CommentaarAsielbeleid vrouwen en kinderen

Nederland zal er moeilijk aan ontkomen vrouwen en kinderen terug te halen uit Syrische kampen

Peter Giesen
Een vluchtelingenkamp in Diyarbakir.  Beeld Cigdem Yuksel.
Een vluchtelingenkamp in Diyarbakir.Beeld Cigdem Yuksel.

Twee voormalige leden van de Hofstadgroep, Samir A. en Bilal L., zamelen geld in voor de vrouwen en kinderen die vastzitten in Koerdische gevangenkampen. Zij zeggen niet anders te kunnen, omdat Nederland niets doet voor zijn burgers die onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden en zelfs zouden dreigen te verhongeren.

Nederland kan niet toestaan dat burgers ongecontroleerd geld sturen naar een oorlogsgebied in Syrië waar Islamitische Staat zich probeert te hergroeperen. Anderzijds toont de collecte dat het passieve beleid ten aanzien van de vrouwen en kinderen moeilijk is vol te houden.

De omstandigheden in de kampen zijn erbarmelijk. Ondervoeding en kindersterfte komen massaal voor. Van de vrouwen kan nog gezegd worden dat ze zich willens en ­wetens hebben aangesloten bij een terreurgroep die onbeschrijflijke wreedheden heeft gepleegd. Maar de kinderen hebben zelf geen keuze gemaakt. Kinderen mogen niet worden afgerekend op de fouten van hun ouders, zoals de Kinderombudsman stelde.

Vooralsnog is er geen uitzicht op berechting van de vrouwen in de regio, evenmin als op een goede opvang voor de kinderen. Daarom zal Nederland er moeilijk aan kunnen ontkomen om deze mensen terug te halen. Het is een risico om geradicaliseerde vrouwen en geïndoctrineerde kinderen terug te halen. Maar niets doen is ook riskant, zoals ook de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid stelde. De Koerden zullen niet tot in het oneindige voor deze vrouwen en kinderen willen zorgen. Als de vrouwen en kinderen worden vrijgelaten, verdwijnen ze uit zicht. De kinderen groeien waarschijnlijk op in een jihadistisch milieu en kunnen terugkomen naar Nederland om aanslagen te plegen. Als ze op jonge leeftijd worden opgevangen, is de kans op deradicalisering groter.

De inzameling van Samir A. en Bilal L. toont nog een ander gevaar van nietsdoen. Radicale moslims kunnen de erbarmelijke omstandigheden in de kampen gebruiken voor hun propaganda. Het terughalen van vrouwen en kinderen is politiek onaantrekkelijk, maar als een oplossing in de regio onmogelijk is, zal er uiteindelijk weinig anders op zitten.

Meer over