OpinieBrieven

Nederland wil ook anders wakker worden

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 5 juni.

WNL interviewt iemand tijdens de première van Fiddler on the Roof. Beeld Hollandse Hoogte / Fotopersburo Edwin Janssen
WNL interviewt iemand tijdens de première van Fiddler on the Roof.Beeld Hollandse Hoogte / Fotopersburo Edwin Janssen

Brief van de dag: WNL

Vroeger was het Nederlands ­omroepbestel fatsoenlijk in kaart gebracht. De zuilen en het algemene, niet gebonden deel, produceerden hun programma’s en het publiek koos wat het wilde. In naam waren de zuilen politiek neutraal, al wisten we allemaal beter: de KRO en de NCRV, net als de VARA, hadden hun voorkeuren, en ook van de AVRO wisten we het wel.

Maar de laatste jaren veranderden zaken. Er kwamen zendgemachtigden bij, Max, BNN en WNL en de oude mastodonten fuseerden om het hoofd boven water te houden. In het nieuwe bestel hebben netregisseurs, die de populariteit moeten meten en bemoedigen, het heft in handen: kijkcijfers gaan boven identiteit en de autonomie van de omroep legt het af tegen publiek succes.

Dit leidt tot verschraling, identiteitsverlies en onvoldoende besef van wat hoort en wat niet. Neem WNL, de zelfbenoemde rechtse omroep die deze maanden alle ochtenden ons publieke bestel bestiert. De een-tweetjes met Telegraaf-medewerkers, VVD-kamerleden, rechtse opinie, ‘wetenschappers’ zijn iedere ochtend niet te tellen. Het wordt tijd dat wij, belanghebbenden, eens laten weten dat een zo schaamteloos partijkiezend ­optreden niet past in ons aller publiek speelveld.

Goedemorgen Nederland wil ook wel eens anders wakker worden.

Ton Kohlbeck, Oegstgeest

Brandstapel

Waar duizenden mensen een grondrecht uitoefenden op de Dam, waren elders personen hout aan het sprokkelen voor het maken van een brandstapel. Een fenomeen van vóór de invoering van de Grondwet. Stel je eens voor dat die linkse heks uit ­Amsterdam, die samen met de veiligheidsdriehoek, maar laten we dat voor het gemak maar even vergeten, een uitglijder zou maken.

En voilà, de burgermoeder maakte naar eigen zeggen een inschattingsfout en het vuur kon worden aangemaakt. Veroordeeld zonder een grondig onderzoek, zelfreflectie en een eerlijk proces. Past goed in het nieuwe normaal van achteraf makkelijk lullen.

Renée Engel, Tilburg

Perfecte testcase

Femke Halsema heeft misschien wel de perfecte testcase voor het betaald voetbal uitgevoerd. Mocht over een paar weken blijken dat er niets is ­gebeurd, kunnen we weer naar het stadion. Alleen mondkapjes op, handjes wassen en voetballen maar. Het dak van de Arena moet wel open blijven, een beetje wind is vast nodig.

Jan Meijer, Lelystad

Eigenzinnigheid

Femke Halsema; soms is eigenzinnigheid zo eigen dat het (voor een burgemeester) niet zinnig is.

Johan Bil, Oosterhout

Menigte

Ahmed Aboutaleb, Nederlander met twee paspoorten en burgervader van Rotterdam, heeft laten zien dat het besturen van ’s werelds grootste havenstad iets anders is dan politiek bedrijven. Hoewel ik haar ‘debating skills’ altijd heb bewonderd, heeft Femke Halsema als burgemeester van onze hoofdstad (een wereldstad met onweerstaanbare aantrekkingskracht) een grote steek laten vallen, waardoor het kwetsbare breiwerk van nationale solidariteit en sociale terughoudendheid is gaan rafelen.

Corona en racisme, twee grote ­onderwerpen die je als burgemeester van Amsterdam uit elkaar moet houden in tijden die niet toestaan dat je in de publieke ruimte en masse ­gehoor geeft aan je sociale bewogenheid en politieke verontwaardiging. Ook als dat een grondrecht is. Daar zijn in deze precaire omstandig­heden toch wel adequatere preventieve en correctieve middelen voor?

Hanneke Meulenbroek, Nijmegen

Familie

Wat mij betreft hoor je bij één familie als je demonstreert tegen politie­geweld jegens zwarten. En voor personen binnen één familie geldt de anderhalvemeter-regel niet.

Bert Vanderveen, Enschede

Links

Het viel mij op hoe gemakkelijk Geert Wilders en Thierry Baudet de demonstratie op de Dam kwalificeerden als ‘links’. Zouden er dan echt geen ‘rechtse’ mensen zijn die tegen racisme zijn?

Peter Corbeel, Roermond

Zwarte stof

Bij het zien van de antiracisme ­demonstraties in Amsterdam en ­Rotterdam draait mijn maag om. Dit kan toch ook heel anders. Als steun aan artsen en verpleegkundige bij de coronacrisis werd er een hart op de ramen geplakt als steun en gingen de mensen niet massaal de straat op als medeleven en steun.

Waarom nu ook niet op de zelfde manier steun betuigen? Plak een stuk zwarte stof of zwart papier op je raam als teken dat je tegen racisme bent en gebruik je gezond verstand. Zo kan het namelijk ook en blijft iedereen (hopelijk) gezond.

Mariya Vervoort-Waalen, ­Eindhoven

Koerswijziging

Deze nieuwsweek is er veel aandacht geweest voor het protest op de Dam en de versoepeling van reisadviezen naar Europese vakantiebestemmingen. Het kabinet maakt goede sier met het handhaven van de anderhalvemeter-samenleving. Als beloning mogen we onze welverdiende vakantie elders in Europa doorbrengen. Het opmerkelijkste nieuws behelst echter een bericht van welgeteld één alinea: ‘RIVM krijgt toegang tot locatiedata van alle mobiele telefoons.’

Kort geleden, in 2018, stemden wij bij het referendum over de sleepwet tegen de massale verzameling van geanonimiseerde data. Onder het mom van corona worden grond­rechten nu met voeten getreden. Wanneer kan ik in de Volkskrant meer lezen over deze wonderbaarlijke politieke koerswijziging?

Sven Schellekens, Amsterdam

Meer over