Opinie

Negatief reisadvies Tunesië? Nooit heb ik mij angstig gevoeld

Het Nederlandse negatieve reisadvies voor Tunesië is overdreven. Op die manier wordt het land nog meer gestraft.

Ben Zwinkels is directeur van AfricInvest Capital Partners.
null Beeld anp
Beeld anp

Met stijgende verbazing las ik het officiële reisadvies voor Tunesië op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondanks de recente verschrikkelijke aanslagen op 26 juni ten noorden van de badplaats Sousse en daarvoor in het bekende Bardo museum, verwachte ik een genuanceerder advies. Een advies dat ook rekening houdt met de belangen van de Nederlandse ondernemers in Tunesië en de lokale ondernemers en lokale werknemers die samenwerken met Nederlandse bedrijven.

Recent heb ik minister Ploumen mogen ontmoeten in Tunis tijdens een officieel bezoek. Ze hield een sterk pleidooi voor economische samenwerking tussen het Tunesische en Nederlandse bedrijfsleven. Ongeveer tachtig Nederlandse bedrijven hebben activiteiten in dit land en die behalen gezamenlijk goede resultaten. Daarmee worden de doelstellingen van de Nederlandse overheid - om het Nederlandse bedrijfsleven te betrekken bij de ontwikkeling van minder begunstigde landen - behaald.

Exterieur van het hotel Imperial Marhaba in Sousse waarbij bij een aanslag op het strand zeker 39 mensen om het leven kwamen. Beeld anp
Exterieur van het hotel Imperial Marhaba in Sousse waarbij bij een aanslag op het strand zeker 39 mensen om het leven kwamen.Beeld anp

Ondernemerschap

Na de verkiezingen van afgelopen jaar zijn er in Tunesië veel veranderingen op politiek vlak doorgevoerd. Het land stond aan de vooravond van nieuwe initiatieven om het investeringsklimaat in Tunesië te verbeteren. Er werden belangrijke investeringsconferences gehouden samen met Franse en Amerikaanse ondernemers. Het land is namelijk een spil tussen de West-Europese landen en landen uit het Midden-Oosten. Ondernemerschap heeft zich bewezen.

Het reisadvies houdt geen rekening met de werkelijke risico's van terrorisme in Tunesië en ook niet met alle maatregelen die tot nu toe door de Tunesische autoriteiten zijn genomen. Het advies geeft een negatief oordeel over het uitroepen van de noodtoestand, terwijl dit mijns inziens laat zien dat de overheid van Tunesië juist adequate maatregelen durft te nemen om terrorisme, waar mogelijk, in de kiem te smoren.

Ondergetekende heeft dertig jaar gewerkt voor de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden, ook in Tunesië. Nooit heb ik mij angstig gevoeld of onzeker, behalve toen enkele jaren de Ennahda-partij in Tunesië aan de macht was.

Toeristen leggen bloemen neer bij het Bardomuseum. Beeld afp
Toeristen leggen bloemen neer bij het Bardomuseum.Beeld afp

Stranden liggen vol

De afgelopen dagen heb ik een toer door Tunesië kunnen maken om mij op de hoogte te stellen van wat er werkelijk gaande is. Ik heb in het hoge noorden de stad Bizerte bezocht en ver in het zuiden de steden Sousse, Gabes en Mahdia. Ook heb ik van de gelegenheid gebruik een aantal toeristische oorden te bezoeken. Het volgende heb ik kunnen constateren:

• De wegen zijn vol met buitenlandse auto's met buitenlandse gasten, o.a. Fransen, Oosterijkers, Italianen, Libiërs, Algerijnen.
• De toeristische oorden zijn zeer tegen de verwachting in vaak volgeboekt.
• Stranden liggen vol.
• Vijfsterrenhotels zijn vaak beveiligd door niet opvallende gewapende politiefunctionarissen.
• Op de wegen zijn veel controles. Veel Libische bestuurders worden ter controle van papieren en identiteiten aangehouden.
• Bij toeristische attracties treft men genoeg buitenlandse toeristen aan, zij het minder dan eerst
• Port El Kantaoui is overvol en iedereen toont zich bijzonder op hun gemak en solidair met de Tunesische situatie.
• Werknemers van hotels en restaurants zijn ongerust over de periode na de zomer, wanneer normalerwijs oudere toeristen naar Tunesië komen.

Het officiële Reisadvies voor Tunesië is geen juiste weergave van de potentiële risico's op het gebied van terrorisme. Het land mag niet zo afgestraft worden en het moet zich verder kunnen ontwikkelen. Ondernemerschap en economische samenwerkingen met buitenlandse bedrijven is een must om Tunesië te laten groeien.

De risico's van terrorisme zijn momenteel ook groot in landen als Frankrijk, waarvan het reisadvies toch minder apocalyptisch klinkt. De beste manier om terreur effectief te bestrijden is door ervoor te zorgen dat het land economisch weer gaat draaien. Volksverheffing als alternatief voor bommen en granaten; ik kan mij als mede-sociaaldemocraat toch niet voorstellen dat minister Ploumen daar niet in gelooft. Terreur is pas effectief als wij ons laten terroriseren. Zoals Franklin Roosevelt ooit zei: 'the only thing to fear is fear itself'.

Ben Zwinkels is directeur van AfricInvest Capital Partners.

Meer over