columnteun van de keuken

Nieuw is anders, nieuw is goed. Maar Kaag bleek toch weer oude politiek

Teun van de Keuken artikel Beeld de Volkskrant
Teun van de Keuken artikelBeeld de Volkskrant

Weet u nog, Sigrid Kaag? Niet die van de afgelopen weken, maar die van de verkiezingscampagne. Hoe ongelooflijk goed zij was? In de tien jaar dat Rutte het land bestuurt, heeft Uw Huispopulist niet één uitdager voorbij zien komen die zo overtuigend was als zij. Niet noodzakelijkerwijs de beste politicus of de vertolker van de beste ideeën, maar wel iemand die je zo de sleutels van het torentje zou toevertrouwen. Een premier. Een vrouw van statuur, met indrukwekkende internationale ervaring. Alleen al hoe zij korte metten maakte met de seksistische drek die ze over zich heen kreeg. Geweldig.

Herinnert u zich hoe Kaag Wilders als kleine jongen wegzette? Hij maakte haar uit voor landverrader, omdat ze een hoofddoek had gedragen tijdens een missie in Iran. Zonder blikken of blozen diende zij hem van repliek: ’Nee, ik accepteer dit niet. Dit was een opdracht in landsbelang en u moet daar eens van leren.’ Een Haagse krabbelaar versus een vrouw van de wereld die weet hoe de internationale politiek in elkaar zit. Soeverein.

Kaag pleitte voor nieuw leiderschap. Dat zijn twee woorden waar elke huispopulist enthousiast van wordt. Als ze overtuigend worden gebracht, dan doet het er nauwelijks toe wat er precies mee wordt bedoeld. Nieuw is anders, nieuw is goed. Obama werd president van de Verenigde Staten met de belofte van change. Wat er precies zou veranderen? Geen idee, maar het zou opwindend worden. Ook Jesse Klaver beloofde vier jaar geleden verandering. Hij herhaalde het woord keer op keer in zijn hippe meet-ups met duizenden fans. Een frisse wind door het bedompte Binnenhof, wie wil dat nou niet? Hij won veel zetels, maar was hij premierskandidaat? Neuh. Klaver was een ventje. Wel nieuw, geen leiderschap.

Van Kaag slikten we de boodschap van nieuw leiderschap wel. Eindelijk iemand die Rutte zou kunnen vervangen. Niet slechts met kille managerstijl op de winkel passen, maar met idealen open en eerlijk werken aan een beter land en een betere wereld: ‘Als goede leider loop je niet achter de troepen aan. De politiek moet weer leiderschap tonen.’ Wie kan daar nu tegen zijn? Met de juiste slogan op de juiste manier gebracht, pakte Kaag ons in. Kandidaat voor een maximale score van uw Huispopulist.

Dat is ruim een maand geleden.

Inmiddels is alles anders. Vorige week verschenen onze politieke leiders één voor één buiten op het Binnenhof voor een verslaggeverspeloton. Ze werden ondervraagd over de kabinetsvergaderingen waarin was besloten informatie over de toeslagenaffaire achter te houden voor het parlement. Rutte verklaarde dat er niks geks was gebeurd. Een verslaggever riposteerde dat Rutte misschien andere dingen normaal vond dan zijzelf. Geweldig. Dit soort snedigheid van Haagse journalisten heb ik de afgelopen tien jaar veel te weinig gehoord.

En toen kwam Kaag. Was zij bij de omstreden kabinetsvergaderingen geweest? Ze draaide als een volleerde Rutte: ‘Ik weet bijvoorbeeld fysiek niet of ik op dat moment in Nederland was, of dat ik in Niger zat.’ De actieve herinnering in een modern jasje. Meer is het van nieuw leiderschap niet over. Inmiddels weten we dat ze wel degelijk bij de omstreden ministerraden aanwezig was. Kaag blijkt oude politiek. Ze krijgt van uw Huispopulist 0/5 bokshandschoenen.

De huispopulist gaat wekelijks op zoek naar Nederlanders die het volk op uitmuntende wijze hebben weten te bespelen.

Meer over