BRIEVENMaandag 20 april

Nederland kent geen (top)sportcultuur

De ingezonden lezersbrieven van maandag 20 april.

Redactie
De klok bij sportcentrum Papendal die aangeeft over hoeveel dagen de Olympische Spelen beginnen, is bijgesteld. Het IOC laat vanwege de coronacrisis de Spelen in 2021 op 23 juli beginnen. Beeld ANP
De klok bij sportcentrum Papendal die aangeeft over hoeveel dagen de Olympische Spelen beginnen, is bijgesteld. Het IOC laat vanwege de coronacrisis de Spelen in 2021 op 23 juli beginnen.Beeld ANP

Brief van de dag: (top)sportcultuur

Je moet wel gek zijn, of op z’n minst verward, om je in deze dagen en weken van ziekte en hoge sterftecijfers druk te durven maken om zwemmers die niet kunnen zwemmen of turners die niet kunnen turnen. Toch zal later dit jaar, als sporten niet meer wordt beschouwd als de belangrijkste bijzaak van het leven, het applaus weer opklinken voor de beroepsgroep die er in Nederland bekaaid vanaf komt.

Het is een groot misverstand te veronderstellen dat het landje waarvan de koning destijds (als kroonprins) vaak de polonaise leidde na alweer olympisch goud, beschikt over (top)sportcultuur. Een aantal coaches beklaagde zich in deze krant over het (te) snel genomen besluit ‘vanwege corona’ de deuren van topsportcentrum Papendal te sluiten op indicatie van Maurits Hendriks, baas van de sportkoepel NOC*NSF. Dat terwijl de olympische elite in omringende landen rustig doortrainde.

Ik verwijs graag naar Melbourne 1956, waar een aantal sporters al was gearriveerd toen het NOC verordonneerde de Spelen te boycotten uit protest tegen de Russische inval in Hongarije. Achteraf was Nederland met wintersportland Zwitserland de enige natie die ontbrak in Australië.

Kritische atleten werden door krantenlezers schriftelijk aan stukken gereten. Zij moesten zich schamen. Wie weet het nog? Helaas is 64 jaar later niets veranderd.

Kees Kooman, Buitenpost

Levensbelang

‘Aanrakingen verlagen stress en hebben een positief effect op ons immuunsysteem’, schrijft Ianthe Sahadat in haar interessante artikel (Zaterdag, 18 april). Zij onderzoekt wat aanraking met een mens doet en wat de gevolgen van gebrek hieraan kunnen zijn. Maar wat doet de fysieke nabijheid van een kunstwerk met een mens? Misschien laat geen ander schilderij als Het Joodse Bruidje van Rembrandt in Het Rijksmuseum je dit beter ervaren. De dik aangebrachte verf op de handen van het paar vangt het licht en maakt de liefdevolle aanraking voelbaar. Dit effect is met geen afbeelding te evenaren. ‘Geloof je nu, en dat meen ik oprecht, dat ik tien jaren van mijn leven wilde geven, als ik hier voor dit schilderij veertien dagen nog kon blijven zitten’, vroeg Vincent van Gogh in 1885 aan een vriend toen die het schilderij voor het eerst in levende lijve zag.

De woorden van Van Gogh verdienen een stem in de besluitvorming over de openstelling van musea. Want ook de aanraking met echte kunst is van levensbelang.

Wieger van Kolk, huisarts in Amersfoort

Eredivisie

Dit eredivisieseizoen kan nog op een mooie manier worden uitgespeeld door alle resterende wedstrijden met penaltyseries te beslissen. Per wedstrijd moet ieder team elf strafschoppen nemen. Een gelijkspel is dan mogelijk en de trainer moet tactische keuzes maken; wie neemt een penalty en in welke volgorde? Tevens is in deze spelvorm de 1,5 meter afstand te handhaven. Het kan zonder publiek, maar met camera’s. Mij lijkt het een betere oplossing dan afblazen. Een voordeel is ook dat het relatief snel kan gaan, want er kunnen meerdere strafschopwedstrijden per week gespeeld worden. Handig, want het wedstrijdschema ligt al overhoop.

Henk van Ewijk, Deventer

Filosofietsen

In het boek Socrates op de fiets gaat het over ‘wielosofen’ (Boeken, 18 april). In het Nederlands is dit een neologisme, maar het Franse woord cyclosophes bestaat al veel langer. Het kent twee betekenissen: een wielrenner die filosofeert en een filosoof die wielrent. Oscar Gnouros vraagt zich in zijn blog Cyclosophie af hoe filosofen zouden wielrennen. Zo zou Plato gezien zijn dialogen altijd tandem-fietsen. Sartre zou vanwege zijn scheelheid niet hebben kunnen wielrennen.

De schrijver van Socrates op de fiets doet hetzelfde als Gnouros, maar focust zich op de Tour de France, waarin hij Plato een knecht en Sartre een coach laat zijn. De Volkskrant-recensent mist een ‘finish’ in het boek, maar misschien eindigt het boek zoals het einde van voornoemde blog: ‘Dit alles om zich er bewust van te worden dat zowel de filosofie als de fiets ‘slechts rondjes draaien’ is (ne tournent ronds).

Henk van Gaal, Nijmegen

Venezuela

De president van Venezuela, Nicolás Maduro, overweegt om de verkiezingen die voor dit jaar zijn gepland, in verband met corona uit te stellen tot 2021.

Ik wacht nu op het vervolgberichtje waarin hij zijn volk geruststelt dat de uitslag ervan wel gewoon dit jaar zal worden vastgesteld.

Richard de Winter, Culemborg

Walk alone?

Het was een mooie radioactie: You’ll never walk alone wereldwijd de ether in. Helaas was dit het verkeerde lied in coronatijd. Bij mijn frisse-neuswandeling in wat normaal een vrij rustig gebied is, barst het nu dagelijks van de fietsers, joggers, skaters, rolschaatsers en wandelaars, die zelfs in kleine groepen al de volledige breedte van de fiets- en wandelpaden claimen. Veilig passeren wordt een ware uitdaging, ook omdat deze groepen al zweetdruppels verspreidend meer met elkaar bezig zijn dan met passanten. ‘Opzij, opzij, opzij, maak plaats maak plaats maak plaats’ zou een beter passend lied zijn. Misschien kan Mark Rutte dinsdag naast de oproep zo veel mogelijk alleen te winkelen ook deze doen: ‘Veiligheid voor gezelligheid. Haal die frisse neus zo veel mogelijk in je eentje.’

Adri Vinken, Amsterdam

Meer over