opinieNederlandse taal

Nederlandse taal is én blijft de hoeksteen van de maatschappij

De ‘praat-Nederlands-met-me’-discussie gaat onverminderd voort. Het betoog vóór Engels op de universiteit, roept de nodige weerstand op. Een pleidooi voor het Nederlands, van Volkskrant-lezer Daniel von Asmuth.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Hoogleraar psychologie Han van der Maas pleitte in de Volkskrant tegen het ‘onzinnige en misplaatste’ verzet tegen Engels op de universiteit. Aan het eind van zijn betoog suggereerde hij om alle bestaande talen af te schaffen, zodat de hele mensheid voortaan dezelfde taal zou spreken. Hij noemt de argumenten van prominente academici ‘zwak en merkwaardig’, maar hij geeft zelf geen argument waarom het Nederlands zou moeten worden afgeschaft en welke taal daarvoor in de plaats moet komen.

Wordt dat Brits of Amerikaans Engels? En moeten we dan ook de SI-grondeenheden, zoals de seconde, meter, kilogram en ampère, inruilen voor het imperiale stelsel (het Brits-Amerikaanse maatsysteem)? Hopelijk zal de Kerstman dit jaar de Brexit afleveren, zodat Engeland voor ons minder belangrijk wordt. President Trump is hard bezig om de invloed van de Verenigde Staten in het buitenland te verlagen. Het aantal Engels sprekenden daalt wereldwijd en in de VS wordt het Spaans steeds belangrijker. Voor de Nederlandse economie is Duits belangrijker en in de toekomst moeten we Chinees leren om de boot niet te missen.

Lijdt Han van der Maas soms aan een minderwaardigheidscomplex? Vlamingen waarderen hun taal hoger. Studies als Nederlands, rechten en geschiedenis vereisen kennis van het Nederlands. De taal verandert onder invloed van de immigranten, maar ze blijft de hoeksteen van de maatschappij; de regering verplicht nieuwkomers niet voor niets om de taal te leren.

De Europese elite sprak en schreef Latijn en Frans; het gewone volk sprak plat diets. In de moderne tijd met mensen als Huygens en Stevin schakelde het hogere onderwijs over op de volkstaal, waardoor ook studenten die moeite hadden met vreemde talen het konden leren. Het Duits was een tijd de meest gebruikte taal in wetenschap en techniek, maar de elite van Nederland sprak Frans.

Het is beter om in het basisonderwijs geen vreemde talen te leren en in het middelbaar onderwijs meer vreemde talen evenveel aandacht te geven, want eenzijdige nadruk op het Engels is niet goed voor wie op vakantie gaat naar de Middellandse Zee of de Alpen. En bij ons staat ook geen Engelse of Amerikaanse keuken op het kerstmenu.

Daniel von Asmuth (nationaliteit: Duits), Utrecht

Meer over