Vonk

Net als de Berlijnse muur werd het Vonk-logo gewapend

De Berlijnse Muur mag dan al 25 jaar gesloopt zijn, dat wil niet zeggen dat de verschillen zijn verdwenen. Vonk schrijft morgen over de val van toen en de muren van nu. Met een bijzonder betonnen exemplaar op de cover.

Willem van Ewijk
null Beeld Arjan Benning
Beeld Arjan Benning

Vijfentwintig jaar na het einde van de bipolaire wereldorde hebben de Duitsers nog steeds 'ein Mauer im Kopf', schrijft Sterre Lindhout dit weekend in Vonk, het achtergrond- en opiniekatern bij de Volkskrant op zaterdag. Rolf Bos vertelt hoe Poetin als KGB-agent in Dresden werkte en zag hoe Moskou geen sjoeche meer gaf toen er om hulp werd gevraagd de dagen dat de muur dreigde te vallen. Het is een teleurstelling die volgens Bos in Poetins huidige beleid doorwerkt.

Beseften de mensen die de Muur afbraken eigenlijk wel hoe groot de gevolgen daarvan zouden zijn? Wat weten we nog van de zangers en bandjes die de 'wind of change' op muziek zetten?

null Beeld Theo Audenaerd
Beeld Theo Audenaerd

Beton

Kortom, heel veel muur in de speciale editie van Vonk. Het beton kon dan ook niet op de cover ontbreken. Collega redacteuren werd nog even gevraagd wie er thuis nog stukjes Berlijnse muur had liggen, zodat we met deze souveniertjes de letters V, O, N, K, konden bouwen. Maar niemand had zo'n brokstuk liggen en algauw werd uitgeweken naar het klusbedrijf van Willy van Bergen in Druten. Deze ontwerper van tafels, badkamers en aannemer van allerlei verbouwklussen zou het Vonk-logo wel even in beton gieten. En als we dan toch bezig waren, ook maar alle sierletters voor de overige artikelen.

De letters kreeg Van Bergen in een pdf'je per e-mail toegestuurd. Zijn zoon heeft ze uitgeprint en uitgesneden. Toen plakten ze de papieren letters op pur isolatieplaten en zaagden ze met een decoupeerzaag de letters in het purschuim. Daar werd het beton in gegoten.

null Beeld Theo Audenaerd
Beeld Theo Audenaerd

Net zoals de Berlijnse muur, moest het Vonk-logo gewapend worden om instorting te voorkomen. Willy van Bergen zag in zijn werkplaats een oud fietswiel liggen, knipte de spaken eruit en legde ze in het beton. Na drie dagen drogen waren de letters af.

'De N van Vonk is nog een beetje mank', zegt Van Bergen. 'Tegen een van de poten van die letter heb ik nog een stalen plaat moeten plakken.'

'De letters zijn twintig centimeter hoog en wegen een kilo of twee, drie', zegt Van Bergen.

Ze liggen vanaf maandag op de redactie van Vonk, klaar om met leuzen beklad te worden.

null Beeld Theo Audenaerd
Beeld Theo Audenaerd
Meer over