer autoriteit heeft dan premier Rutte, is een guilty pleasure geworden in onze zussenapp. Zijn er nieuwe ontwikkelingen in de coronacrisis? Dan willen we weten wat Osdorp Leaks daarover te melden heeft.

Dinsdagmiddag waggelt onze dreumes voor het eerst met een loopfietsje door onze straat. Ik stuur een filmpje naar mijn zussen, de enige mensen met wie ik nog intensief app. ‘Ja hoor’, reageert mijn zusje. ‘Opeens kannie fietsen.’ En na deze crisis kan hij zich waarschijnlijk al scheren, app ik terug. Want ik vermoed dat de social distancing nog wel even gaat duren. Ik reken uit: als dit nog drie maanden gaat duren, dan is hij vermoedelijk zes centimeter langer, vier tanden rijker en noemt hij een poes geen ‘apie’ meer, maar gewoon een ‘kat’. Ons poepmonster groeit hard, en mijn zussen kunnen daar voorlopig alleen via technologische middelen getuige van zijn.

Dinsdagavond klappen we op het balkon voor de hulpverleners in de zorg. De dreumes denkt dat het applaus voor hem is bedoeld en zwaait verlegen naar beneden. Tegen mijn partner klaag ik, net als iedereen en zijn moeder, dat we als volk misschien een beter gebaar kunnen maken door de schappen niet meer te plunderen. Maar de volgende dag blijkt het gehamster nog steeds geen dalende trend te zijn.

Wat voorlopig ook nog even blijft bestaan, constateer ik woensdagochtend, is vreemdelingenhaat. De NOS meldt op Twitter dat, vanwege de coronacrisis, het geld voor een islamitische begraafplaats in Drenthe rap bij elkaar is gesprokkeld. Nederlandse moslims met een migratieachtergrond vrezen namelijk terecht dat hun lichaam door gesloten grenzen niet meer gerepatrieerd zou kunnen worden naar het land van herkomst. ‘Mooi, nu kan ik met gerust hart mijn varkens op dat stuk weiland los laten’, reageert een trol in quarantaine. ‘Sommige virussen laten zich niet uitroeien’, twittert ene Juul die, als ik zo naar zijn grijze profielfoto kijk, in de coronarisicogroep valt.

Maar de vreemdelingenhaat doet me in deze tijden eigenlijk geen reet. Sinds corona voelt het racisme van opgesloten figuren net zo bedreigend als een keffende poedel.

Een uur later vergader ik voor het eerst met mijn collega’s via Google Hangouts. De geestige onwennigheid en de mooie ideeën voor de krant: het stemt me weer vrolijk, na de somberheid van gister.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog

Meer over