VerslaggeverscolumGeld

Nederlanders hebben geld, en daar moeten ze wat mee doen ook

Beeld de Volkskrant

Ook mensen met geld hebben zorgen. Geld moet groeien, anders is het niks. Het land wentelt zich nu in welvaart en de rentestand klopt daar gewoon niet bij, zegt Eduardo na afloop. Daarom zit de zaal weer vol. Maar dan heeft hij eigenlijk alweer te veel gezegd.

Het is in zaal ‘Londen’ van een Van der Valkhotel, een ecosysteem met talloze vergaderruimtes, ook vanavond terrein van mannen en vrouwen die anders praten dan ze thuis doen.

Ik kreeg de envelop met uitnodiging op naam en huisadres van Excellent Fondsen uit Enschede, dat me vaker ongevraagd investeringsvoorstellen doet. Jeroen Ruijter legt me in de pauze uit dat ik zelf een interessante investering ben, daarom kochten ze mijn gegevens bij een datahandelaar. Een WOZ-waarde en een leeftijd zijn doorgaans genoeg om de doelgroep te determineren.

Je ziet zelf wat voor mensen het zijn, zegt Jeroen: ‘Meestal ondernemers die iets doen voor hun pensioen.’ Ik zie ook echtparen, vaders-en-zoons en -dochters, van allerlei komaf. Er is echt geld in Nederland, en het meeste is onzichtbaar, en daar moet wat mee.

En hier kun je dus vanaf vijfduizend euro serieus terecht.

Naast me zit een zelfstandig consultant met zijn vrouw. Thuis akkerde hij het prospectus door van 118 pagina’s, met een marker in de aanslag. Hij trof wat tegenstrijdigheden aan, en hoopt op helderheid. Elke investering vergt solide onderzoek, ook naar geofinanciële factoren. Zijn analyse is dat er straks vanwege Italië en Trump tachtig miljard nodig is, ‘en wie gaat dat betalen’.

Entree Eduardo Alvarez, die ons het Duurzaamwoningen Fonds gaat verkopen. Hij heeft de gelijkmatige stem van de econometrist die zijn altijd slimmer dan jezelf. Eduardo is honderd procent eigenaar van Credit Linked Beheer BV, een bedrijf dat ‘sterk groeit’. Het koopt hele en halve blokken nieuwbouwhuizen, verhuurt die en pondt ze uit. Het fonds heeft een eerste emissie van 23,5 miljoen euro, met een geprognosticeerd rendement over de periode tot ultimo 2028 van 7,8 procent, ‘net effetjes hoger dan de spaarrente’.

Eduardo Alvarez

Ik hoop dat dit klopt, want Eduardo is een gelijkmatig mens, maar ook fel over journalisten, die zoals bekend hun werk meestal niet goed doen. De financieel columnist van De Telegraaf die Eduardo’s fonds ‘alleen voor doorgewinterde beleggers’ noemde, krijgt er goed van langs.

Huurhuizen zijn de bom. Mensen zonder geld betalen zich gek om in een huurhuis te wonen, ‘er wordt redelijk blind getekend’, vertelt Eduardo. En: ‘Twee huurders in Meppel hebben gehuild, toen ze de woning beschikbaar kregen.’

Dat is een prima markt. Over huurinkomsten betaal je weinig belasting en sinds de huurliberalisatie mag je vragen wat je wilt. Daarom ook zijn Prins Bernhard jr. en VVD-Kamerlid Wybren van Haga zo enthousiast met vastgoed in de weer.

De mensen die hier komen, zegt Jeroen, investeren gemiddeld 35duizend euro. Daar koop je geen huis voor om te verhuren. Ze hebben geen zin in de grillige beurs of in de dure producten van banken en verzekeraars. Dus zitten ze hier.

Excellent Fondsen is een jong ‘emissiekantoor’ dat investeringsfondsen uitzoekt voor mensen met geld. Het gaat ze uitstekend. Hoeveel geld er is in Nederland, bleek bijvoorbeeld bij de kluisjesroof in de Rabobank van Oudenbosch. Daar waren miljoenen verstopt. Er lag zo veel cash en edelmetaal, dat de rovers een deel achterlieten. Het ‘pensioen’ gematerialiseerd in goudstaven waarvan niemand een bonnetje kan overleggen.

Maar dit zijn nette mensen. Met kritische vragen: ‘Er staat een storende fout op pagina 69 van het prospectus.’ Eduardo bespreekt zonder dralen ‘het nare stukje over risico’s’ en zegt: ‘Nou: het kan hard gaan als het niet goed gaat.’

Omdat beleggen in vastgoed zo populair is, wijdt de AFM er in gewonemensentaal een hoofdstuk aan op de site. Conclusie: ‘Beleg alleen als je heel goed begrijpt wat er met jouw geld gebeurt.’

Ik begrijp het wel, maar ik begrijp er niks van. AIFMD-bewaarder, loan-to-value, non-recourse, een ICR-ratio van 523 procent, ‘gaan we verder met de scenario-analyse’ ik zie de zaal aantekeningen maken, pogingen vat te krijgen op de toekomst die, zoals mijn buurman opmerkt, ook in handen is van Draghi en Trump. Hij zegt: ‘Interessant, maar ik denk niet dat ze dit rendement gaan realiseren.’

Ik denk aan Nina Brink die de beurshandel democratiseerde voor gewone mensen met haar aandelen World Online, en wegliep met de poet. Maar dit is een nieuwe tijd van voorspoed, de mensen weten beter nu.

Eduardo: ‘Nee hoor, mensen leren niet. Hun geheugen is heel kort.’

Meer over