OpinieOp de zeepkist

Neem de tijd om na te denken over wat echt van waarde is

Lucie Pressl: ‘Ik denk dat mijn gene­ratie meer dan ooit ­behoefte heeft aan het oefenen van geluk.’ Beeld Eva Faché
Lucie Pressl: ‘Ik denk dat mijn gene­ratie meer dan ooit ­behoefte heeft aan het oefenen van geluk.’Beeld Eva Faché

Wie: Lucie Pressl (21), tweedejaarsstudent psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Probleem: Door hoge verwachtingen, veel verantwoordelijkheden en een bombardement aan prikkels zijn jongeren minder gelukkig dan de generaties voor hen.

Oplossing: Oefen met je eigen levensgeluk, zodat je kunt loskomen van de verwachtingen op sociale media en in de maatschappij.

‘Ik had laatst ruzie met een vriendin. We zoeken samen een nieuw huis en leken iets gevonden te hebben. Maar toen we gingen kijken, bleek het niks. Zij moest haar kamer uit en wilde dus graag dat we het toch zouden nemen. Zij reageerde emotioneel en mijn impuls was om in de aanval te gaan. Ik realiseerde me net op tijd dat ik me moest verplaatsen in haar situatie. Gelukkig lukte dat, waardoor ik meteen kalmer werd. Dat was goed voor mij, maar ik zag ook meteen dat het haar goed deed; door je in elkaar te verplaatsen beïnvloed je elkaars geluk.

‘Ik zou willen dat ik niet meer hoef na te denken over zo’n reactie, maar daarvoor moet ik echt oefenen. Hoe vaker ik me in anderen probeer te verplaatsen voor ik reageer, hoe intuïtiever het wordt. Zo doe ik wel meer dingen bewust om mijn eigen levensgeluk te vergroten. Ik houd bijvoorbeeld een dagboek bij waarin ik noteer waar ik gelukkig van word – iets simpels als koffiedrinken met een vriendin. Ik schrijf ook op waar anderen gelukkig van worden, waar ik dankbaar voor ben. Ik beschrijf wat ik wel heb, in plaats van wat ik mis.

‘Ik denk dat mijn generatie meer dan ooit behoefte heeft aan het oefenen van geluk. De stressfactoren zijn toegenomen. Al vanaf de middelbare school is er de druk om hoge cijfers te halen, je wordt geacht te allen tijde bereikbaar en beschikbaar te zijn via mail, WhatsApp en sociale media. Bij veel studenten komt er nog de financiële druk van een studieschuld bij. Het CBS maakte deze week bekend dat de gemiddelde studieschuld is opgelopen naar 13.700 euro; dat sta je al achter, en dan moet je nog beginnen met werken.

‘Maar voor ik alles afschuif op externe omstandigheden: wij maken onszelf ook ongelukkig door zo ontzettend naar elkaar te kijken. We zijn als de dood iets te missen. Ik zie bijvoorbeeld veel van mijn leeftijdsgenoten een tussenjaar nemen om te reizen. Hun motivatie: iedereen doet het, ze worden gedreven door fomo, fear of missing out. Maar het is niet vanzelfsprekend dat je gelukkig wordt van maanden van huis zijn, omdat dat nu de gangbare gedachte is over een buitenlands avontuur.

‘Telkens naar anderen kijken in plaats van naar jezelf en leven in het later in plaats van in het nu, vraagt veel van je cognitieve capaciteit. Er is volgens mij maar één remedie tegen en dat is jezelf dwingen de tijd te nemen na te denken over wat echt van waarde voor je is. Zo kun je je eigen prioriteiten te stellen en loskomen van de ideeën van anderen over wat je gelukkig zou moeten maken.

‘Ik ben volgens mij best goed op weg, maar het kan beter. Ik begin over twee weken met het vak The eternal pursuit of happiness, dat dit jaar deels in het leven is geroepen om UvA-studenten bewuster te maken van dingen waarvan je wel en niet gelukkig wordt. Als je op een bewuste manier bezig bent met je eigen welzijn, gaat het uiteindelijk weer vanzelf.’

Meer over